logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Trwałe zablokowanie instalacji Outlook (new) na Windows 10 i 11 - jak to zrobić?

fenek81 16 Lis 2024 16:27 3024 15
REKLAMA
  • #1 21305556
    fenek81
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Jak trwale zablokować instalację aplikacji Outlook (new) na Win 10, 11? Od jakiegoś czasu Microsoft usilnie wciska aplikację Outlook (new) zamiast klasycznej aplikacji poczty. Macie jakiś pomysł, jak to zablokować? Samo odinstalowanie nie wystarczy, bo po chwili znów w tle ją ściąga i zastępuje klasyczną aplikację Poczta.

Zrzut ekranu aplikacji Outlook dla systemu Windows z ocenami
  • REKLAMA
  • #2 21305692
    viktor1950
    Poziom 30  
    Ocena: 368
    >>21305556 No bo ją likwidują.
    "Obecnie trwa proces przenoszenia istniejących użytkowników do nowego programu Outlook dla systemu Windows. Po 31 grudnia 2024 r. użytkownicy nie będą już mogli wysyłać i odbierać wiadomości e-mail przy użyciu aplikacji Poczta i Kalendarz systemu Windows."
  • REKLAMA
  • #3 21305695
    fenek81
    Poziom 10  
    @viktor1950

Tyle to i ja wiem.
    Pytałem jak to zablokować żeby się nie pobierało.
    Albo chociaż jak w tej nowej wersji zablokować reklamy.
    Odpowiedź kupić subskrypcję średnio mnie interesuje;)
  • #4 21305709
    viktor1950
    Poziom 30  
    Ściągnij sobie programik portable i tym odinstalujesz wszystkie Store Apps. Ja nie mam takiego kłopotu po odinstalowaniu.
    Geek
  • #5 21305715
    fenek81
    Poziom 10  
    >>21305709
    Mam RevoUninstaller odinstalowuje nim ale po chwili wraca.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21305732
    viktor1950
    Poziom 30  
    fenek81 napisał:
    Mam RwvoUninstaller odinstalowuje nim ale po chwili wraca.

Dlatego polecam Geek_a. On odinstalowuje u "źródeł" z folderu "WindowsApps"
  • #8 21305815
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3556
    Jak Ci się już zainstalowało to usuń za pomocą programu InstalledAppView.
    Zrzut ekranu programu InstalledAppView z opcjami dezinstalacji aplikacji.
    Okno dialogowe programu InstalledAppView z ostrzeżeniem o odinstalowaniu aplikacji
    Załączniki:
    • InstalledAppView v1.09pl.zip (145.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 21306195
    James596
    Poziom 29  
    Ocena: 507
    dt1 napisał:
    Witaj. Może to zadziała, z opisu wygląda rozsądnie:
    https://github.com/Ryarralk/OutlookRemover

U mnie zadziałało, wywaliło nowego outlooka i przywróciło starą wersję aplikacji.

Zupełnie nie rozumiem polityki tej firmy, by zmuszać na siłę do nowszego, zauważalnie gorszego produktu.
    Ergonomia w Outlooku wobec "Poczty" jest fatalna.
  • #10 21306234
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8188
    Niestety, dużo takich decyzji jest dla mnie niezrozumiałych.
    Mimo że nie jestem fanem poczty Windows, jestem jeszcze mniejszym fanem outlooka. Potrzebuję prostego programu do poczty, nie kombajnu z zaśmieconym na maksa interfejsem i toną zbędnych dla mnie rzeczy. Dlatego generalnie zamiast outlooka wolałem Thunderbirda. Do czasu, gdy ktoś wpadł na głupi pomysł, że interfejs, który dobrze działa od wersji zero kropka coś (wersje przed wersją pierwszą) należy uśmiercić i pozmieniać. Po tej decyzji przywróciłem wersję programu sprzed aktualizacji i póki będzie to możliwe, mam zamiar z niej korzystać.

Jest dużo takich przykładów. Firma Microsoft przoduje w tym. Wystarczy popatrzeć na Office. Dla mnie nic nie zadziałało bardziej motywująco do porzucenia tego produktu niż zmiana interfejsu z klasycznego menu (2003) na menu wstążkowe (2007+). Od tamtego czasu jestem szczęśliwym użytkownikiem Open Office, później Libre Office, które dysponuje klasycznym menu, które jest dla mnie bardziej logiczne i w którym znacznie lepiej się czuję niż we wstążkowej szkaradzie.

Ale żeby nie szukać tak daleko, wystarczy spojrzeć na Windows. 95/98/Me/XP/7 czy nawet niezbyt lubiana Vista oraz serwerowe warianty (2000, 2003) posiadały normalny pulpit i poza zmianami kosmetycznymi w zasadzie cały układ i funkcjonalność były zbliżone. Przesiadając się na kolejnego Windowsa było wiadomo, czego gdzie szukać. Aż do czasu Windows 8, gdzie Microsoft się pomylił i wydał system tabletowy na desktopy. Pod spodem był to generalnie Windows 7, ale miał zniszczony interfejs użytkownika. Nikt tego nie potrzebował. Dostali zasłużoną porcję hejtu - i dobrze. Nie twierdzę, że ten system nie był użyteczny, ale na pewno nie na laptop czy desktop. Powinna być możliwość wybrania klasycznego interfejsu, albo tabletowego. I to dopiero zrobili w Windows 10. Ale że znudziły im się klasyczne ustawienia (panel sterowania) to powoli zaczęli je zamieniać na znacznie mniej ergonomiczne ustawienia, które w stosunku do pierwotnych wersji towarzyszących nam od zeszłego tysiąclecia mają jak dla mnie i gorszy układ, niektóre opcje są głębiej ukryte, inne chyba w ogóle niedostępne...

Można wymieniać w nieskończoność. Tak wygląda postęp. Postęp, który nie zawsze jest potrzebny. Mimo że nie lubię sprzętu Apple, to patrząc u znajomych na ich komputery od lat, wymieniają je co jakiś czas - interfejs jest w miarę spójny i nie ma w nim większych rewolucji. Są dokładane nowe opcje, ale rzadko kiedy (ze słów użytkowników) stare opcje są gdzieś ukrywane czy przenoszone. Nie wiem, ile w tym prawdy, ale podobno gdybym dobrze się posługiwał obecną wersją systemu Apple, to z wersją 10 lat starszą bym nie miał większych problemów. I odwrotnie. Takie podejście szanuję.

Niestety ceną postępu jest również zmiana stron internetowych, które kiedyś miały może niezbyt przyciągający graficznie interfejs, ale ten interfejs był wygodny, funkcjonalny. Często jest on zastępowany nowoczesnym, z fatalną kolorystyką, wielkimi elementami (no bo pod urządzenia mobilne musi być wielkie) i z ogólną ergonomią dużo niższą niż pierwowzór.

Czasem mam wrażenie, że osoby odpowiedzialne za takie zmiany po prostu nienawidzą ludzi. Ale tego się pewnie nigdy nie dowiem :)
  • #11 21306270
    fenek81
    Poziom 10  
    James596 napisał:
    U mnie zadziałało, wywaliło nowego outlooka i przywróciło starą wersję aplikacji.

I nie przywraca jej ponownie po jakimś czasie?
  • Pomocny post
    #12 21306365
    James596
    Poziom 29  
    Ocena: 507
    Poprzednio przywracało nowego outlooka po drugim uruchomieniu poczty. Teraz po kilkunastu jest wciąż stara poczta. Sprawdzę jeszcze po ponownym uruchomieniu komputera, ale zapowiada się obiecująco.

Co do zmian w MS i systemie - wszystko kompleksowo ujęte i w pełni zgadzam się z każdym słowem. Od czasów ósemki, takie pojęcie jak ergonomia nie istnieje w produktach tej firmy.
  • REKLAMA
  • #14 21544082
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    zaxdamian napisał:
    Jak na stałe usunąć outlooka?

Sprawdź:
    Okno programu InstalledAppView z filtrem „outlook” i podświetlonym przyciskiem do odinstalowania aplikacji.
    https://github.com/ChrisTitusTech/winutil/discussions/3321
  • #16 21544125
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    dt1 napisał:
    Tak jak napisano wyżej. Jeśli nie działa to może Kolega założyć nowy temat, w którym opisze swoje działania.

I jeszcze znalazłem jakiś chyba inny opis, ale tu VPN (Paryż, Francja?) potrzebny jest -> https://www.tech2geek.net/windows-11-how-to-permanently-remove-the-new-outlook/

Podsumowanie tematu

✨ Microsoft wprowadza wymuszenie migracji użytkowników z klasycznej aplikacji Poczta i Kalendarz na nową aplikację Outlook (new) w systemach Windows 10 i 11, z końcową datą wsparcia dla starej aplikacji po 31 grudnia 2024. Standardowe odinstalowanie nowego Outlooka nie jest skuteczne, ponieważ system automatycznie ponownie pobiera i instaluje tę aplikację. Proponowane rozwiązania obejmują użycie narzędzi do usuwania aplikacji ze źródła, takich jak programy portable do odinstalowywania aplikacji ze sklepu Microsoft Store, np. InstalledAppView, RevoUninstaller (choć ten ostatni nie zapobiega ponownemu instalowaniu), oraz specjalistyczne skrypty i narzędzia dostępne na GitHub (np. OutlookRemover). Użytkownicy zgłaszają, że usunięcie aplikacji bezpośrednio z folderu WindowsApps może przynieść trwały efekt. Dyskusja podkreśla niezadowolenie z polityki Microsoftu wymuszającej migrację do nowego Outlooka, który jest oceniany jako mniej ergonomiczny i bardziej rozbudowany niż klasyczna aplikacja Poczta. Alternatywą dla Outlooka jest Thunderbird, jednak zmiany w jego interfejsie również budzą kontrowersje. Dodatkowo pojawiły się linki do zewnętrznych źródeł i narzędzi umożliwiających trwałe usunięcie nowego Outlooka, w tym dyskusje na platformach GitHub i Tech2Geek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA