logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kocioł na pellet - problem z dogrzewaniem wody i chłodnym powrotem, co zrobić?

nawroluki 24 Lis 2024 22:05 1299 6
REKLAMA
  • #1 21318308
    nawroluki
    Poziom 2  
    Witam wszystkich
    Mam problem z kotłem na pellet. Mianowicie, jeżeli chodzi o pompę cwu i co razem, to pompa cwu podkrada wodę, co i zawór 4-drogowy nie może dogrzać wody na kaloryfery, ale zadana pieca jest osiągnięta (cwu pełni rolę pompy kotłowej). W momencie dogrzania cwu i rozłączenia zaworu 4d robi się o wiele cieplejszy, zadana np. 40 stopni osiągnięta, ale pojawia się problem chłodnego powrotu, a co za tym idzie, zadana pieca spada i piec chodzi na maxa, aby dogrzać, lecz bez rezultatów. Ustawiłem ostatnio priorytet bojlera, co pomaga w tym, tylko że zadana 40 na zaworze 4d jest osiągnięta po wyłączeniu cwu, ale powrót max 40 stopni. Co może pomóc? Czy sterownik zaworu dogrzeje mocniej powrót, czy potrzebne są dodatkowe rozwiązania?
    Dom 160 m2, podłogówka na dole, grzejniki na górze plus cwu.
    AI: Jaki jest model i marka Twojego kotła na pellet?
    Defro
    AI: Jakie są obecne ustawienia zaworu 4-drogowego i czy wprowadzałeś ostatnio jakieś zmiany?
    Obecnie zawór ustawiony na 3 i pompa na 1 bieg. Im wolniej, tym więcej wody idzie na powrót, czuć ciepło po rurach.
  • REKLAMA
  • #2 21318520
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1349
    nawroluki napisał:
    a co za tym idzie zadana pieca spada
    Jeżeli zadana sama spada to wymień lub napraw zadajnik?
  • REKLAMA
  • #3 21319258
    damian5602
    Poziom 15  
    Ocena: 46
    Podeślij zdjęcie instalacji, wtedy może coś więcej się uda pomóc.
  • #4 21319650
    nawroluki
    Poziom 2  
    Zdjecie podglądowe
    Załączniki:
    • Kocioł na pellet - problem z dogrzewaniem wody i chłodnym powrotem, co zrobić? 1732561911590655104472387966059.jpg (2.09 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 21319654
    nawroluki
    Poziom 2  
    Kolejne
    Załączniki:
    • Kocioł na pellet - problem z dogrzewaniem wody i chłodnym powrotem, co zrobić? 17325620000471839560681446189547.jpg (1.4 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 21320649
    krodag
    Poziom 25  
    Ocena: 163
    Z tego co widzę to na 4d nie ma siłownika - ręcznie kręcisz tym zaworem? Zatrzymaj pompę cwu - odkręć zawór na maksa i będziesz miał na grzejniki temperaturę jaką zadałeś na kotle - oczywiście po ustabilizowaniu się całego układu - chyba, że kocioł jest "za mały" do wygrzania domu - wtedy oczywiście wszystko psu na budę :)
    Pokaż jaki to kocioł - olbrzymia wiekszość sterowników peletowców ma możliwość sterowania 4d - tylko trzeba założyć siłownik :D
  • REKLAMA
  • #7 21321168
    nawroluki
    Poziom 2  
    Piec defro eko slim 10 temat ogarnięty ustawiłem zadana na 40 na zaworze i 70 na piecu powrot około 17 stopni chłodniejszy wyglada na to że piec soe ustabilizował i wszsytkie parametry są w miarę w normie. Zawor 4d ustawiam ręcznie póki co. Mam natomiast jeszcze jedno pytanie czy poec ten powinien chofzic 24/h czy lepiej go np na 5 h wylaczyc chodzi mi o ekonomię palenia peletem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kotłem na pellet marki Defro, który nie jest w stanie efektywnie dogrzać wody do kaloryferów z powodu chłodnego powrotu. Pompa cwu podkrada wodę, co wpływa na działanie zaworu 4-drogowego. Po osiągnięciu zadanej temperatury na piecu, powrót wody pozostaje chłodny, co powoduje, że kocioł pracuje na maksymalnych obrotach bez rezultatów. Użytkownik ustawił priorytet bojlera, co poprawiło sytuację, ale nadal występują problemy z temperaturą powrotu. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, w tym ręczne ustawienie zaworu 4-drogowego oraz możliwość dodania siłownika do automatyzacji. Użytkownik ustabilizował parametry, ale pyta o optymalny czas pracy kotła dla oszczędności paliwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA