logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ariston Hotpoint 4DSB-HA Identyfikacja podzespołów przetwornicy w lodówce

konewka29 19 Lis 2024 14:39 570 13
REKLAMA
  • #1 21309667
    konewka29
    Poziom 2  
    Witam, dostałem lodówkę ariston hotpoint, niestety bez żadnej tabliczki znamionowej. Jest ona po prostu martwa. Jednak agregat podłączony na krótko pracuje. Dobrałem się do plyty głównej i dostrzegłem, że przetwornica ma widoczne nadpalenia elememtów które nie są opisane, a ja jako początkujący elektronik nie za bardzo potrafię odnaleźć w Internecie. Przesyłam zdjęcia całej płyty głównej jak i wylutowanej przetwornicy. Bardzo proszę o pomoc w indentyfikacji podzespołów.
    Ariston Hotpoint 4DSB-HA Identyfikacja podzespołów przetwornicy w lodówceCM241119-1...909003.jpg (390.81 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Ariston Hotpoint 4DSB-HA Identyfikacja podzespołów przetwornicy w lodówce20241119_1..534.jpg (905.22 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Ariston Hotpoint 4DSB-HA Identyfikacja podzespołów przetwornicy w lodówceCM241119-1...050006.jpg (262.42 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Ariston Hotpoint 4DSB-HA Identyfikacja podzespołów przetwornicy w lodówceCM241119-1...913004.jpg (362.15 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Ariston Hotpoint 4DSB-HA Identyfikacja podzespołów przetwornicy w lodówce20241119_1..448.jpg (735.68 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21310176
    raks0
    Poziom 31  
    Ocena: 447
    Fragment zielonej płytki drukowanej z elementami elektronicznymi i napisami. Schemat elektroniczny przedstawiający układ z elementami takimi jak tranzystory, diody i kondensatory.
  • REKLAMA
  • #3 21310657
    konewka29
    Poziom 2  
    Bardzo dziękuję za schemat. Mam tylko jeszcze jedno pytanie odnośnie tranzystora 1NK60Z. Jak napisałem, jestem początkujący w elektronice. Czy w/w tranzystor to P10NK60ZFP? Jest on co prawda w innej obudowie, ale tylko to mi Google pokazało. Dziękuję raz jeszcze i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 21312806
    konewka29
    Poziom 2  
    Witam, dziękuję za wyjaśnienie co do tranzystora. Mam tylko pytanie, bo zanim tranzystor dostarczą, troszkę minie czasu. Jak patrzę na schemat, to na wejściu jest 230 V, a na wyjściu 12 V. Całą płytkę sprawdzałem na ile umiałem i nie widzę nigdzie zwarć. Pytanie jest takie, czy tymczasowo byłaby opcja podłączenia jakiegoś zewnętrznego zasilacza? Żeby sprawdzić, czy całość zadziała? Przepraszam za lakoniczne pytania, uczę się. Pozdrawiam.
  • #6 21313000
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2776
    konewka29 napisał:
    Pytanie jest takie, czy tymczasowo byłaby opcja podłączenia jakiegoś zewnętrznego zasilacza? Żeby sprawdzić, czy całość zadziała? Przepraszam za lakoniczne pytania, uczę się. Pozdrawiam.

Tak, można podłączyć zewnętrzny, stabilizowany zasilacz 12V prądu stałego.
  • #7 21313868
    konewka29
    Poziom 2  
    Witam, podłączyłem zasilacz zewnętrzny, lodówka się załączyła, świecą się diody, lampka wewnątrz lodówki też. Jest jednak problem. Po podłączeniu lodówki do prądu słychać przekaźnik i na chwilę załącza się agregat, ale tylko na chwilę. Reaguje też na przycisk super freeze, jak i na wyłączenie jej pokrętłem. Ale jak napisałem wyżej, agregat załącza się tylko na chwilę. Prosiłbym o nakierowanie mnie, gdzie ewentualnie szukać usterki. Nie wiem, czy ma to jakiś związek, ale lodówka stała kilka dni w nieogrzewanym garażu, gdzie temperatura jest taka sama jak na zewnątrz. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 21313933
    miecho18
    Spec od komputerów
    Zasilacz o odpowiedniej wydajności prądowej?
  • #9 21313941
    konewka29
    Poziom 2  
    Zasilacz ma wydajność 2,3 Ampera. Jest to zasilacz od starego dekodera cyfrowego polsatu. Czy szukać czegoś mocniejszego?
  • #10 21313947
    miecho18
    Spec od komputerów
    Spróbuj z mocniejszym zasilaczem.
  • #11 21313985
    konewka29
    Poziom 2  
    Podłączyłem zasilacz od PC. Najmocniejsze co miałem, efekt ten sam. Przekaźnik zaskoczy, na chwile włączy się agregat i przekaźnik rozłącza. Ariston Hotpoint 4DSB-HA Identyfikacja podzespołów przetwornicy w lodówce20241122_1..329.jpg (567.68 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. takie złącze jest wolne. Wiązka w drzwiach jest odcięta, w takim stanie lodówkę dostalem.
  • #12 21314040
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3372
    konewka29 napisał:
    bez żadnej tabliczki znamionowej.

Szukałeś na bocznej ścianie chłodziarki w okolicy pojemników na warzywa?
    Może też być na zewnątrz na boku obudowy w dolnej części.
  • #13 21314046
    konewka29
    Poziom 2  
    Tabliczka znamionowa lodówki Hotpoint Ariston z informacjami technicznymi.
    Przepraszam, jest faktycznie tabliczka. Dodam, że lodówka reaguje na otwarte drzwi sygnałem dźwiękowym.
    Witam kolejnego dnia nierównej walki z tą nieszczęsna lodówką. Po całej nocy w domu lodowka znowu mnie zaskoczyła, tym razem brak światła, bezpiecznik termiczny sprawny. Lodówka co okolo 10 minut próbuje działać, tzn. Słychać przekaźnik, chwilę agregat się załączy i dalej cisza. Czytalem sporo na temat tych modułów i mam podejrzanie, że wsad pamięci się wysypał. Jest taka oocja? Nie wiem już gdzie szukać przycyzyny problemu. Pozdrawiam
  • #14 21355212
    konewka29
    Poziom 2  
    Witam ponownie, zakupiłem używaną podobno w 100% sprawną płytkę do lodówki. Lodówka wydaje tylko sygnał dźwiękowy. Brak światła, na wyjściu zasilania żarówek jest okolo 20 V. Proszę o poradę, za chwilę święta 😬 Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z lodówką Ariston Hotpoint, która nie działa, mimo że agregat działa po podłączeniu na krótko. Po zbadaniu płyty głównej zauważono uszkodzenia przetwornicy, a użytkownik prosił o pomoc w identyfikacji podzespołów. Otrzymał schemat i wskazówki dotyczące tranzystora 1NK60Z, który może być zamiennikiem P10NK60ZFP. Użytkownik podłączył zewnętrzny zasilacz 12V, co pozwoliło na uruchomienie lodówki, ale agregat działał tylko chwilowo. Pojawiły się sugestie dotyczące sprawdzenia wydajności zasilacza oraz poszukiwania ewentualnych zwarć. Użytkownik odkrył tabliczkę znamionową i zauważył, że lodówka reaguje na otwarte drzwi, ale nadal występują problemy z działaniem agregatu, co może sugerować uszkodzenie pamięci modułu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA