logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

INSTRUKCJA - Jak bezpiecznie otwierać sterowniki silnika.

nici 20 Sty 2021 22:18 10308 15
REKLAMA
  • #1 19198805
    nici
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 979
    Czołem :)

Jako, że przez lata spotkałem się z wieloma osobami których próby dobrania się do wnętrz sterowników kończyły się problemami, wrzucam instrukcję tekstowo-obrazkową ( po angielsku ) jak w miarę bezpiecznie się do tego zabrać.

Miłej lektury :)
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #2 19202378
    elektryku5
    Poziom 39  
    Ocena: 1055
    W powyższej instrukcji tego nie zauważyłem, ale warto dodać, że rozsądne podgrzanie też ułatwia sytuację.

Tutaj dochodzi jeszcze dedykowane narzędzie, przy czym da się bez niego obyć.
  • REKLAMA
  • #3 19391088
    Dmitriy
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Dzięki ale chciałbym zobaczyć coś jeszcze między 8:38 - 8:40 :)
  • #4 19476928
    Van_Gandalf
    Poziom 19  
    Ocena: 43
    Jak ja lubię takie bzdurne filmiki. Tak jak kolega wyzej zauważył po 8:38 obudowa sterownika dostała gratis kilka/kilkanascie wgnieceń od śrubokręta lub innej wajchy dookoła dekielka. A ludziki pomyślą że zmywacz robi takie cuda. 😃
  • #5 19477099
    nici
    Kto raz chociaż otwierał wie, że chemia tu nie zda egzaminu. Siła jedynie.
  • REKLAMA
  • #6 19477281
    elektryku5
    Poziom 39  
    Ocena: 1055
    Bo tak naprawdę nie jest problemem uszczelniacz, na który została sklejona obudowa, tylko paskudny klej termoprzewodzący trzymający fragment PCB. Miałem nawet EDC16, gdzie część soldermaski odlazła razem z tym czymś (ale było już lekko przesadzone z grzaniem).

Fajnie to się otwiera EDC15, ktoś wie gdzie dostać takie niezasychające lepiszcze jak tam jest?
  • REKLAMA
  • #7 19479004
    nici
    elektryku5 napisał:
    Bo tak naprawdę nie jest problemem uszczelniacz, na który została sklejona obudowa
    Kiedyś trafiłem na IVECO, gdzie już wcześniej było robione. Poprzednik skleił obudowę na klej do szyb. Więcej nie trzeba dodawać.
  • #8 19479073
    Dmitriy
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Dzień dobry dla wszystkich
    Używam takiego jak na photo, nie miałem problemów. Może ktoś doradzi coś jeszcze lepszego...?
    Kiedy otwierasz chemia jest bezużyteczna a nawet niebezpieczna, sila tylko. No,możesz jeszcze podgrzać, będzie trochę łatwiej. Ale teraz dzięki protokołowi bench, wszystko jest znacznie szybsze i bezpieczniejsze. ja uzywan Flex Bench...
    BR

INSTRUKCJA - Jak bezpiecznie otwierać sterowniki silnika.
  • #9 19479086
    nici
    Dmitriy napisał:
    Używam takiego jak na photo
    Wiele osób tego używa. Jest ok, można potem bez większych kłopotów otworzyć.

Dodano po 1 [sekundy]:

Dmitriy napisał:
    Używam takiego jak na photo
    Wiele osób tego używa. Jest ok, można potem bez większych kłopotów otworzyć.
  • #10 19915463
    Alfred_92
    Poziom 33  
    Ocena: 707
    A jest jakaś alternatywa?
    Problemem są sterowniki typu SID gdzie obudowa nie jest przykręcana tylko praktycznie trzyma się na samym "kleju" oraz zaginanych noskach- tam położenie zbyt cienkiem warstwy kleju kończy się tym że obudowa nie jest szczelna, z kolei położenie zbyt dużej ilości Victora powoduje duże problemy przy ponownym otwieraniu.
  • #11 19989598
    nici
    Alfred_92 napisał:
    Problemem są sterowniki typu SID gdzie obudowa nie jest przykręcana tylko praktycznie trzyma się na samym "kleju" oraz zaginanych noskach-
    Jak masz na myśli 803 , 803A i podobne, to podgrzanie fabrycznego kleju i opukanie młotkiem skutecznie to zakleja z powrotem.

Można użyć również specyfiku do klejenia reflektorów. One też nie wysychają na "beton" i ponownie reagują z opalarką.
  • #12 20205862
    KarizmoGSM

Poziom 28  
    Ocena: 292
    Też stosuje Reinza do sklejania ale zastanawia mnie co stosują w sterownikach Magneti Marelli IAW 4AF np IAW 4AF.SS tam jest takie coś cały czas plastyczne, bez jakiegokolwiek grzania czy roztapiania, później się ładniutko to zlepia.
    Co do rozbierania np 16C39 to zajmuje mi to 3 minuty, siła i tyle pognie się obudowa to się ją prostuje, byle za głęboko śrubokręta nie wsunąć, zawsze robię to nad biała kartką aby elementy było łatwo znaleźć ;-). Chodź teraz już otwierać nie trzeba bo robi się całość po złączu flesh i eeprom.
    Konto firmowe:
    KariMax Paweł Kalkowski
    Kronikarska 8, Łódź, 92-624 | Strona WWW: www.cfiat.pl
  • #13 20211408
    nici
    KarizmoGSM napisał:
    co stosują w sterownikach Magneti Marelli IAW 4AF np IAW 4AF.SS
    To samo pewnie co w SID803/A

Fajny środek ponownego użycia.
  • #14 20218687
    elbuero
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    ok.... a próbował ktoś otwierać SIMOS 8.4 ? nie ma tam nawet dojścia nożykiem gdyż ranty pokrywy są zagięte do dołu

próbować opalarką z regulacją temperatury?

jaką temperaturę ustawić?
  • #15 21141096
    olo-eu

Poziom 26  
    Ocena: 162
    Wiem że stary temat ale klej z siemensow mm I edc15 sika lastomer, klej butylowy do klejenia kamperów, nie zasycha.
    Konto firmowe:
    OL-NET Olgierd Wiemann
    Kasprowicza 1/51, Iława, 14-200 | Tel.: +48 XXXXXXXXX (Pokaż)
  • #16 21156129
    mafiuopos
    Poziom 1  
    U mnie opalarka ma 3 stopnie grzania - nie mam instrukcji, ale ja ustawiam na II. Cienki oraz szeroki metalowy mały podwadzacz np. jak do spinek. Obudowa może się lekko skrzywić, ale jeśli zrobisz to ostrożnie będziesz miał mało prostowania.
REKLAMA