logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thermomix TM 31 - Silnik działa skokowo i głośno, słaba moc, co sprawdzić?

slawko_k 18 Lis 2024 10:47 2703 8
REKLAMA
  • #1 21307988
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 234
    Witam.
    Thermomix TM 31.
    Silnik dziwnie działa.
    Strasznie skokowo, głośno i do tego jest wg mnie słaby.
    Dostałem go do sprawdzenia bo właścicielka twierdzi ze nie da się ciasta urobić.

Ja mam thermomixa 2 ale tam jest całkowicie inny silnik i inaczej to działa.

Co zrobiłem:
    - thermomix suchy bez śladów zalania
    - silnik sprawdzony, kręci się lekko, każde uzwojenie ma ok 8Ohm.
    - czujnik obrotów działają, przebiegi prawidłowe 0-5V zachodzące na siebie, regulacja obrotów działa, jak się zatrzymuje wirnik rośnie napięcie, prąd, czuć że moc i głośność.
    - na każdej fazie takie same przebiegi, wszystkie tranzystory są ok
    - wszystkie elektrolity na płycie sprawdzone, te co miały trochę mniej pojemności to zmienione

dołączam filmy (koniecznie z dźwiękiem).
    1a.mp4 (29.97 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    2a.mp4 (13.82 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21311993
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2097
    Może łożyska padły jeśli głośno działa odrobina wody mogła się przedostać albo się już wysłużyły.
    Jeśli nie to to może przekaźniki sprawdź.

Ten kondensator duży MKP o ile się nie mylę obok tego dużego elektrolitycznego sprawdzałeś.

Podeślij zdjęcia płyty głównej z tego co się orientuje lubią się te płyty trochę różnić w zależności od wersji tego modelu.
  • #3 21312698
    slawko_k
    Poziom 35  
    Łożyska ok. i kręci się lekko. Tylko strasznie głośno "cyka". To dźwięk prądu w uzwojeniach, co na filmie słychać. Właścicielka mówi, że chyba kiedyś ciszej chodził. Ja mam TM 2 i chodzi cichutko. MKP nie sprawdzałem, ale tylko jednego tam widzę, to sprawdzę.
    Thermomix TM 31 - Silnik działa skokowo i głośno, słaba moc, co sprawdzić?IMG2024111...171451.jpg (2.13 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Thermomix TM 31 - Silnik działa skokowo i głośno, słaba moc, co sprawdzić?IMG2024111...171456.jpg (2.08 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • REKLAMA
  • #4 21312735
    gradek83
    Poziom 43  
    slawko_k napisał:
    Tylko strasznie głośno "cyka". To dzwiek prądu w uzwojeniach. na filmie słychać.

Na telefonie pisałem posta teraz na PC jak oglądam to tak jak by faktycznie nie było jakiejś synchronizacji. Jak się nie mylę to chyba silnik BLDC tak ?
    slawko_k napisał:
    MKP nie sprawdzałem ale tylko jednego tam widzę. sprawdzę

Z tego co widzę płyta główna jest w dwóch wersjach albo i więcej.

Zdjęcie płytki drukowanej z różnymi elementami elektronicznymi. Płytka elektroniczna z różnymi komponentami na jasnym tle.

Ty zapewne masz tą z białymi przekaźnikami.

Patrzyłeś do tego tematu ?

Dostanie się do płytki w silniku to z tego co widze trochę zachodu z tym jest.

• #5 21313045
    slawko_k
    Poziom 35  
    Film już oglądałęm ale teraz po oglądnięciu jeszcze raz zwróciłem uwagę na 1 szczegół.
    Przed robotą gość ma piercien czujnika inaczej umieszczony niż po robocie

przed:
    Thermomix TM 31 - Silnik działa skokowo i głośno, słaba moc, co sprawdzić?wirnik..jpg (27.11 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Po:
    Thermomix TM 31 - Silnik działa skokowo i głośno, słaba moc, co sprawdzić?wirnik..jpg (88.54 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

u mnie jest podobnie jak na zdjęciu pierwszym ale chyba jeszcze bardziej wysunięte.
    Wiesz może jak to ma byc?
    JA to próbowałem przekręcić ale to bardzo mocno siedzi i nie sądzę żeby samo sie przekręciło
  • REKLAMA
  • #6 21313260
    gradek83
    Poziom 43  
    slawko_k napisał:
    Wiesz może jak to ma byc?

No właśnie widze teraz kwestia tego czy jest tam jakaś wpustka wgłębienie znacznik pozycjonowania tego ?

Ale widze że tutaj koleś na początku ma przesunięcie a potem je koryguje względem magnesów czy jak to tam się fachowo nazywa.
    Może to się przesuwa i synchronizacja się zmienia i silnik działa jak działa.
    Zardzewiałe koło z łopatkami i łożyskiem na stole warsztatowym.Rdzą pokryte koło z łopatkami i łożysko w termomiksie

Blog ze wskazówkami w sprawie naprawy termomixa.

Dodano po 7 [minuty]:

slawko_k napisał:
    JA to próbowałem przekręcić ale to bardzo mocno siedzi i nie sądzę żeby samo sie przekręcił

Może trzeba zdjąć łożysko może ono dociska na to koło z łopatkami koroną.
    Wskazówki >>20319688
  • REKLAMA
  • #7 21313470
    slawko_k
    Poziom 35  
    Dobra udało sie to przekręcić. ale jak ustawie tak jak koleś to nawet nie ruszy tylko drży.
    Optymalnie jest tak jak koleś ma na początku filmu.
  • #8 21313571
    gradek83
    Poziom 43  
    To moze faktycznie musi być takie lekkie przesunięcie . Samą elektronikę sprawdzałeś tam są te bramki podczerwieni zapomniałem fachowej nazwy. Może warto je przeczyścić i sprawdzić resztę elektroniki do nich przyległą. Tylko koleś złożył niby równo bez przesunięcia i mu działa ale i tak ten dźwięk dziwny mi się wydaje na tym jego filmiku.
  • #9 21363937
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 494
    Jeśli typujesz, że to silnik to możliwe przyczyny:
    Fotokomórki zanieczyszczone, przemyć,
    uszkodzona bramka logiczna HEF4093BT, bez problemu można kupić.
    Ten silnik do poprawnego działania potrzebuje informacji o obrotach z tych czujników.
    Powiększony widok układu scalonego HEF4093BT. >>21313571

Łożyska w silniku są wklejane, trzeba zachować odpowiedni dystans między statorem a rotorem i odpowiednią wysokość w osi pionowej, tak, żeby plastikowy "wiatrak" nie szorował po obudowie i skrzydełka na wirniku nie "szorowały po płytce odczytującej obroty.

Faktycznie ten silnik z filmu prawdopodobnie "szoruje", jak widać serwisant zamiast wkleić łożyska zaciskał piasty do osadzenia łożysk.
    Przy składaniu, osadzamy łożyska na sucho,
    zastosować przekładki dystansowe między rotorem a statorem, skręcić,
    wyjąć przekładki, sprawdzić czy nic nie "szoruje" i dopiero potem wpuścić klej.
    Krawędzie styczne łożysk i piasty odtłuścić przed montażem.

Przed złożeniem silnika umyć ewentualne zabrudzenia, zalania klejącą substancją typu cukier, karmel.
    Rozłożone części silnika elektrycznego na tekturze.

Elementy zdemontowanego silnika z widoczną rdzą i zabrudzeniem.

Druga przyczyna to uszkodzone tranzystory sterujące pracą silnika - G04N60.

Podsumowanie tematu

✨ Thermomix TM 31 wykazuje problemy z silnikiem, który działa skokowo, głośno i ma słabą moc, co utrudnia wyrabianie ciasta. Silnik jest typu BLDC, bez śladów zalania, z uzwojeniami o rezystancji około 8 Ohm, a łożyska są sprawne i lekko się kręcą. Występuje charakterystyczny dźwięk prądu w uzwojeniach. Sprawdzono kondensatory elektrolityczne i MKP na płycie głównej, a także tranzystory i czujnik obrotów, które działają prawidłowo. Problem może wynikać z nieprawidłowego ustawienia pierścienia czujnika położenia względem magnesów, co powoduje brak synchronizacji i drgania silnika. Zaleca się sprawdzenie i ewentualne wyczyszczenie fotokomórek (bramek podczerwieni), które dostarczają sygnał obrotów do sterownika silnika. Silnik wymaga odpowiedniego dystansowania między statorem a rotorem, aby uniknąć tarcia wirnika o obudowę lub płytkę czujników. Montaż łożysk powinien być wykonany na sucho z zastosowaniem przekładek dystansowych, które po skręceniu należy usunąć, a elementy odtłuścić przed klejeniem. Uszkodzona bramka logiczna HEF4093BT może również powodować problemy z działaniem silnika. Wskazane jest dokładne sprawdzenie i ewentualna wymiana tych elementów oraz poprawne ustawienie pierścienia czujnika położenia, aby przywrócić cichą i płynną pracę silnika w Thermomix TM 31.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA