logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bramka Facc 740 - Zatrzymuje się i cofa po 30 cm, co sprawdzić?

Zasilacz1027 11 Lis 2024 21:10 318 8
REKLAMA
  • #1 21299029
    Zasilacz1027
    Poziom 3  
    Ocena: 9
    Witam mam następujący problem z bramą Facc 740. Gdy nacisnę na pilocie przycisk brama zaczyna się wysuwać gdy wyjedzie na jakieś 30cm zatrzymuje się i cofa 5cm.Gdy nacisnę znowu to dzieje się to samo i można tak naciskać aż zamknie się brama i z powrotem otwierać ją po 30cm odpiąłem fotokomurki i z mostkowałem dalej to samo sprawdziłem czy mechanizm się nie blokuje wszystko chodzi lekko można jedną ręką suwać bramę sprawdziłem w ustawieniach siłę zamykania jest ustawiona na full czyli 50 magnesy na początku listwy i na końcu założone nie mam enkodera sprawdziłem czujnik magnesów multimetrem ma 3 przewody gdy brama jest zamknięta czarny zwarty z niebieskim/gdy otwarta brązowy z niebieskim/gdy żaden magnes nie jest przy czujniku czyli brama w trakcje zamykania to wszystkie 3 przewody z sobą zwarte niżej zdjęcie czujnika co jeszcze mogę sprawdzić bo pomysły mi się kończą mam ustawioną logikę EP tak pisze na wyświetlaczu tym małym. Czujnik kontaktronowy do bramy Faac 740 741 Sprint z przewodami.
  • REKLAMA
  • #2 21299219
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 21299221
    Daro1003
    Poziom 34  
    Ocena: 605
    Może zmostkuj na centrali fotokomórki.
    Sprawdź inne mostki na centrali od STOP czy od innej lini foto, czy coś się nie obluzowało.

Można podmienić kondensator ale raczej chyba nie to skoro brama cofa się 5cm.
  • REKLAMA
  • #4 21299226
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21299234
    Daro1003
    Poziom 34  
    Ocena: 605
    Krańcówki sprawdzone więc zostaje coś z innymi urządzeniami jak fotokomórki guziki stop lub być może coś wpięte na OPEN A lub OPEN B daje ciągły sygnał i zatrzymuje automatykę.

Jeśli coś jest wpięte na OPEN A lub OPEN B wypiąć i sprawdzić.

Ewentualnie nie łączą przewody od krańcówek przy płycie.
  • #6 21299396
    Zasilacz1027
    Poziom 3  
    Wszystko na tej zielonej listwie z mostkowane jak trzeba fotokomórki odłączyłem zrobiłem od nowa a diody na bramie reagują gdy podepnę i odepnę czujnik magnesów kontaktron nic nie podpięte pod styki open A open B zostało podmienić kondensator lub jeszcze pogrzebać coś w ustawieniach bramy
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #8 21299582
    Zasilacz1027
    Poziom 3  
    tak wyłączałem z prądu a jak sprawdzić czy enkoder włączony

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z bramą Facc 740, która po naciśnięciu przycisku pilota wysuwa się na 30 cm, a następnie cofa się o 5 cm. Sprawdzono fotokomórki, mechanizm oraz ustawienia siły zamykania, które są na maksymalnym poziomie. Użytkownik odłączył fotokomórki i mostkował połączenia, ale problem nadal występuje. W odpowiedziach sugerowane są różne możliwe przyczyny, takie jak uszkodzony kondensator silnika, problemy z krańcówkami, nieprawidłowe połączenia w centrali, a także sprawdzenie ustawień enkodera. Użytkownik potwierdza, że wszystkie połączenia są prawidłowe, a diody na bramie reagują na zmiany w podłączeniu czujnika magnesów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA