logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wykonać test szczelności serwa hamulcowego w silniku 1.8T AUM?

kingtodd 17 Lis 2024 17:12 486 1
REKLAMA
  • #1 21306979
    kingtodd
    Poziom 4  
    Cześć,

czy może ktoś z Was podpowiedzieć, jak wykonać test szczelności serwa hamulcowego w silniku 1.8t aum? Wydaje mi się, że samochód gubi podciśnienie. Póki jest zimny, to pedał hamulca jest czuły, dość twardy, szybko "łapie" i ogólnie całe auto jest zwrotne. Po rozgrzaniu robi się bardziej gumowy i mimo że hamuje bez problemu, to jednak czuć, że jest lekko zamulony.

Ponieważ sprawdziłem już wszystko, każdy wężyk i zaworek, i wygląda na szczelne, to może serwo posiada jakąś niewielką nieszczelność lub przewód/zaworek do niego idący. Słychać też "surge" przy puszczaniu gazu, mimo że DV sprawny, a dolot cały z nierdzewnej, zresztą sprawdzany kilkukrotnie.

Ale do rzeczy. Chciałbym sprawdzić serwo za pomocą pompki próżniowej, tylko pytanie, w którym miejscu ją podłączyć. Wydaje mi się, że to gumowe kolanko, które wchodzi w obudowę serwa, jest raczej nie do wyjęcia, natomiast przewód wychodzący jest z twardego plastiku, siedzi na nim zaworek zwrotny i też ciężka sprawa, żeby go wyjąć. Mierzenie za tym zaworkiem w miejscu, gdzie plastikowy wąż łączy się z gumowym, nie ma chyba sensu, bo przecież zaworek i tak będzie trzymał podciśnienie, chyba że się mylę.

Dodam też, że pompa Sai i wszystkie jej węże wywalone. Ew. jaką pompkę polecacie do tej operacji. Widzę, że nie są drogie, a przynajmniej wyeliminowałbym kolejne miejsce, gdzie może być nieszczelnie.
  • REKLAMA
  • #2 21307622
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1132
    kingtodd napisał:
    Wydaje mi się, że to gumowe kolanko, które wchodzi w obudowę serwa, jest raczej nie do wyjęcia, natomiast przewód wychodzący jest z twardego plastiku, siedzi na nim zaworek zwrotny i też ciężka sprawa,

Podgrzej, jakąś suszarką elektryczną.
REKLAMA