logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Słaby zasięg routera TP-link Archer C50 na piętrze mimo zmiany częstotliwości i kanału

Tomek1988gd 13 Wrz 2020 09:17 621 9
REKLAMA
  • #1 18920697
    Tomek1988gd
    Poziom 5  
    Witam. Pierwszy raz pisze tutaj z prośbą o pomoc ale zmusza mnie do tego technika która jednak przerosła moje umiejętności. Mam podłączone dwa routery jeden na parterze drogi na piętrze. Problem polega na tym że TP-link z piętra ma zasięg gorszy od tego na parterze czy to telefon czy laptop łatwiej nawiązują połączenie stabilne z dolnym ruterem mimo że znacznie bliżej jest TP-link Archer c50. Co może być wina tak słabego zasięgu owego rutera? Zmieniłem już Częstotliwość na 2.4 wybrałem inny kanał i nic zasięg w dalszym ciągu jest tragiczny. Proszę o jakąś poradę. Dodam tylko że zamieniając routery miejscami zasięg nadal był równie słaby na piętrze.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18920761
    Tomek1988gd
    Poziom 5  
    Uznałem że router o takich parametrach będzie lepszy. Czy można jakoś logicznie wytłumaczyć tak słaby zasięg na piętrze? Gdy dzieli tylko ściana do pokoju mnie od routera zasięg już jest słaby ale nadal porównywalny z tym który znajduje się piętro niżej w najbardziej oddalonym pokoju. Obawiam się że skoro 4 antenowy router nie daje rady to reapetor sygnału również będzie miał problem dostarczyć się na całe piętro
  • REKLAMA
  • #4 18920878
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 827
    Tomek1988gd napisał:
    Mam podłączone dwa routery jeden na parterze drogi na piętrze.
    Kablem?
    To trzeba zacząć od tego: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3158772.html
    Sprawdzić w kilku miejscach na parterze i piętrze i obrazki dać tutaj z odpowiednim opisem.
    ADB-6 napisał:
    Może prostszym byłoby zastosowanie wi-fi repeatera.
    I gdzie go można umieścić? W stropie? Powinien być w takim miejscu, żeby był dobry zasięg dla repeatera. Czyli, gdzieś między głównym routerem a odbiorcą, a nie np. przy odbiorcy. A i tak zmniejszy szybkość o połowę.
  • REKLAMA
  • #5 18920973
    Tomek1988gd
    Poziom 5  
    Nie ogarniam tych testów . Rutery połączone kablem odcinek 10m. Gdy włączyłem test szybkości to sieć używana przeze mnie jest najsłabsza wifi łapie nawet od sąsiadów którzy mieszkają kilkaset metrów ode mnie a z mojego rutera nie.

Tomek88 ruter na piętrze
    Lonia54 router na parterze Słaby zasięg routera TP-link Archer C50 na piętrze mimo zmiany częstotliwości i kanału Słaby zasięg routera TP-link Archer C50 na piętrze mimo zmiany częstotliwości i kanału Słaby zasięg routera TP-link Archer C50 na piętrze mimo zmiany częstotliwości i kanału
    Załączniki:
    • Słaby zasięg routera TP-link Archer C50 na piętrze mimo zmiany częstotliwości i kanału Screenshot_20200913_120138_com.vrem.wifianalyzer.jpg (762.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 18921203
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 18921317
    Tomek1988gd
    Poziom 5  
    Pierwsze 4 przy ruterze na piętrze. Tak kabel jest ok. Następne rutera Dolnego
    Słaby zasięg routera TP-link Archer C50 na piętrze mimo zmiany częstotliwości i kanału Słaby zasięg routera TP-link Archer C50 na piętrze mimo zmiany częstotliwości i kanału Słaby zasięg routera TP-link Archer C50 na piętrze mimo zmiany częstotliwości i kanału Słaby zasięg routera TP-link Archer C50 na piętrze mimo zmiany częstotliwości i kanału

Słaby zasięg routera TP-link Archer C50 na piętrze mimo zmiany częstotliwości i kanału Słaby zasięg routera TP-link Archer C50 na piętrze mimo zmiany częstotliwości i kanału Słaby zasięg routera TP-link Archer C50 na piętrze mimo zmiany częstotliwości i kanału Słaby zasięg routera TP-link Archer C50 na piętrze mimo zmiany częstotliwości i kanału
  • #8 18921331
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5388
    @Tomek1988gd
    Zamień sprzęt miejscami a będziesz wiedział więcej..
    Piętro jest lustrzanym odbiciem parteru? Jeśli nie to już poniekąd wiadomo, dlaczego różnice.
  • #9 18921364
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 18924005
    Tomek1988gd
    Poziom 5  
    Skoro prędkość taka sama to wina wychodzi na to że leży po stronie zasięgu górnego routera czy się mylę?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zasięgiem routera TP-Link Archer C50 na piętrze, który jest gorszy niż zasięg routera na parterze, mimo że oba urządzenia są podłączone kablem. Zmiana częstotliwości na 2.4 GHz oraz kanału nie przyniosła poprawy. Użytkownik zastanawia się nad przyczynami słabego zasięgu, mimo że router ma cztery anteny. Inni uczestnicy dyskusji sugerują użycie repeatera Wi-Fi, sprawdzenie lokalizacji routera oraz pomiar sygnału. Wskazano również na różnice w tłumieniu sygnału przez stropy oraz na potencjalne zakłócenia od sąsiednich sieci. Użytkownik dostarcza pomiary sygnałów, które potwierdzają problemy z zasięgiem górnego routera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA