logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie korektora SONY SEQ 300 do amplitunera SONY STR AV 310

sajmon1100 11 Gru 2005 16:59 29507 11
REKLAMA
  • #1 2074257
    sajmon1100
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Otóż mam taki problem:
    Kiedyś miałem wzmacniacz Diory i z tyłu były wejścia na korektor czyli korektor out i korektor in,w korektorze było to samo i wszystko grało.A teraz mam amplituner sony i korektor sony -we wzmacniaczu mam tylko wejścia : cd ,video ,tape in ,phono oraz tape out ,na korektorze mam line in ,line out oraz tape in ,tape out: jak to podpiąć? narazię mam tak podpięte ze sygnał z cd idzie do korektora i z korektora wychodzi do wzmacniacza na cd in ,ale wtedy mam tylko korekcje na cd , a na tuner,i video nie mam bo wiadomo ze leci tylko z c-dka ..Nie mam pojęcia co zrobić?
    Model wzmacniacza to SONY STR AV 310 ,a korektor to SONY SEQ 300.
  • REKLAMA
  • #2 2074293
    nici
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 979
    Po line in korektora podłączasz źródło dźwięku, line out korektora łączysz z line in lub innym aux-em amplitunera i wszystko gra aż milo:)
  • #3 2074375
    sajmon1100
    Poziom 11  
    ale chyba sie nie rozumiemy-moge podlonczyc np tylko 1 zrudlo dzwieku - bo puszczam sygnal z cd ,nastepnie wchodzi on do korektora ,nastepnie wychodzi z korektora i wchodzi na cd in wzmacniacza ,ale mi chodzi o to jak podloczyc aby np tuner dzialal na korektorze (mam amplituner) ,bo w tym wzmacniaczu niema z tyłu wejsc i wyjsc tak jak np w diorze gdzie były normalnie napisane korektor wejscie wyjscie ,a w moim jest tylko tape in ,out i cala reszat czyli cd,video ,phono
  • #4 2074420
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 2076272
    maciorkusowaciasty
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    jesli we wzmaku masz pentle magnetofonowa mozesz podlaczyc wejscie/wyjscie korektora do wyjscia/wejscia na magnetofon we wzmacniaczu, a magnetofon do tape in/out w korektorze. w unitrze 7010 dalo tak sie :D
  • REKLAMA
  • #6 2084577
    sajmon1100
    Poziom 11  
    tylko problem w tym ze niemam magnetofonu...
  • #7 2085269
    zn21
    Poziom 18  
    Ocena: 14
    są 2 rozwiązania
    1. odpuść sobie bo korektor psuje dzwięk!!! dla mnie korektor w torze audio to wielkie nieporozumienie - znaczna degradacja dzwięku
    2. jak ci tak bardzo zależy musisz wpiąć sie między w swoim wzmacniaczu między przedwzamacniacz a wzmacniacz końcowy. Dodatko jak we wzmacniaczu Diory musisz dorobić 2 komplety cinch. Trochę roboty mechoniczno-elektycznej.
  • #8 2085602
    Rocky Horror
    Poziom 31  
    Ocena: 334
    maciorkusowaciasty napisał:
    jesli we wzmaku masz pentle magnetofonowa mozesz podlaczyc wejscie/wyjscie korektora do wyjscia/wejscia na magnetofon we wzmacniaczu

Sama pętla nie wystarczy - konieczna jest jeszcze funkcja "monitora" dla magnetofonu.

zn21 napisał:
    musisz wpiąć sie między w swoim wzmacniaczu między przedwzamacniacz a wzmacniacz końcowy

Idiotyczny pomysł. Na wstępie zostaną wzmocnione wszelkie szumy korektora, poza tym nawet najmniejszy szmer potencjometru czy jakiegos przełącznika, odezwie się w głośnikach hukiem który obudził by trupa. Nie mówiąc już o ewentualnych stanach nieustalonych przy włączaniu/wyłączaniu korektora, które w skrajnym przypadku mogły by nawet uszkodzić głośniki wysokotonowe...
  • REKLAMA
  • #9 2085836
    zn21
    Poziom 18  
    Ocena: 14
    Rocky Horror - proszę się nie bawić w akademickie rozwazania! zreszta Diora tak robiła i chodzi to jakoś a poza tym ja tez tak wstawiałem i chodzio to bez problemów.
    Ciekawe co bys doradził ludzim którzy mają końcówki mocy i przedwzmacniacze oddzielnie? też idiotyczny pomysł bo stany nieustalone?
    A z tym hukiem to usmiałem sie do łez. Kołego pomysl trochę
  • #10 2087601
    MarcinG
    Poziom 30  
    Ocena: 58
    Witam
    Kolego zn21 sam trochę pomyśl.
    Przykładowo w WS 442 korektor jest włączany w przedwzmacniaczu, przed regulacją barwy i przedewszystkim przed regulacją głośności.
    Czy ludzie posiadający osobne końcówki i przedwzmacniacze dotykali kiedyś przewodu sygnałowego podłączonego do samego wzmacniacza?
    Co się wtedy dzieje?
  • #11 2087920
    Rocky Horror
    Poziom 31  
    Ocena: 334
    zn21 napisał:
    Rocky Horror - proszę się nie bawić w akademickie rozwazania! zreszta Diora tak robiła i chodzi to jakoś

Proszę o pokazanie schematu wzmacniacza Diory, w którym korektor jest włączony w układ według zasugerowanego przez Ciebie sposobu.

Cytat:
    Ciekawe co bys doradził ludzim którzy mają końcówki mocy i przedwzmacniacze oddzielnie?

Dokładnie to samo co tym, którzy mają końcówkę i przedwzmacniacz w jednej obudowie. Nie widzę związku ze sprawą.
  • #12 18434068
    jackwien
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich mam ogromną prośbę odnośnie podłączenia tzn. Jak można podłączyć zestaw głośników 2.1 z wbudowanym wzmacniaczem z equlizer który dołączam w zdjęciu proszę o pomoc a gdzie następnie nośnik mp3 musi być podłączony
    Załączniki:
    • Podłączenie korektora SONY SEQ 300 do amplitunera SONY STR AV 310 _20200128_230853.JPG (385.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy podłączenia korektora Sony SEQ 300 do amplitunera Sony STR AV 310, który nie posiada dedykowanych wejść i wyjść korektora, a jedynie standardowe wejścia: CD, Video, Tape In, Phono oraz Tape Out. Obecne podłączenie sygnału z odtwarzacza CD przez korektor do wejścia CD w amplitunerze działa tylko dla tego źródła, natomiast inne źródła, jak tuner czy video, nie korzystają z korekcji. Propozycje rozwiązań obejmują: podłączenie korektora w pętli magnetofonowej (Tape In/Out) jeśli amplituner posiada funkcję monitorowania magnetofonu, co w tym przypadku nie jest możliwe z powodu braku magnetofonu; modyfikację sprzętową amplitunera poprzez wyprowadzenie sygnału z selektora wejść i dodanie własnych gniazd do podłączenia korektora; wpięcie korektora pomiędzy przedwzmacniacz a końcówkę mocy, co wymaga ingerencji mechaniczno-elektrycznej. Dyskusja zawiera również opinie o potencjalnej degradacji dźwięku przez korektor oraz kwestie techniczne dotyczące szumów i stanów nieustalonych przy włączaniu/wyłączaniu korektora. Wskazano, że standardowe wejścia amplitunera nie umożliwiają łatwego włączenia korektora dla wszystkich źródeł bez modyfikacji sprzętu lub zastosowania pętli magnetofonowej z funkcją monitoringu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA