logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Śnieżenie obrazu w TV Philips 50 cali po minucie działania - co sprawdzić?

hacker17 12 Lis 2024 15:53 576 8
REKLAMA
  • #1 21300037
    hacker17
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    Mam problem z tv Philips 50 cali model jak znajdę to napiszę. Problem polega na tym że jak włączę tv to przez minutę jest ok a potem śnierzy. Tak jakby dolna strona obrazu odbijała się w górnej połówce. Dołączam film dla lepszego poglądu. Tv mam 3 max 4 lata od zakupu. Na YT też tak się zachowuje.
    Co tu zrobić?
    W jakim obszarze tv elektroniki szukać przyczyny?
    Może to jakiś kondensator do wymiany?

Model : 50PUS7855/12
    Załączniki:
    • Śnieżenie obrazu w TV Philips 50 cali po minucie działania - co sprawdzić? IMG20241112222144.jpg (1.94 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • VID20241110221848.mp4 (6.1 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21300050
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1840
    Mamy tobie płacić punktami za obejrzenie filmiku :-) ?! ...
  • #3 21300056
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6553
    hacker17 napisał:
    Dołączam film dla lepszego poglądu

Za obejrzenie każesz sobie płacić? Nieźle. :crazyeyes:
    :shocked!: Do tego brak modelu sprzętu.
    Załączniki:
    • Śnieżenie obrazu w TV Philips 50 cali po minucie działania - co sprawdzić? Plik.jpg (11.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 21300057
    krakarak
    Poziom 42  
    No i śnieżenie to zupełnie co innego jak odbicia treści obrazu.
  • REKLAMA
  • #5 21300062
    hacker17
    Poziom 17  
    Sorry z tym filmem dawno nic nie dodawałem już modyfikuję
  • #6 21300065
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6553
    hacker17 napisał:
    Sorry z tym filmem dawno nic nie dodawałem już modyfikuję

Przecież domyślnie jest bez prowizji. Tylko Twoje działanie ustawiło prowizję.
    hacker17 napisał:
    przez minutę jest ok a potem śnierzy

Jeżeli już to śnieży a nie śnierzy
    To nie śnieg ale jak już zauważono zupełnie coś innego a mianowicie
    krakarak napisał:
    śnieżenie to zupełnie co innego jak odbicia treści obrazu.
  • REKLAMA
  • #7 21300073
    krakarak
    Poziom 42  
    Jeśli wypięcie taśm w relacji main -> matryca i oczyszczenie ich styków oraz styków gniazd nie pomoże to lokalizacja uszkodzenia będzie sporym wyzwaniem. Możliwe, że na matrycy coś przywiera - driver lub kondensator smd. Najlepiej byłoby mieć moduły na podstawkę albo trzeba wielogodzinnego siedzenia z miernikiem i oscyloskopem.
    Inne ważne dane dla osób chcących ci pomóc to dokładny model TV lub wyraźne zdjęcia z wnętrza TV.
  • #8 21321997
    hacker17
    Poziom 17  
    :)rozwiązanie poniżej
  • #9 21322000
    hacker17
    Poziom 17  
    1. Po rozebraniu tv przyjrzałem się wszystkim PCB i kondensatory i nic podejrzanego nie zauważyłem.

2. Zrobiłem jak z sugestią kolegi, czyli przeczyściłem wszystkie taśmy izopropanolem IPA, między main oraz płytą rozdzielającą sygnały na lewą stronę matrycy i pracą. Dodatkowo też pomiędzy tasiemkami na prawej stronie i lewej matrycy. Efektu nie było.

3. Na pcb która rozdziela sygnały z maina na lewą i prawą stronę słyszałem delikatnie przetwornicę dodatkowo jak dotknąć miernikiem bocznika to przetwornica była głośniej-sza.

4. Po sugestii kolegi wygrzałem całą płytkę Hot-Airem i nic to nie zmieniło.

5. Przy podnoszeniu tv i opuszczaniu pojawiły się pionowe pasy i innymi kolorami, kolejne uszkodzenie matrycy. Pracowałem na dużym stole tak by tv nie miał żadnych naprężeń no ale coś ... życie :/

6. Wkońcy znalazłem przyczynę a w zasadzie obejście problemu. Tasiemki z lewej i prawej storny oprócz sygnałów obrazu, zasilania, SPI, etc ... ma jeszcze kika linii diagnostycznych.

[ ROZWIAZANIE ]

Wkleiłem taśmą kaptonową sygnały diagnostyczne na tasiemce i tasiemką włożyłem do gniazda. U mnie było to na prawej stronie matrycy natomiast to pomogło na efekt śnieżenia obrazu.

Sygnały diagnostyczne w tym tv na skrajnych liniach tasiemki czyli na zewnętrznych liniach z 12 lub 15 pinów.

Szkoda że nie wiedziałem tego wcześniej bo wykonał bym mniej operacji podnoszenia i opuszczania tv i matryca jeszcze gorzej by się nie uszkodziła.

PS. Rozwiązanie jest jednak na jak długo to nik nie wie, faktem jest że matryca się uszkadza i psuje to kwestia tylko czasu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem Philips 50 cali (model 50PUS7855/12), który po minucie działania zaczyna "śnieżyć", co sugeruje odbicia obrazu. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie taśm łączących płytę główną z matrycą oraz ich oczyszczenie. W przypadku braku poprawy, wskazano na możliwość uszkodzenia matrycy lub kondensatorów SMD. Użytkownik podjął działania, takie jak czyszczenie taśm izopropanolem oraz wygrzewanie płyty, jednak problem nie ustąpił. Ostatecznie zauważono, że uszkodzenie może dotyczyć linii diagnostycznych w taśmach sygnałowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA