logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam schematu generatora o zmiennym wsp. wypełnienia

czester19 10 Mar 2007 20:52 3795 17
REKLAMA
  • #1 3664688
    czester19
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Mam generator zmieniający częstotliwość ale brakuje mu funkcji zmieniającej współczynnik wypełnienia. Dlatego muszę wykonać urządzenie i w tym celu
    potrzebuję schematu (bardzo prostego bo jestem amatorem a będę musiał to wykonać). Będę niezmiernie wdzięczny za pomoc.
    Dowiedziałem się że można go wykonać na Nandach (podpięte jak na rysunku), wykorzystując uniwersalną płytkę i inne potrzebne do tego elementy. Ale co dalej i jak to ma wyglądać na schemacie?
    Za wszelką pomoc i ewentualne sugestie będę bardzo wdzięczny.
    Załączniki:
    • Szukam schematu generatora o zmiennym wsp. wypełnienia generator.gif (14.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3664993
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6172
    Przeniosłem z: Schematu/instrukcji…
  • REKLAMA
  • #6 3666016
    czester19
    Poziom 11  
    To już widziałem ale dzięki.
    Zacznę raz jeszcze: Mam generator (HM8131-2) który zmienia częstotliwość ale musze zbudować takie coś co jeszcze zmienia współczynnik wypełnienia. On ma być podpięty do gotowego generatora ( zapewne za pomocą BMC). Reasumując
    mam sygnał prostokątny, mogę zmieniać jego częstotliwość ale muszę również zmieniać współczynnik wypełnienia. Dlatego raz jeszcze proszę o Waszą Pomoc.
  • REKLAMA
  • #7 3666128
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 207
    czester19 napisał:
    niestety nic nie znalazłem co mogło mi pomóc

Przecież NE555 jest takim układem i powinien załatwić problem.Linka masz w poście wyżej.
  • Pomocny post
    #9 3666268
    ed-ek
    Poziom 34  
    Ocena: 42
    czester19 napisał:
    To już widziałem ale dzięki.
    Zacznę raz jeszcze: Mam generator (HM8131-2) który zmienia częstotliwość ale musze zbudować takie coś co jeszcze zmienia współczynnik wypełnienia. On ma być podpięty do gotowego generatora ( zapewne za pomocą BMC). Reasumując
    mam sygnał prostokątny, mogę zmieniać jego częstotliwość ale muszę również zmieniać współczynnik wypełnienia. Dlatego raz jeszcze proszę o Waszą Pomoc.

Możesz na wyjściu generatora zastosować przerzutnik monostabilny z regulacją czasu trwania impulsu. Oczywiście wyzwalany sygnałem generatora. Jeżeli będziesz chciał uzyskać przebieg symetryczny względem osi X, możesz zastosować wzmacniacz operacyjny. Jednak istotna jest max częstotliwość generatora.
  • REKLAMA
  • #10 3666358
    czester19
    Poziom 11  
    ed-ek napisał:

Możesz na wyjściu generatora zastosować przerzutnik monostabilny z regulacją czasu trwania impulsu. Oczywiście wyzwalany sygnałem generatora.

A czy mógłbyś to rozwinąć, jak to ma wyglądać w praktyce (chodzi mi o wykonanie) i jak dokładnie ma działać. Z góry dzięki
  • Pomocny post
    #11 3669515
    ed-ek
    Poziom 34  
    Rozwinę ci, ale w tej chwili mam grypę i gorączkę. Jak mi dziś przejdzie, wyślę rozwiązanie.
    Jest jeszcze inna metoda uzyskania impulsu symetrycznego względem X. Polega na zatosowaniu zasilania symetrycznego z uziemionym środkiem. Często sosuje się takie zasilanie przy stosowaniu bilateral switch (CD4016, CD4066).
    Ale czy twój generator ma na wylściu przebieg symetryczny i jaka jest jego max częstotliwość?
  • #12 3672155
    czester19
    Poziom 11  
    Co do symetrii to myślę że nie jest aż tak potrzebna ( mogę się mylić - poza tym nie wiem o co dokładnie chodzi). A co do mojego generatora to wygląda on mniej więcej tak http://www.hameg.com/150.0.html?L=1
    Jutro dokładnie napiszę jak zajrzę jaką on ma max częstotliwość.
  • Pomocny post
    #14 3680518
    ed-ek
    Poziom 34  
    Ponieważ max częstotliwość =15MHz, zastosowanie typowych układów CD4538,CD4047 itp nie wchodzi w grę. Trzeba zastosować uniwibrator na elementach dyskretnych. Na przedstawionym schemacie czas trwania generowanego przebiegu wynosi T=R2*C1*ln(2). Aby uniwibrator nie zniekształcił generowanych przebiegów,należy zastosować bardzo szybkie tanzystory. Masz podany przykład jak przy stałym R2=47kΩ, zmiana C1 z wartości 0.1nF na 1nF zmienia współczynnik wypełnienia.
    Nie wiem do czego to jest potrzebne. Czy chcesz takie coś wykonać?
    Symulacja wykonana w Orcad9.1 Professional. Jeżeli masz jakiegoś PSpice,możesz pobawić się w symulację. Jeżeli w library nie będzie tranzystorów BFG196 (Siemens),możesz zastosować inne,mniej szybkie, i analizę przeprowadzić dla mniejszych częstotliwości.
    Załączniki:
    • Szukam schematu generatora o zmiennym wsp. wypełnienia Schowek04.jpg (40.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Szukam schematu generatora o zmiennym wsp. wypełnienia Schowek03.jpg (36.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Szukam schematu generatora o zmiennym wsp. wypełnienia Schowek02.jpg (43.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Szukam schematu generatora o zmiennym wsp. wypełnienia Schowek01.jpg (40.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 3680568
    czester19
    Poziom 11  
    A w jaki sposób mógłbym płynnie przekształcać ten współczynnik wypełnienia , dać np. stały kondensator a jakimś potencjometrem zmieniać.
    Wyjście uniwibratora ma być podłączone do modulatora który q-switchinguje laser.
    A tak przy okazji to dobrze by było żeby stan wysoki trwał np 100ns niezależnie od podanej częstotliwości z generatora HAMEG.
  • Pomocny post
    #16 3680681
    ed-ek
    Poziom 34  
    Możesz dać szeregowo połączony rezystor z potencjometrem. A jeżeli chcesz aby długość impulsu T=100µs, to z podanego wzoru obliczasz wartości elementów. Ale uwaga! 100µs to częstotliwość f=10kHz. Czyli aktualna fgeneratora musi być dużo mniejsza od 10kHz.
  • #18 3691641
    ed-ek
    Poziom 34  
    czester19 napisał:
    Ja chciałbym 100ns (nano - 10^-9)

Przedstawiony układ generuje impulsy o czasie trwania prawie równym T=100ns. Jednak musisz zwrócić uwagę na jeden szczegół. Generację impulsów o T=100ns zapewnia twój generator podając sygnał prostokątny na tranzystor Q6. Oznaczmy okres sygnału generatora jako Tgeneratora. Aby występowało prawidłowe wyzwalanie Tgeneratora=T+tprzerwy;
    T=100ns; tprzerwy ->czas konieczny do powrotu uniwibratora do stanu spoczynkowego. Zależy od szybkości użytych tranzystorów, prawidłowego montażu (małe pojemności pasożytnicze) - czyli Tgeneratora>100ns.
    V1 reprezentuje twój generator, a R6 rezystancję obciążenia generatora.
    Załączniki:
    • Szukam schematu generatora o zmiennym wsp. wypełnienia Schowek02.jpg (37.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Szukam schematu generatora o zmiennym wsp. wypełnienia Schowek01.jpg (52.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy poszukiwania prostego schematu generatora impulsów o zmiennym współczynniku wypełnienia, który miałby współpracować z istniejącym generatorem częstotliwości (model HAMEG HM8131-2). Autor posiada sygnał prostokątny o regulowanej częstotliwości do 15 MHz i potrzebuje dodatkowego układu umożliwiającego płynną regulację współczynnika wypełnienia. Proponowano wykorzystanie układu NE555, jednak ze względu na wysoką częstotliwość pracy (do 15 MHz) typowe układy scalone CD4538, CD4047 są niewystarczające. Sugerowano zastosowanie uniwibratora monostabilnego zbudowanego na szybkich tranzystorach dyskretnych, gdzie czas trwania impulsu T=R*C*ln(2) można regulować potencjometrem w szereg z rezystorem, a kondensator pozostawić stały. Wskazano, że dla impulsów o czasie trwania około 100 ns konieczne jest odpowiednie dopasowanie elementów i szybkie tranzystory, a także uwzględnienie czasu powrotu uniwibratora do stanu spoczynkowego, co wpływa na minimalny okres sygnału generatora. Rozwiązanie może być symulowane w programach typu PSpice lub Orcad. Dodatkowo omówiono możliwość zastosowania przerzutnika monostabilnego wyzwalanego sygnałem generatora oraz wzmacniacza operacyjnego dla uzyskania przebiegu symetrycznego, choć symetria nie jest wymagana. Autor pytał również o możliwość realizacji układu na bramkach NAND, jednak szczegółowy schemat nie został przedstawiony.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA