logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Whirlpool AKP 711IX - jak odłączyć stare kostki płyty grzewczej od piekarnika?

pat-tom1975 19 Lis 2024 20:07 240 4
REKLAMA
  • #1 21310180
    pat-tom1975
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Dzień dobry,
    Whirpool AKP 711/IX – odłącznie płyty od kuchni.
    Zabieram się do demontażu, ale już w pierwszym etapie natrafiłem na problem techniczny.
    Jest to chyba jeszcze stary typ podłączeniowy, gdzie płyta grzewcza jest podłączona poprzez kostki wpinane(?) w kuchnię od góry.
    Chciałbym się upewnić, iż kostki są te wyciągalne, ponieważ używając dużej siły ani drgną, a wszystko trzeszczy mi w dłoniach i boję się, że prędzej się rozsypią, niż je wyciągnę. Wtyczki nie były wyciągane od nowości, więc nie były ruszane od ponad 24 lat.
    Czas i temperatura zrobiły swoje, całość jest wygrzana, a plastik osłabiony.
    Inforgrafika na płycie sugeruje, że kostka jest zakończona bolcami i jest wciskana.
    Te wtyczki są wyciągalne z gniazda?
    Jest jakiś patent na ich wyciągnięcie?

Dziękuję za jakiekolwiek wskazówki.
    Pozdrawiam
    Tomasz

Przewody elektryczne i wtyczki w kuchence Whirlpool AKP 711/IX z oznaczeniami kolorów.
    AI: Czy możesz potwierdzić, jaki dokładnie typ kostek jest używany w modelu AKP 711IX? Czy masz dostęp do jakiejkolwiek dokumentacji technicznej, która mogłaby to wyjaśnić?
    Nie mam dokumentacji.
    AI: Czy próbowałeś już jakiejś konkretnej metody, aby odłączyć te kostki? Jeśli tak, to jakie były wyniki?
    Odłączenie poprzez wyciągnięcie nie przyniosło efektu.
  • REKLAMA
  • #2 21310263
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1405
    Trzeba je wydłubać śrubokrętem. Nie ma innej opcji.
  • REKLAMA
  • #3 21310592
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 701
    Zastanawiam się, czy można odkręcić zaciski śrubowe.
    Być może wystarczy zagięta młotkiem w imadle i oszlifowana "na wkrętak" szprycha motocyklowa/rowerowa?
  • REKLAMA
  • #4 21315455
    pat-tom1975
    Poziom 10  
    Mam odpowiedź producenta.
    Kostki są wyciągalne.
    Będę próbować dalej.

Zdjęcie e-maila od obsługi klienta z instrukcją dotyczącą podłączeń piekarnika i płyty grzewczej.
  • #5 21315458
    pat-tom1975
    Poziom 10  
    Mam schemat od producenta.
REKLAMA