logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Citroen C4 2015 1.2 - Wysokie zużycie oleju, błąd zapłonu, zapchany katalizator

groszkiewiczola 13 Lis 2024 10:40 2529 10
REKLAMA
  • #1 21301179
    groszkiewiczola
    Poziom 2  
    Witam, piszę w sprawie mojego citroena C4 2015r. 1.2. Kupiłam samochód w lipcu tego roku, równo chodził, nie miał wycieków. Po kilku dniach od zakupu zaczął mi się wyświetlać service- uzupełnienie oleju. Poprzedni właściciel mówił mi, że tak jest, bo czujnik od oleju jest wysoko położony. Oddałam auto do mechanika, mówił, że wszystko jest sprawne. Od lipca do teraz wlałam już 5l oleju. Mechanicy nie wiedzą co może być przyczyną, nie ma wycieków. Ostatnio wyświetlił mi się komunikat, że silnik jest uszkodzony, zaczął mi szarpać, stracił moc i kopcił. Wyświetlił się błąd "wypadnięty zapłon" Po wymianie świec chwilę było wszystko w porządku. Ostatnio znowu wyświetliła mi się usterka silnika, nadal kopci, wyświetlił mi się błąd "zapchany katalizator". Nie mam pojęcia co może być przyczyną, jestem kobietą, a mechanicy rozkładają ręce.
    AI: Czy możesz opisać, w jakich warunkach zazwyczaj jeździsz swoim Citroenem? Czy są to głównie krótkie trasy, czy dłuższe podróże autostradą?
    Głównie jeżdżę w krótkie trasy
    AI: Czy masz dostęp do historii serwisowej samochodu? Czy były wykonywane jakieś naprawy lub modyfikacje przed lub po zakupie?
    Będę patrzyć historię napraw tego auta
  • REKLAMA
  • #2 21301242
    karwo
    Poziom 31  
    Ocena: 359
    groszkiewiczola napisał:
    Od lipca do teraz wlałam już 5l oleju. Mechanicy nie wiedzą co może być przyczyną, nie ma wycieków.

A ile kilometrów przejechałaś w tym czasie? Kilkaset czy kilka tysięcy? Jaki jest obecnie przebieg na liczniku?
    Skoro nie ma wycieków tzn. że silnik "bierze" olej i nie dziw się że przy takim zużyciu oleju masz zapchany katalizator. Wymiana świec zapłonowych nie wystarczy, to może skończyć się poważnym remontem silnika lub jego wymianą...
    Skoro dotychczasowi mechanicy nie wiedzą co może być przyczyną to zmień na lepszych Mechaników (wielkość liter celowa).
    Wg mnie sprzedano Ci pojazd z poważną usterką silnika lub bardzo wyeksploatowany delikatnie mówiąc...
  • #3 21301248
    groszkiewiczola
    Poziom 2  
    Aktualny przebieg to 144k, jak kupiłam, to było 137.
  • REKLAMA
  • #4 21301266
    marszałekkom
    Poziom 31  
    Ocena: 505
    No trochę lipa że wcześniej nic z tym nie robiłaś. Powinnaś od razu uderzać do sprzedawcy, wcisnął ci uszkodzony samochód. Najtaniej i najbezpieczniej będzie się go pozbyć, bo naprawa prawdopodobnie będzie bardzo kosztowna. Niby rękojmi jest 2 lata, ale teraz sprzedawca może się wykręcać, bo przez 7 tys. przebiegu mogłaś go np. przegrzać albo zatrzeć.
  • #5 21301270
    groszkiewiczola
    Poziom 2  
    Nic nie robiłam, bo mechanik mi powiedział, że uzupełnienie oleju to błaha sprawa, dopiero od kilku dni zaczął mi szarpać itp
  • REKLAMA
  • #6 21301272
    marszałekkom
    Poziom 31  
    Ocena: 505
    No szarpanie to skrajność, ale te ciągłe dolewki oleju już wymagały reakcji.

Cytat:
    Według producenta problem nadmiernego zużycia oleju w silnikach 1.2 PureTech Turbo może mieć dwie przyczyny:

w wersjach Euro 6.1 produkowanych od kwietnia 2014 r. do lipca 2018 r. jest on związany z przepuszczaniem oleju przez pierścienie tłokowe, które występuje w szczególności w warunkach miejskich na niedogrzanym silniku),
    w wersjach Euro 6.2 i 6.3 (od lipca 2018 r. do lutego 2023 r.) problem rozwiązuje się poprzez wymianę separatora oleju, który jest wadliwy.

https://francuskie.pl/silnik-1-2-puretech-jes...ocedura-naprawcza-zwiekszonego-zuzycia-oleju/

Edit. O kurde jakich ciekawych rzeczy się można dowiedzieć:
    https://francuskie.pl/sprawa-silnikow-1-2-pur...-do-prokuratury-i-sadu-karny-zarzut-oszustwa/
    Nie tyle sprzedawca wcisnął ci uszkodzony samochód, co producent wcisnął niedopracowane, awaryjne silniki całej Europie. Ale jaja.
  • REKLAMA
  • #8 21301416
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3360
    marszałekkom napisał:
    Niby rękojmi jest 2 lata,

Na stary używany samochód ? Normalnie strach sprzedawać.
  • #9 21301434
    siewcu
    Poziom 35  
    Ocena: 456
    Aleksander_01 napisał:
    marszałekkom napisał:

Tak. Trzeba za to udowodnić, że wada była ukryta, i jeśli sprzedający nie zgodzi się od razu na przyjęcie zwrotu to zostaje sprawa w sądzie.
  • #10 21301458
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3360
    siewcu napisał:
    Trzeba za to udowodnić, że wada była ukryta,

W samochodzie który ma 10 lat nie ma wad ukrytych naturalnych.
  • #11 21301484
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3274
    siewcu napisał:
    Aleksander_01 napisał:
    marszałekkom napisał:

Tak. Trzeba za to udowodnić, że wada była ukryta, i jeśli sprzedający nie zgodzi się od razu na przyjęcie zwrotu to zostaje sprawa w sądzie.

Tylko trzeba udowodnić że to wada o której sprzedający wiedział ,a najlepiej próbował ją ukryć przed kupującym.

C4 1.2 Pure tech czyli silniki które nie słyną z trwałości.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Citroenem C4 z 2015 roku, silnik 1.2, który wykazuje wysokie zużycie oleju oraz błędy zapłonu i zapchanego katalizatora. Po zakupie samochodu, użytkownik musiał uzupełnić olej pięcioma litrami, mimo braku widocznych wycieków. Mechanicy nie potrafią zidentyfikować przyczyny, a po wymianie świec zapłonowych problemy powróciły. W dyskusji podkreślono, że silnik 1.2 PureTech jest znany z awaryjności i wysokiego zużycia oleju, co może prowadzić do poważnych usterek. Użytkownik został również ostrzeżony o konieczności udowodnienia ukrytej wady w przypadku reklamacji u sprzedawcy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA