logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skutki zalania elektroniki. Jak ratować zalany sprzęt?

TechLovers 17 Lis 2024 23:41 1383 12

TL;DR LABEL_AI_GENERATED

• Zalanie elektroniki wodą, colą, mlekiem, kawą lub herbatą może uszkodzić laptopy i inne urządzenia, zwłaszcza gdy ciecz dostaje się do układu pod napięciem.
  • Ciecz koroduje metalowe części, ścieżki PCB i może wytrawiać elementy obwodów; zwykła woda przewodzi dzięki rozpuszczonym związkom i jonom.
  • Kluczowe jest szybkie i właściwe działanie po zalaniu, bo rodzaj cieczy i okoliczności decydują o skali uszkodzeń oraz szansie na uratowanie sprzętu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
Słuchaj:

• W przypadku zalania urządzenia elektronicznego, kluczowe jest szybkie i odpowiednie działanie, aby zminimalizować wpływ cieczy na działanie układów elektronicznych.
    Ciecz może wywierać bardzo negatywny wpływ na żywotność układu elektronicznego. W zależności od rodzaju cieczy i okoliczności zalania, negatywne oddziaływanie może dotyczyć materiałów lub funkcjonowania urządzenia.
    Woda, czy inna ciecz może powodować korozję metalowych części układów, ścieżek na PCB lub elektrolityczne wytrawienie części obwodów. Chemicznie czysta woda posiada bardzo niską przewodność elektryczną. Jednak na co dzień mamy do czynienia z wodą, która zawiera mnogość związków pochodzenia chemicznego i organicznego.
    Rozpuszczone w wodzie związki dysocjują na jony, które są nośnikami ładunku elektrycznego.
    W naszym serwisie bardzo często spotykamy się z przypadkami dostarczenia urządzeń, np. laptopów, zalanych różnego rodzaju substancjami, wodą, colą, mlekiem, kawą lub herbatą.
    W tym materiale pokażemy jakie są konsekwencje zalania układu elektronicznego pod napięciem, przez różne rodzaje cieczy. Opowiemy też jak należy postępować w przypadku zalania urządzenia, aby uchronić się przed kosztownymi usterkami.
    O autorze
    TechLovers
    Poziom 17  
    TechLovers napisał 223 postów o ocenie 82, pomógł 28 razy. Mieszka w mieście Rzeszów. Jest z nami od 2023 roku.
  • REKLAMA
  • #2 21308008
    drunek
    Poziom 25  
    Ocena: 219
    Film jako pokazowy, jest bardzo dobry. Ale nie ma tam nic o tym, "jak ratować zalany sprzęt", prócz typowego "zanieś do serwisu". Nie ma nic o rozbiórce, myciu płytek, suszeniu, narzędziach i środkach do tego używanych. Myślę, że oglądają Was nie tylko przeciętni "Kowalscy".
  • #3 21308043
    TechLovers
    Poziom 17  
    Ocena: 82
    Rozbiórka zalanego sprzętu, mycie, usunięcie osadów oraz inne zagadnienia z tym związane to bardzo szeroki temat. Nie da się tego zmieścić w jednym materiale. Inaczej będzie wyglądał proces demontażu i neutralizacji zalania w laptopie, inaczej w module samochodowym, inaczej w telewizorze, który został podlany wraz z kwiatkiem.
    Mam wypracowane, na podstawie wieloletnich doświadczeń, własne, bardzo skuteczne metody pozwalające na przywracanie zalanego sprzętu. Eksperymentowałem z cieczami, środkami myjącymi, mniej i bardziej agresywną chemią, oraz narzędziami do tego służącymi. Zamiaruję podzielić się tą wiedzą i takie materiały powoli powstają. Mam ponad 40 różnego rodzaju podobnych produkcji jak ta ostatnio umieszczona.
    Jednak te pierwsze były wykonane dość prymitywnie, jeśli chodzi o techniki montażu oraz rejestracji obrazu i dźwięku. W międzyczasie zmieniliśmy adres siedziby, powstało studio, wjechał lepszy sprzęt do nagrywania, dlatego musimy cały ten materiał na nowo edytować, dogrywać nową ścieżkę dźwiękową itp.
    Sukcesywnie będziemy publikować tu na Elektrodzie i na YT.
  • REKLAMA
  • #4 21308155
    ladamaniac
    Poziom 41  
    Ocena: 2078
    Pierwsza podstawowa zasada: odłącz zasilanie, sama woda powoduje powolną korozję, woda z prądem powoduje korozję w zastraszającym tempie.
  • #5 21308165
    drunek
    Poziom 25  
    Ocena: 219
    Pamiętam, jak znajoma przyniosła do mnie telefon. Wpadł jej do toalety, więc zgodnie z radami z Internetu wsadziła go do ryżu... Następnego dnia całkowicie prsestał działać, więc postanowiła przynieść go do mnie. Po rozebraniu wiadomo było, że nic z niego nie będzie - ścieżki tak skorodowane, że poprzerywane, korozja zżarła też wyprowadzenia elementów, przestraszyło mnie też skwierczenie wydobywające się nadal z okolicy złącza akumulatora - oczywiście został od razu odłączony.
    Gdyby telefon trafił do mnie od razu, zapewne działałby do dziś. Niestety ryżowy przesąd zakorzenił się na dobre w świadomości ludzi.
  • REKLAMA
  • #6 21308193
    TechLovers
    Poziom 17  
    Nie prowadzimy w serwisie dokładnych statystyk, ale tak z mojego punktu widzenia, co 2 - 3 sprzęt po zalaniu, trafia do nas po własnoręcznej próbie suszenia. Ludzie są bardzo kreatywni. Suszą suszarkami, w piekarniku, owijając w ręcznik papierowy, inni okładają saszetkami z silicażelem lub zakopują w misce ryżu. Podstawowy błąd w większości przypadków to nie odłączony akumulator, lub próba ponownego załączenia po kilku minutach, w nadziei, że już będzie dobrze. Tymczasem okazuje się, że nie należy lekceważyć nawet najmniejszego incydentu z cieczą. Nawet, jeśli sprzęt uruchomił się i działa, należy rozebrać go i usunąć pozostałości. Proces korozji i wytrawiania następuje niekiedy powolnie i sprzęt, który po zalaniu odpalił, może pochodzić dzień, dwa, tydzień i trwale się wyłączyć. Naprawa po takim czasie jest dużo trudniejsza a uszkodzenia są już nie tylko powierzchniowe. Miałem niedawno MacBook Air, gdzie wżery sięgnęły wewnętrznych warstw laminatu poprzez zjedzone przelotki. Musiałem piłować laminat, naprawiać połączenia i laminować klejem UV. Siedziałem dwa dni z tym. Ruszyło, ale to była rzeźba.
  • REKLAMA
  • #7 21308796
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 21308881
    CMS
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2601
    ledo99 napisał:
    Po kąpieli w wodzie szybka kąpiel w IPA.

Czy aby na pewno?
  • #9 21309039
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 21309102
    TechLovers
    Poziom 17  
    Nawet gdy powstanie mieszanina azeotropowa, to musi ona odparować, w tym czasie dalej przewodzi. Mieszanina azeotropowa alkoholu izopropylowego odparowuje dość wolno, a w przypadku sprzętu zalanego, który posiada baterię, liczy się czas. Alkohol izopropylowy ma temperaturę wrzenia wyższą od etanolu. Druga sprawa, to nie w każdym domu stoi wiadro izopropanolu. Jedyną skuteczną metodą uniknięcia dużych strat jest przerwanie dopływu prądu do zalanego układu. Gdy PCB jest odłączone, można je myć w wannie, choćby płynem do naczyń i nic mu nie będzie. Pod napięciem, następuje erozja elektrochemiczna, obojętnie czym, nawet odrobinę przewodzącym zalejesz. Proces ten jest po drugie niestabilny i bardzo przyspiesza, gdyż nawet mało przewodzący płyn wiąże się z minerałami powstającymi w wyniku erozji i zaczyna coraz lepiej przewodzić.
  • #11 21309460
    szeryf3
    Poziom 30  
    Ocena: 674
    Bardzo fajny test na żywym organizmie.
    Ten filmik powinno się pokazywać młodzieży, aby bardziej dbała o swoje telefony i laptopy.
  • #12 21310220
    logoq
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Tak jak ktoś wspomniał wcześniej , jak najszybciej odłączyć od zasilania problem w tym ze w dzisiejszych czasach nie zawsze jest to możliwe, np telefon komórkowy pare lat do tyłu miał wymienna baterie i można było ją wyciągnąć dziś to cześć której sami tak łatwo nie wyciągniemy
  • #13 21310311
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
Słuchaj:

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W przypadku zalania urządzeń elektronicznych kluczowe jest szybkie odłączenie zasilania, aby zminimalizować korozję i uszkodzenia. Woda oraz inne cieczy, takie jak cola czy kawa, mogą prowadzić do poważnych uszkodzeń, w tym korozji metalowych części i ścieżek na PCB. Użytkownicy często stosują nieefektywne metody suszenia, takie jak ryż, co prowadzi do dalszych uszkodzeń. Skuteczne metody ratowania sprzętu obejmują demontaż, mycie płytek, usuwanie osadów oraz użycie alkoholu izopropylowego (IPA) do czyszczenia. Ważne jest, aby nie próbować ponownie uruchamiać urządzenia przed jego dokładnym osuszeniem i czyszczeniem, ponieważ korozja może postępować nawet po początkowym uruchomieniu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA