1. Po rozebraniu tv przyjrzałem się wszystkim PCB i kondensatory i nic podejrzanego nie zauważyłem.
2. Zrobiłem jak z sugestią kolegi, czyli przeczyściłem wszystkie taśmy izopropanolem IPA, między main oraz płytą rozdzielającą sygnały na lewą stronę matrycy i pracą. Dodatkowo też pomiędzy tasiemkami na prawej stronie i lewej matrycy. Efektu nie było.
3. Na pcb która rozdziela sygnały z maina na lewą i prawą stronę słyszałem delikatnie przetwornicę dodatkowo jak dotknąć miernikiem bocznika to przetwornica była głośniej-sza.
4. Po sugestii kolegi wygrzałem całą płytkę Hot-Airem i nic to nie zmieniło.
5. Przy podnoszeniu tv i opuszczaniu pojawiły się pionowe pasy i innymi kolorami, kolejne uszkodzenie matrycy. Pracowałem na dużym stole tak by tv nie miał żadnych naprężeń no ale coś ... życie :/
6. Wkońcy znalazłem przyczynę a w zasadzie obejście problemu. Tasiemki z lewej i prawej storny oprócz sygnałów obrazu, zasilania, SPI, etc ... ma jeszcze kika linii diagnostycznych.
[ ROZWIAZANIE ]
Wkleiłem taśmą kaptonową sygnały diagnostyczne na tasiemce i tasiemką włożyłem do gniazda. U mnie było to na prawej stronie matrycy natomiast to pomogło na efekt śnieżenia obrazu.
Sygnały diagnostyczne w tym tv na skrajnych liniach tasiemki czyli na zewnętrznych liniach z 12 lub 15 pinów.
Szkoda że nie wiedziałem tego wcześniej bo wykonał bym mniej operacji podnoszenia i opuszczania tv i matryca jeszcze gorzej by się nie uszkodziła.
PS. Rozwiązanie jest jednak na jak długo to nik nie wie, faktem jest że matryca się uszkadza i psuje to kwestia tylko czasu.