otóż mam za zadanie do szkoły jako układ pokazowy zbudować genaretor przebiegu prostokątnego opartego na wzmacniaczu operacyjnym (dowolnym) znalazłem w internecie i literaturze podstawowy układ takiego generatora tylko nie ma tam wartości elementów jakie mam użyć. Jeśli ktoś by pomógł ustalić jakie powinny być wartości tych elementów oraz jaki wzm operacyjny mam użyć (możliwie tani łatwo dostępny) byłbym niezwykle wdzięczny. Przedstawiam schemat i urywek opisu- odwołuje się do drugiego obrazka. i to jest podstawowy układ który będę budować. na obrazku 1 sa inne ozn. elementów ale podałem go bo jest na nim teoria która może być pomocna.
Generator przebiegu prostokątnego.
Napięcie otrzymane na wyjściu jest ograniczone przez diody Zenera D1 i D2. Elementy R2 i C tworzą układ całkujący, który decyduje o częstotliwości generatora. Regulację częstotliwości najlepiej jest przeprowadzić zmieniając wartość rezystora R2. (obrazek w załączniku)
dodam że układ chcę zasilić 12 V oraz chciałbym dać w miejsce rezystora R2 potencjometr aby regulować częstotliwość generowanego przebiegu - choćby w zakresie ok do 10kHz. ale niekoniecznie może być inaczej
Generator przebiegu prostokątnego.
Napięcie otrzymane na wyjściu jest ograniczone przez diody Zenera D1 i D2. Elementy R2 i C tworzą układ całkujący, który decyduje o częstotliwości generatora. Regulację częstotliwości najlepiej jest przeprowadzić zmieniając wartość rezystora R2. (obrazek w załączniku)
dodam że układ chcę zasilić 12 V oraz chciałbym dać w miejsce rezystora R2 potencjometr aby regulować częstotliwość generowanego przebiegu - choćby w zakresie ok do 10kHz. ale niekoniecznie może być inaczej