logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Renault Captur 1.5dci 2018 - komunikat usterka elektryczna zagrożenie po 20s

arrsen1 16 Lis 2024 13:26 2289 3
REKLAMA
  • #1 21305375
    arrsen1
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam i bardzo proszę o pomoc
    Niedawno zakupiłem auto Renault Captur 1.5dci X87 z 2018 roku z automatyczną skrzynią biegów, auto paliło i jeździło bezproblemowo, aż dwa tygodnie temu pojawił się na wyświetlaczu komunikat "sprawdź start stop" a przycisk tej funkcji stał się nieaktywny. Coś mnie podkusiło, żeby połączyć się z komputerem aplikacją Pyclip i zobaczyć co tam się dzieje, oczywiście zupełnie nie mam doświadczenia w tego typu diagnostyce, ale poklikałem gdzieś i o dziwo teraz start/stop funkcjonuje normalnie. Niestety mniej więcej od tego momentu mam objaw taki, że około 20 sekund po uruchomieniu silnika pojawia się komunikat "usterka elektryki zagrożenie", świeci kontrolka stop i bateria. To wszystko świeci aż do wyłączenia silnika, przy czym auto jeździ normalnie, tylko funkcja tempomatu nie działa. Żadnych błędów właściwie nie ma z wyjątkiem błędu związanego chyba ze świecami żarowymi, ale znajomy, który diagnozował jakimś uniwersalnym komputerem, twierdzi, że to nie ma związku. Inny spec próbował innym sprzętem, skasował 100 i stwierdził, że nie potrafi określić przyczyny. Z tego co wiem, żaden z tych komputerów nie był Clipem, pytanie, czy Clip jest w stanie pomóc? Jeśli tak to będę szukał kogoś, kto posiada takie ustrojstwo tylko, nie wiem, czy to nie strata kasy.
    Być może opisany objaw nie ma związku z moim grzebaniem w ustawieniach pyclipem, coś tam zmieniałem w jakiejś opcji "obsługa różnych akumulatorów", być może też wykonałem jakiś reset, nie myśląc, że to może coś popsuć.
    A może to wszystko nie ma związku i coś padło akurat w tym samym czasie, tylko co by to mogło być?
    Bezpieczniki w skrzynce sprawdzone, nawet akumulator założyłem nowy, chyba zupełnie niepotrzebnie, napięcie podczas ładowania około 14,5V (docelowo jak się okazuje około 14,7V).
    Jeśli ktoś borykał się z podobnym problemem i udało mu się go rozwiązać, byłbym ogromnie wdzięczny za pomoc.
    AI: Czy pamiętasz, jakie dokładnie zmiany wprowadziłeś w aplikacji Pyclip, zanim pojawił się problem?
    niestety nie
    AI: Czy podczas diagnozy pojawiły się jakieś konkretne kody błędów, które mogłyby wskazać na przyczynę problemu?
    nie
  • REKLAMA
  • #2 21305442
    mw1983marcin
    Poziom 25  
    Ocena: 176
    Żeby działał start stop, muszą być spełnione warunki. Może coś pogrzebałeś przy sterowniku o akumulatorze , i fizycznie Aku sprawny, ale coś podłubane od strony softu
  • REKLAMA
  • #3 21306450
    arrsen1
    Poziom 8  
    >>21305442 sam już nie wiem, a może to coś zupełnie nie mającego związku z moim działaniem.

Dzisiaj sprawdziłem że kontrolka stop i komunikat zapalają się gdy napięcie ładowania osiągnie około 14,6V (po uruchomieniu silnika wzrasta od około 13V do 14,7V). Na wtyczce wzbudzenia alternatora jest 10V, nie wiem czy tak ma być czy nie.
  • #4 21368254
    arrsen1
    Poziom 8  
    Pomógł elektryk, poprzestawiałem sobie coś w ustawieniach, wszystko już działa jak należy.
REKLAMA