logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus P4C800ED - BIOS nie zapisuje zmian, komunikat Overclocking failed

karaluch 11 Gru 2005 14:35 1931 4
REKLAMA
  • #1 2073858
    karaluch
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam, kupilem plytke na allegro - Asus P4C800ED, niby wszystko ok ale ..

Pierwsze uruchomienie:

Bios startuje, nagle komunikat (Overclocking failed! Please enter Setup to re-configure your system) OK, wiadomo nowy procesor, dyski, wchodze do biosa, ustawiam wszystko co trzeba, zapisauje zmiany i nagle gasnie monitor do nowego startu grafiki i juz nie wstaje, system wisi.

(Kombinuje...)

- Nowy bios

"Drugie" uruchomienie:

na dyskietce najnowszy bios, kombinacja ALT+F2, flashing ok, reboot, wszystko lanie sie podnosi, prosba o ustawienie wszystkiego i to samo co ostatnio. Dodam ze caly czas mialem 2 opcje F1 -do setupa i F2 - default & continue.

"Trzecie" uruchomienie:

Olewam problemy i zaczynam instalacje windowsa, a wiec F2 ....
    Pierszy etap ok, kopiowanie.... prosi o ponowny start ok .... reboocik i znowu to samo, system nawet nie reaguje na 3 klawisze, pozostaje tylko przytrzymanie powera.

----

Moje pytanie, czego jest to wina, czy bateryjka (dopiero jutro sprawdze czy jest ok), plyty (czy jest walnieta), kosci biosu (cos nie tak), ustawien (hmm). Jeszcze moge oddac plytke ale podoba mi sie wiec jeszcze kombinuje ;-)

Moj konfig:
    P4 3000/1M/800 Prescot
    Asus P4C800E Deluxe (AMI BIOS)
    2x256MB PC3200 2.5-3-3-8
    Geforce 2MX
    Dysk SATA
    Zasilacz 420W

* Manual *

----

A bios standartowo byl 1018, a teraz jest 1022 wiec procek na pewno obsluguje!

Martwi mnie jeszcze jedna sprawa:

Jak juz zainstalowalem tego windowsa, to po pierwsze nie wykryl zadnego urzadzenia z plyty (lan, audio, firewire). Doslownie nic, prawie lysa lista. A druga sprawa, gdy dalemzamknij system, wszystko ladnie sie zamknelo ale gdy chcialem odpalic kompa na nowo, to blad jaki juz wczesniej opisywalem, dopiero przytrzymanie 10sec, wylaczenie i ponowny start.

---

Sprawdzalem grafike na agp i na pci i tak samo sie zachowywaly :-((((

---

Sprawa wyglada tak, moja procesor to

INTEL PENTIUM 4 3.0E GHZ/ 1MB CACHE/ 800FSB/ 0.09u/ S478/ PRESCOTT

Wyczytalem gdzies ze on chodzi na napieciach 2.725 -> 5.125, u mnie byl na jakies 3.5V, uwtawilem mu magistrale 100 przy mnozniku 15 i bios ruszyl po rebocie ale proc na polowe mocy, dodalem mu do 4V i magistrale na 133 i pamiec na 333, tak zainstalowalem Windowsa, a wiec niby wszystko powinno byc ok jak chcial sie zainstalowac ale:

- brak karty sieciowej
    - brak karty muzycznej
    - brak kontrolera firewire
    - mysz na usb swieci ale nie ma reakcji - nie dziala

Z innje beczki: Chcialem zwiekszyc magistrale, wiec dalem 150 i napiecie na 4.25, reboot przeszedl ale zaraz za biosem posypalo mi jakis ciag serwisowy, ze jakies errory z prockie, cala lista hexow i takich tam - nic latwego do poczytania, ale ciagle error!

Czy bios jest uwalony (patrz problemy z urzadzeniami na plycie) i procek nie pracuje prawidlowo i dlatego nie chce chodzic na 15x200 czy procek jest uwalony i przez niego sypie sie bios. Dodam ze procesor tez jest zuywany ale z dobrej reki, pamiec sprawdzona bo chodzil na niej bezawaryjnie system bardzo dlugo na nf2-ultra ael dodatkowo odpalilem Memtest86+ v1.51 i jak na razie to pierwszy test jest Pass ;-) 177Mhz DDR354 Timingi 2.5-3-3-6 Dual

Teraz testuje memtestem na takich ustawieniach:

Procesor 15x150Mhz = 2250 / 4.500V
    Ram 200Mhz DDR400 / CAS: 2.5-3-3-8-4 /Dual / 2.65V

I wlasnie posypalo mi taka illoscia errow jakiej jeszcze nie widzialem w zyciu (cos ok 300tys)

Jeszcze jadno, ile ustawic moj ram aby pracowal w standardzie
    TwinMos 256 2.5-3-3-7 PC3200, zwsze mialem AMD i tak nie bylo tulu mozliwosci co w Intelu, chodzi mi o taimingi i volty, aby bylo dobrze

---

Na knoppixie tez nie widzi sprzetu :-((
  • REKLAMA
  • #2 2074020
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6426
    Objaw typowy dla padniętej baterii lub zworki cmos clear ustawionej na enable (to niezapamiętywanie ustawień).

Uważaj z VCore, bo nie wiem gdzie te napięcia wyczytałeś, tym procesorom w zasadzie w ogóle nie należy zmieniać napięcia... już +0.3V może je zabić.
    Maksymalne VCore dla Prescotta to 1.65V.
  • REKLAMA
  • #3 2074144
    karaluch
    Poziom 12  
    Meaculpa :-))

Sorry lama ze mnie, tak dawno nie ustawialem biosa zwlaszcza na intelach ze sam nie wiem co pisze!!

Wiec procesor ciale chodzil na napieciu ok 1.4V nie jak pisalem 4.0V, tzn jak mialem na mysli 1.4V to pisalem 4.0V, a jak pisalem 3.750V to bylo 1.3750 itd....

teraz testuje na ustawienicha wszedzie auto
    15x133 /2000
    177 / DDR354 / 2.5-3-3-6 / Dual

wczesniej memtest przeszedl bezproblemowo 3 testy...
  • REKLAMA
  • #4 2077234
    karaluch
    Poziom 12  
    Ok, cos sie wyjasnilo...

Robilem upgrade biosa stosujac program wbudowany (ALT+F2) ale instalowalem najnowszego biosa, ktory wymaga okreslonej wersji afudos-a, pewnie na na plycie byla starsza.... zrobielm wiec sobie dyskietke z najnowsza wersja i biosa i bioloadera. Po wraniu biosa, start systemu przebiega normalnie.

Procesor ustawiony na 15x200 1.3750V, pamiec na 400Mhz 2.65V, a wiec
    P4 3000Mhz i pamiec PC3200 Dual (Standart!!)

Biosa ladnie sie zapisuje, rebotuje, memtest86 w 9:30min 10kolejnych 0bledow. Wlaczylem raportowanie o bledach (i pierwsza uwaga) Pojawil sie glos tylko w 1 sluchawce!

Temperatura procesora ok 53st, plyty glownej ok 30st (i tu kolejna sprawa) Radiator na mostku polnocnym wrze, nie mozna go doslownie dotknac!

Instaluje system, bezblednie, jednak xp prosi o sterowniki do karty sieciowej - super bo wczesniej wogole ponoc nie istniala, wykryl tez firewire i szuka steronikow do Promisa, wszsytko mu dalem, zainstalowalem tez takie pakiet od intela chipset software 5.0.2.1003, odpalam jeszcze raz kompa. Niby wszystko ok ale ....

- USB nie dziala
    - ADI1985 nie dziala

Jesli chodzi o usb to sa wszystkie zainstalowane w systemie, kazdych konfliktow, wszystko ladnie wyglada ale nie dzialaja, nic nie wykrywa, sadzilem ze moze dlatego ze mam podlaczone tylko 4 z 8, no wiec wylaczylem w biosie te pozostale, ale dalej nic.

A co do Audio to wykryl sobie port gier i midi ale za nic nie chce nawet zainstalowac steronika dzwieku, wogole go nie ma w spisie urzadzen.

ps. jeszcze jedna sprawa mnie zdziwila, ze gdy wlacza sie bios i pozniej jest skanowanie kontrolera promise to wywala komunikat ze "bios is not founded" co prawda nic nie jest do niego podlaczone ale zeby od razu tak z grubej ruru :)

Macie moze jakies pomysly bo trace juz sile do tej plyty...
  • #5 2077246
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6426
    Wychodzi, że masz uszkodzony chipset... nie powinien być bardzo gorący, ciepły - tak, ale bez o/c powinno się go dać dotknąć.
REKLAMA