logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Numery wyprowadzeń i parametry cewki L1 w generatorze COLOR ELTEST

danielgontarzzrk 17 Lis 2024 01:59 831 11
REKLAMA
  • #1 21306229
    danielgontarzzrk
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam. Potrzebuję informacji na temat numerów wyprowadzeń układów scalonych i parametrów cewki L1 generatora COLOR ELTEST oraz informacji, który z dwóch potencjometrów służy do regulacji częstotliwości, tzn. który jest na panelu urządzenia. Dodaję zdjęcie schematu znalezione w Internecie. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Schemat elektroniczny generatora COLOR EL TEST z elementami takimi jak układy scalone, potencjometry i cewka.
  • REKLAMA
  • #2 21306277
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1401
    Posiadasz go czy chcesz zrobić?
    Gdybyś chciał zrobić podobny, a nie znalazł danych do ww., to zajrzyj tutaj: Link Link
    Tutaj rezystor nastawny (RN) jest o takiej samej wartości, więc fizycznie na zewnątrz pasuje dać potencjometr P1 z pokrętłem. Co do reszty, to może kolega od tego filmu Ci pomoże: Link
    Może tutaj w książce R. N. Soara znajdziesz coś, co Cię zainteresuje: Link
    Pomocnym może być też zestaw AVT1052 opisywany w Elektronice Praktycznej 12/94.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21306341
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6143
    Zapomnieli nie tylko dać numery wyprowadzeń, ale też połączenia kilku wyprowadzeń ze sobą. Wiadomo, że układ po lewej to generator niskiej, a po prawej wysokiej częstotliwości i pierwszy moduluje drugi.
    Dwa generatory zbudowane w klasyczny sposób:

Schemat dwóch klasycznych generatorów z bramkami logicznymi.

Nie wiemy tylko, jak połączone ze sobą, prawdopodobnie jeden blokuje drugi.
  • #4 21306427
    danielgontarzzrk
    Poziom 2  
    Czyli w obu układach wykorzystane są dwie bramki
  • REKLAMA
  • #5 21306453
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Po dwie bramki na każdy generator, jedna bramka na bufor wyjściowy. modulacja prawdopodobnie jest zrobiona kolejną bramką łączącą sygnały z obu generatorów.
  • #6 21371510
    elktrod
    Poziom 41  
    Wydaje mi się, że dobrze rozrysowałem:
    Zdjęcie przedstawia trzy części: zdjęcie płytki drukowanej, schemat elektroniczny i instrukcje dotyczące podłączenia generatora z układami UCY7400.
    Bo go zbudowałem na tej podstawie a efekt jest taki:
    Ekran oscyloskopu pokazujący przebieg sygnału.
    Cewkę nawinąłem ok. 20 zwojów drutu miedzianego emaliowanego fi 0,5mm na rdzeniu toroidalnym o średnicy wewnętrznej 3mm a zewnętrznej 7mm. Obydwa układy zastosowałem UCY7400. Potencjometr P1 jest zewnętrznym na panelu a tzw. rezystor nastawny Rn "podkówka" jest wewnątrz.
    Płytka prototypowa z zamontowanymi elementami elektronicznymi, w tym układami scalonymi i rezystorami.
  • #7 21371648
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Z ciekawości przeanalizowałem i okazało się, że to dwa typowe generatory oraz jedna bramka wykorzystana do modulacji:
    Schemat elektroniczny z bramkami logicznymi, kondensatorami i rezystorami.

Autor zadał sobie dużo trudu, aby narysować schemat tak, żeby ukryć sposób połączenia i utrudnić analizę.
    Na zdjęciu wspomniany jest patent, idea systemu patentowego polega na upublicznieniu wynalazku w zamian za dwudziestoletnią ochronę. Jak widać, autor oszukał system patentowy i dostał ochronę, nie dając nic w zamian. To dość powszechna praktyka. Mimo to ciekawy historyczny przypadek.
  • #8 21371817
    danielgontarzzrk
    Poziom 2  
    Jakby autor zamieścił prawdziwy schemat, to dużo osób zrobiłoby sobie taki generator zamiast kupować.
  • REKLAMA
  • #9 21371894
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    danielgontarzzrk napisał:
    Jak by autor zamieścił prawdziwy schemat to dużo osób by sobie zrobiło taki generator zamiast kupować
    Ten schemat z pierwszego postu wygląda jak kartka wklejona do wnętrza obudowy. Z dzisiejszej perspektywy wygląda to śmiesznie jak można jednocześnie pokazać schemat i nie pokazać schematu. Dzisiaj nikt się tak nie bawi, schematów nikt nie udostępnia, choćby były najprostsze i powszechnie znane. Nawet elektroniczne zestawy do samodzielnego montażu, spotyka się bez schematów.
  • #10 21371939
    elktrod
    Poziom 41  
    jarek_lnx napisał:
    Z dzisiejszej perspektywy wygląda to śmiesznie jak można jednocześnie pokazać schemat i nie pokazać schematu.
    Całe nakłady literatury w "głębokiej komunie" opierały się na takim "wydutkaniu" początkujących w czym prym wiodły "XXXX" wiadomo jakiego autora, gdzie nawet układ Graetza potrafił być skopany na rysunku, szukałem tego przykładu ale gdzieś mi umknął a wersje dostępne w sieci są już z wydań po korekcie... Czasem upływały miesiące jak nie lata na reklamowaniu listownym w redakcji czy u autora aby dojść prawdy a kończyło się tym, że ktoś bardziej kumaty musiał Ci wskazać gdzie jest błąd. Nie było to jednak śmieszne ale skutecznie zniechęcało do uprawiania tego hobby do czasu aż się samemu coś w końcu skumało...
  • #11 21371949
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1059
    Większość tych błędów spowodowana była w drukarni. W każdej prawie książce z tekstem (bez grafiki) zamieszczana była "errata" ze spisem błędów. Oczywiście zauważonych wcześniej ale już po wydrukowaniu książki. Schematy wszelkiego rodzaju były nie do bezbłędnego opanowania przez drukarnie no i errata nie miała sensu z oczywistych powodów. Cały schemat należało poprawić.
  • #12 21411552
    maciejess9
    Poziom 2  
    Gdyby ktoś chciał zbudować coś takiego jak tytułowy ColorElTest, to polecam projekt AVT1052 (wspomniany w którymś z komentarzy powyżej). Nie widziałem, żeby ktoś chwalił się budową i działaniem, więc postanowiłem to sprawdzić i udokumentować filmem i pomiarami.

Zapraszam, układ działa bardzo dobrze

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy schematu generatora COLOR ELTEST, ze szczególnym uwzględnieniem numerów wyprowadzeń układów scalonych, parametrów cewki L1 oraz identyfikacji potencjometru regulującego częstotliwość. Układ składa się z dwóch klasycznych generatorów – niskiej i wysokiej częstotliwości – zbudowanych na dwóch bramkach UCY7400, gdzie jedna bramka pełni funkcję bufora wyjściowego, a kolejna służy do modulacji sygnałów. Cewka L1 została wykonana z około 20 zwojów drutu miedzianego emaliowanego o średnicy 0,5 mm na rdzeniu toroidalnym o wymiarach 3 mm (wewnętrzna średnica) i 7 mm (zewnętrzna średnica). Potencjometr P1 jest umieszczony na panelu urządzenia i służy do regulacji częstotliwości, natomiast rezystor nastawny Rn znajduje się wewnątrz obudowy. Schemat oryginalny jest niepełny i celowo utrudnia analizę połączeń, co zostało skomentowane jako praktyka mająca na celu ochronę patentową. W dyskusji polecono również projekt AVT1052 z Elektroniki Praktycznej 12/94 jako alternatywę do samodzielnej budowy podobnego generatora, który został zweryfikowany i udokumentowany w praktyce.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA