logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Automatyczny wyłącznik odbiorników 12V po zgaszeniu silnika – MAX4374F, LT3008, FDS4675

max-bit 24 Maj 2025 11:26 3216 64

TL;DR

• Zbudowano automatyczny wyłącznik odbiorników 12V do auta lub motocykla, który odłącza gniazdo po zgaszeniu silnika, żeby oszczędzać akumulator.
  • Układ wykrywa spadek napięcia poniżej 13,2 V i wykorzystuje MAX4374F jako element wykonawczy, LT3008 jako źródło 5 V oraz FDS4675 jako tranzystor mocy.
  • Projekt ma obsługiwać obciążenia >50 W przy bardzo małym poborze własnym, docelowo poniżej 1 mA.
  • W stanie wyłączonym pobór nie przekracza 300 uA, a szacunkowo po miesiącu postoju zabiera z akumulatora około 0,22 Ah; płytka ma wymiary 35 x 60 mm.
REKLAMA
📢 Słuchaj (AI):
  • Oto taki prościutki projekt - zabezpieczenia akumulatora / wyłącznika automatycznego odbiorów po wyłączeniu silnika

Jako że w samochodzie ale i nie tylko (np motocykl itp) mamy do np gniazdka zapalniczki podłączone różne odbiorniki czasem potrzeba jest aby się to automatycznie odłączało przy wył samochodu, oczywiście nie które samochody mają taką funkcje ale nie ze wszystkich gniazdek no i nie zawsze.

Więc jest potrzeba aby było coś co odłączało nam odbiorniki samochodowe po wyłączeniu silnika.

Założenia :
    1. Odłączenie następuje automatycznie po spadku napięcia na gnieździe poniżej 13.2 V (przy załączonym silniku najczęściej mamy 14-15V)
    2. Prad pobierany przez układ zabezpieczania będzie bardzo mały <1mA
    3. Moc załączanych urządzeń >50W

Jako element wykonawczy został wykorzystany układ scalony Analog Devices MAX4374F jako główny element wykonawczy.

Schemat wygląda tak :

Schemat elektryczny automatycznego wyłącznika odbiorników samochodowych z układami MAX4374 i LT3008.

Dodatkowo wykorzystano IC LT3008 jako źródło nap 5V, tranzystor wykonawczy to FDS4675.

Prad w stanie wyłączonym nie przekracza 300uA co w zasadzie nie obciąża akumulatora po miesiącu postoju bez uruchomianego silnika wyciągnie z niego ok 0,22 Ah wartość tą możemy jeszcze obniżyć zwiększając wartość rezystora w diodzie LED1 (R8) - (jak będę miał finalny wersję zlutowaną porobię eksperymenty do ilu można realnie zwiększać wart R) ale symulacje wykazały ze i 22k dało by pozytywne efekty) wówczas prąd spadł by do ok 200uA.

płytka :

Projekt płytki PCB o wymiarach 35 x 60 mm z zaznaczonymi ścieżkami, padami i otworami montażowymi.

Widok 3D zielonej płytki drukowanej (PCB) z opisanymi miejscami na komponenty elektroniczne, z wyraźnie widocznymi otworami montażowymi oraz oznaczeniami pól lutowniczych.

Widok dolnej warstwy płytki PCB z otworami montażowymi i ścieżkami miedzianymi, brak zamontowanych elementów.

Wymiary 35 x 60 mm
    --------------------------------------

Polutowana konstrukcja za ok 1-2 tyg.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    max-bit
    Poziom 34  
  • REKLAMA
  • #2 21558783
    stan
    Poziom 25  
    Ocena: 172
    Przecież to można zrobić na przekaźniku ew. na tl431 i mosfecie
  • #3 21558807
    cranky
    Poziom 30  
    Ocena: 387
    Założenie nr 2 przesadzone x10.
    Nie wiem do jakiej to generacji, ale większość samochodów odcina gniazdka zapalniczki po czasie.
    Układy załączające światła DRL są dostępne, znane, tanie. Nie są aż tak dobre jak twój, ale czy warto to tak komplikować? U mnie taki układ działał kilka lat aż zjadła go woda która wyraszała się w szczelnym pojemniczku. Twój układ nie wygląda na coś, co tolerowałoby kroplę wody.
  • REKLAMA
  • #4 21558867
    acctr
    Poziom 39  
    Ocena: 2021
    max-bit napisał:
    Prad w stanie wyłączonym nie przekracza 300uA co w zasadzie nie obciąża akumulatora

To nie jest dobry wynik, taki monitor napięcia da się zrobić z poborem 1 μA.
    Po co użyłeś kilkumegaomowych rezystorów? np R9 2,2 M nie ma tutaj kompletnie sensu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21558960
    Mastertech
    Poziom 30  
    Ocena: 381
    To już robi się nudne, wszystko zależy od modelu i rocznika samochodu.
    Miałem diesla MY2005 który po wciśnięciu sprzęgła przerywał ładowanie aby przyspieszając na wyższym biegu zredukować emisję i możecie sobie wyobrazić jaki ubaw mieli sąsiedzi patrząc jak moje DRL zapalają się i gasną zanim sam się połapałem że coś nie tak.
  • #7 21559022
    max-bit
    Poziom 34  
    Ocena: 851
    Tak można zrobić na TL431 (czy na diodach zenera) ale to rozwiązania prymitywne (z pewnymi istotnymi wadami) w dodatku chciałem mieć tu zabezpieczenie nadprądowe (szybkie) i nie, nie będzie służyć to do sterowania światłami (nie wiem skad ten pomysł).

Tak chyba większość dziś gniazd czy zapalniczek czy USB w nowych samochodach jest wyłączanie ale np nie te w bagażniku.

Czy da się zrobić taki układ z 1uA z pomiarem prądu ??? i w miarę aby to było szybkie ? (nie uC) hmmm ...
    W tym rozwiązaniu też było by możliwe zejście do ok 50uA (tak ciągle sporo) ale w takiej konfiguracji to i tak najlepsze rozwiązanie.

Ogólnie chciałem układ bezkompromisowy analogowy bez uC itd ...
  • #8 21559233
    SylwekK
    Poziom 32  
    Ocena: 2763
    Szczerze mówiąc małym poborem prądu to się martwię kiedy robię coś na mały aku lijon czy inną niewielką baterię. Myślę, że jakby ten układ nawet 50mA pobierał to i tak samorozładowanie aku było by chyba większe. Plus za inicjatywę jednak gdy osobiście projektuję elektronikę robię to minimalistycznie z absolutnie niezbędnymi elementami. Tu jak ktoś wspomniał tl431+mosfet powinien dać radę, albo polecieć już po bandzie i dać LM258 :D w roli komparatora wspomagającego tl'a lub ze zwykłą zenerką. Wyjdzie prościej taniej i zdecydowanie(!) bardziej niezawodnie.
  • #9 21559248
    acctr
    Poziom 39  
    max-bit napisał:
    Tak można zrobić na TL431 (czy na diodach zenera) ale to rozwiązania prymitywne (z pewnymi istotnymi wadami) w dodatku chciałem mieć tu zabezpieczenie nadprądowe (szybkie)

Ale takie "prymitywne" rozwiązanie na zenerce będzie miało lepsze parametry niż twój rozbudowany układ.
    Podstawowa wersja to są dwa tranzystory, zenerka, parę rezystorów.
    Dwa tranzystory więcej dają układ czasowy zapobiegający efektom wyżej opisanym.
    A jeśli 0,7 V spadku na plusie nie stanowi problemu to dostajesz ogranicznik prądowy na jednym dodatkowym tranzystorze.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 21559304
    linx
    Poziom 21  
    Ocena: 81
    Witam,
    mi znane jest jeszcze bardziej prymitywne rozwiązanie, a mianowicie tranzystor, przekaźnik i kilka elementów biernych. Sygnał pobierany z kontrolki ładowania. Rozwiązanie stosowane również fabrycznie, ale w starszych autach. We współczesnych nie ma racji bytu.
  • #11 21559388
    max-bit
    Poziom 34  
    Proponuję wiec napisać do Firmy Analog Devices ze nie potrzebnie ten ukłąd produkują :) (opracowany jeszcze przez Maxim-a)
  • #12 21559445
    acctr
    Poziom 39  
    max-bit napisał:
    Proponuję wiec napisać do Firmy Analog Devices ze nie potrzebnie ten ukłąd produkują

Produkują też masę innych układów, których tutaj nie użyłeś, pewnie czytają temat i rozważają zakończenie ich produkcji :D
    W tym urządzeniu układ ma zadziałać gdy napięcie wzrośnie co jest banalne do wykrycia, bez zbędnego pobierania prądu. Inaczej gdyby urządzenie miało włączać gdy jest spadek napięcia.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 21559519
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 521
    Ale takie układy od dawna są, sam nawet montowałem te gotowce.

Nie sprawdzają się, autor nie uwzględnił że napięcie w aucie nie jest stabilne i zależne co w danym momencie jest włączone, choć by włączenie wentylatora chłodnicy spowoduje duży spadek. I druga sprawa w instalacji są spadki napięcia zależności od długości przewodu jak ilości złączek.

Może zamiar jest ok, ale nie da się tego precyzyjnie ustawić.
  • #14 21559602
    Mastertech
    Poziom 30  
    Ja wcześniej pisałem o Euro4 jakie jaja miałem z takimi gotowcami, teraz mamy Euro6 i nieraz kilka minut jazdy trzeba aby alternator dostał pozwolenie na zwiększenie prądu na takie luksusy jak nawiew czy ogrzewanie tylnej szyby .
    Wyłączenie zapłonu to też już archaizm i sztucznie utrzymane przy życiu pojęcie.

Moim zdaniem na dzień dzisiejszy sensowne byłoby wykrywanie że silnik pracuje a to w oczywisty sposób jednak nie przekłada się na napięcie w instalacji z powodu jw napisałem. Trzeba to zrobić tak że załączy w momencie odpalenia silnika i wyłączy w momencie zgaszenia np poprzez zdekodowanie ramki CAN w której monitorować możemy np obroty silnika.
  • REKLAMA
  • #15 21559710
    max-bit
    Poziom 34  
    Dziwne
    Być może alternator jest za słaby aby w pełni wszystko zasilić (i odcina - szczególnie diesel)
    To raz
    Dwa jeśli napiecie jest nie stabilne i nawet wentylator powoduje wahania napięcia to coś nie tak z alternatorem i lub reg w nim napięcia.
    Ja mam pomimo włączenia wszystkich bajerów (grzana szyba przód tył lustra grzanie 4 liter, grzanie w nawiewie) i napięcie nie spada poniżej 14,7V (normalnie zimą daje nawet 15,1 V) (i od razu mówię jest to jak najbardziej poprawne)

Fakt nie wiem jak wysterowane są te elementy (są tam na pewno sterowniki PWM) być może przy włączeniu wszystkiego nie ma w pełni wysterowane
  • #16 21559739
    stasiekb100
    Poziom 31  
    Ocena: 454
    max-bit napisał:
    Dziwne
    Być może alternator jest za słaby aby w pełni wszystko zasilić (i odcina - szczególnie diesel)

Jak zabronisz sterownikowi nadwozia sterować alternatorem, to wtedy przestaje być za słaby i wszystko jest normalne 😀. Skoro w bawarach trzeba płacić abonament za podgrzewane fotele, to może niedługo będzie abonament za alternator.
  • #17 21559922
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 521
    max-bit napisał:
    Dwa jeśli napiecie jest nie stabilne i nawet wentylator powoduje wahania napięcia to coś nie tak z alternatorem i lub reg w nim napięcia.

Nie, to normalne zjawisko, nie szukaj usterki gdzie jej nie ma. Instalacja nie jest zrobiona z nadprzewodników, a złącza nie są złocone.
  • #18 21559972
    max-bit
    Poziom 34  
    To zależy Panie Jarewa o jakich wahaniach mówisz 0,2-03 OK 0,5 no może ok ale jak to jest 1V lub wiecej to już coś nie tak.
    Szczególnie jeśli napiecie spada np poniżej (pracujący silnik) ok 13,5 V to znaczy ze coś jest bardzo nie tak.

I jeszcze "2" mądrości typu prościej znaczy lepiej bo tu snuje się taka "narracja".
    To proponuję cofnąć się 50 lat wstecz kiedy to dla przykładu odbiornik TV składał się z ok kilkunastu elementów aktywnych (lamp / tranzystorów) i co działało obraz o rozdz ok 500x600 docierał.
    A dziś mamy odbiorniki w których są mld tranzystorów i co mamy mln większą rozdzielczość ?
    Inny przykład wzmacniacze audio (choć fakt skala skrajnie mniejsza) gdzie dobry wzmacniacz czasmi składa sie z kilkudziesięciu tranzystorów a przecież można zrobić taki z kilku i też w zasadzie będzie działał ?

Podobnie źródła zasilania prosty prościutki zasilacz stabilizowany to dioda zenera i 1-2 tranzystory ale dlaczego to dobre stabilizatory napięcia mają tych tranzystorów kilkanaście a nawet kilkadziesiąt ?

Takich przykładów można mnożyć. I niestety aby było fajnie i dobrze to ukłąd musi być troszeczkę skomplikowany. Fakt czasem nie zawsze ale ...
  • #19 21560015
    Mastertech
    Poziom 30  
    max-bit napisał:
    Dziwne

Wspólczesne auta niemieckie mają alternatory 150-200A więc niczego im nie brakuje.
    To 3-cylindrowe 0.9L silniki nie dają rady dlatego alternatorom "zabrania się" produkowanie prądu.
    max-bit napisał:
    Fakt nie wiem jak wysterowane są te elementy (są tam na pewno sterowniki PWM) być może przy włączeniu wszystkiego nie ma w pełni wysterowane

Taak , PWM. Weź do ręki taki moduł który de facto to wysokoprądowa przetwornica up/down zapewniająca elektronice stabilne zasilanie przy wahaniach napięcia aku w granicach 7-16V. To już zaawansowana energoelektronika a nie PWM.

Twój moduł w nowszych autach to jedynie taki superwisor aby nie zapomnieć nic w aucie pozostawić włączone bo już w Golfie 5 było wiadomo że pozostawiona zapalona żarówka oświetlenia schowka powodowała brak uśpienia i totalny pad aku już po jednej nocy. W Euro6 monitorowane jest wszystko co do auta wchodzi i wychodzi i pozwolenie na ładowanie/rozładowanie dostają moduły po CAN więc nie zdziwiłbym się że podłaczenie czegoś "lewego" spowoduje zainteresowanie CEM auta i zamiast odpalić wyświetli komunikat "call service"
    Im nowsze auto tym mniej miejsca na nieautoryzowane poprawki.
  • #20 21560078
    SylwekK
    Poziom 32  
    Ocena: 2763
    max-bit napisał:
    I jeszcze "2" mądrości typu prościej znaczy lepiej bo tu snuje się taka "narracja".
    To proponuję cofnąć się 50 lat wstecz kiedy to dla przykładu odbiornik TV składał się z ok kilkunastu elementów aktywnych (lamp / tranzystorów) i co działało obraz o rozdz ok 500x600 docierał...

Nie zgadzam sie z tą wypowiedzią. Bazując na swoim wieloletnim doświadczeniu z czystym sumieniem stwierdzan, że prościeǰ znaczy lepiej. Nie twierdzę, ze są projekty, które wymagaja specjalizowanych układów, ale z pewnościa tytułowy do nich nie należy.
    Podam prosty przykład minimalizmu. Przysłał mi ktoś kiedys sterownik ramienia kamerowego do naprawy, zrobiłem fotki na pamiątkę jak zobaczyłem stopen skomplikowania. Możliwości jego to podstawowe funkcje regulacji obrotów dla trzech kanałów i wątpliwa pamięć ruchów (bez sprzężenia zwrotnego od silników, którego tam nie było to tylko bajer marketingowy). Ilość użytych elementów, dwie PCB na każdej procek STM po prostu przeraża. Mój sterownik to Atmega32 i driver dla 2 silników (obok przygotowane miejsce na kolejne dwa kanały dodając tylko jeden scalak, a możliwości wbijaja tamtego na metr w glebę i właściwie nie ma sìe co popsuć. Czyli co, nie jestm cool, bo robie na AVR, a nie STM z tysiącem elementów wokół?🙂

Wnętrze sterownika elektronicznego z widoczną rozbudowaną płytką PCB, licznymi układami scalonymi i przewodem taśmowym.
    Zielona płytka PCB z zamontowanymi elementami elektronicznymi, w tym układami scalonymi i kilkoma rezystorami, leży na drewnianym blacie.
    Płytka drukowana z zamontowanym wyświetlaczem LCD na drewnianym blacie.
  • #21 21560101
    Mastertech
    Poziom 30  
    Autoelektronika wyszła właśnie ze strefy minimalizmu.
    Dam przykład jak walczyłem z instalacją lokalizatora GPS w rocznej Octawii.
    Moduł pobiera 80mA więc kto zabroni go ukryć i poprowadzić zasilanie prosto z klemy dodatniej aku ?
    Zabroni CEM! wykrywa każdy pobór powyżej 10mA i nie uśpi auta. Zamontowane czujniki prądu są tak czułe że wykrywają już 10mA. Czujnik jest zarówno na klemie dodatniej jak i ujemnej.
    Rozwiązanie: doposażasz auto w moduł telemetrii, odhaczasz go w Gateway, CEM wie że takie coś to auto ma i nie robi problemu. A teraz hack: bierzesz zasilanie bezpośrednio ze słupków aku aby pominąć czujniki w klemach. Tylko weź to teraz ukryj i jaki poważny człowiek zrobi tak partacki montaż ?
  • #22 21560176
    acctr
    Poziom 39  
    max-bit napisał:
    A dziś mamy odbiorniki w których są mld tranzystorów i co mamy mln większą rozdzielczość ?
    Inny przykład wzmacniacze audio (choć fakt skala skrajnie mniejsza) gdzie dobry wzmacniacz czasmi składa sie z kilkudziesięciu tranzystorów a przecież można zrobić taki z kilku i też w zasadzie będzie działał ?

Sztuka elektroniki to nie tylko rysowanie schematów wyglądających "pro", ale głównie spełnianie wymaganych parametrów technicznych i minimalizacja kosztów.
    Można też zbudować wzmacniacz czy inny układ z elementów elektronicznych i drogich materiałów według sztuki artystycznej, którego parametry będą kiepskie i będzie kosztował krocie, ale za to będzie budził ciekawość i zachwyt.
    Twój układ ma słabe parametry i jest zbyt rozbudowany, będzie bardziej atrakcyjny gdy je poprawisz i usuniesz z połowę elementów. Dodawanie kolejnych scalaków od Analoga tylko pogorszy sytuację :)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #24 21560346
    cranky
    Poziom 30  
    Ja rozumiem autora postu, bo też spotkałem się z problemem, że gniazdo zapalniczki w bagażniku zjadało aku przez lodówkę. Ale serio taki prosty układ daje rady (i nie gryzie się z CAN, bo jest widziany jako odbiór na gnieździe zapalniczki bagażnika). Pobór prądu przez układ nie musi być aż tak niski - samochód i tak ssie na postoju dziesiąt razy więcej niż kiedyś Polonez z autoalarmem.
  • #25 21560382
    acctr
    Poziom 39  
    cranky napisał:
    Pobór prądu przez układ nie musi być aż tak niski

Nie musi ale może być niższy a nawet zerowy.
    Autor nie może się pogodzić z "kosztem", którym mogłoby być uproszczenie układu.
    Układ byłby zbyt "prymitywny" i Analog Devices musiałoby zamykać produkcję scalaków.
    Taka argumentacja.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #26 21560478
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 873
    Ciekawy pomysł - niby elektronika odcina zasilanie, ale to jest układ czasowy, a myślę, że pomiar napięci sprawdzi się lepiej. Myślę, że im prostsze tym lepsze rozwiązanie.
    Proste porównanie napięcia (może jescze pomiar prądu - oryginał już ma, nie zauwazyłem) i efekt założony osiągnięty.

cranky napisał:
    Pobór prądu przez układ nie musi być aż tak niski - samochód i tak ssie na postoju dziesiąt razy więcej niż kiedyś Polonez z autoalarmem.

U mnie w renówce 3,5-5A po odpaleniu zapłonu, przepustnica się klalibruje co słychać, po ok 5 min spada pobór, ale to nie to co kiedyś było. Za dużo elektroniki, ale monitor napięcia działa, bo zbyd głośno radio to wyłączy się szybciej. Max 10 min i odcinane jest zasilanie wszyskiego, chyba tylko poza ECU i światłami.
  • #27 21560569
    cranky
    Poziom 30  
    Po prostu mimo strasznej komplikacji i tak układ nie będzie uniwersalny dla wszystkich marek. A jego praca nie wpłynie znacząco na czas rozładowania akumulatora niezależnie jaki będzie pobór.
  • #28 21560677
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 873
    A to na pewno - może warto by to w CAN wpiąć (tu pewnie niektóre marki będą widziały a inne nie dodatkowy element)?
    Nie wiem jak jest to rozwiązane, ale szeroko rozumiane moduły komforty zarządzają wieloma elementami w autach.
  • #29 21562721
    max-bit
    Poziom 34  
    Płytki dostarczono
    Pliki wysłane w sobotę rano
    Już są ... z chin. 4 dni robocze z wykonaniem
    I nie płaciłem za jakiś FAST ... 110 PLN z tym ze większość tej ceny to wysyłka.

Automatyczny wyłącznik odbiorników 12V po zgaszeniu silnika – MAX4374F, LT3008, FDS4675
  • REKLAMA
  • #30 21563122
    Marian B
    Poziom 38  
    Ocena: 1161
    max-bit napisał:
    Więc jest potrzeba aby było coś co odłączało nam odbiorniki samochodowe po wyłączeniu silnika.

Czytam i czytam całość i pojąć nie mogę...
    W każdym samochodzie po zatrzymaniu silnika, nawet przypadkowym, zawsze jest odłączane zasilanie pompy paliwa. Na przykład włączony zapłon ale silnik nie pracuje, pompa paliwa nie jest zasilana. Co szkodzi wykorzystać taki zerojedynkowy skok napięcia zasilającego. Do takiego wyłączania odbiorników wystarczy zwykły przekażnik ewentualnie jeszcze dodatkowy układ czasowy do tego przekażnika. A przecież można taki przekażnik (uzwojenie) podłączyć nawet tuż za wylacznikiem zapłonu. Wyłączony zapłon, nic nie jest zasilane za stykami przekażnika.
📢 Słuchaj (AI):

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektu automatycznego wyłącznika odbiorników 12V w pojazdach po zgaszeniu silnika, opartego na układzie MAX4374F firmy Analog Devices. Celem jest odcięcie zasilania odbiorników po spadku napięcia poniżej 13,2 V, przy minimalnym poborze prądu układu (50 W. Wątpliwości budzi złożoność rozwiązania oraz jego odporność na przepięcia i warunki środowiskowe (wilgoć, drgania). Wskazywano na alternatywy, takie jak prostsze układy z TL431, tranzystorami, przekaźnikami, diodami Zenera czy komparatorami, które mogą być bardziej niezawodne i łatwiejsze w implementacji. Poruszono też problem niestabilności napięcia w instalacji samochodowej, wpływu sterowania alternatorem i konieczności uwzględnienia specyfiki różnych modeli pojazdów. Autor projektu podkreślał chęć stworzenia analogowego, bezmikrokontrolerowego układu z zabezpieczeniem nadprądowym i niskim poborem prądu, a także testował i modyfikował projekt, dodając diody TVS dla ochrony przed przepięciami. W dyskusji pojawiły się uwagi dotyczące prowadzenia masy na PCB, wpływu szybkich przełączeń na generowanie przepięć oraz praktyczności i uniwersalności rozwiązania. Poruszono również temat integracji z systemem CAN i nowoczesnymi modułami komfortu w samochodach. Ostatecznie projekt został zmontowany i przetestowany, choć wymaga dalszych poprawek i optymalizacji.
REKLAMA