logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Defro Gamma 15 APC K Slim – jak ustawić kocioł na pellet, by pracował stabilnie i oszczędnie?

pawad222 03 Lis 2025 17:27 5007 29
  • #1 21740349
    pawad222
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Na początek: piszę, że nie znam się na tym i szukam pomocy, jak ustawić kocioł na pellet, aby pracował stabilnie i oszczędnie — Defro Gamma 15 APC K Slim
    Problem polega na tym, że piec dobija temperaturę 75°C, po czym:
    1 - czasami go wygasza od razu do 55°C; wtedy rozpala na nowo
    2 - przechodzi na czuwanie; po godzinie temperatura spada do 55°C i rozpala.

Dodam, że mam tylko grzejniki w domu. Przy obecnych wyższych temperaturach na dworze grzejniki mam praktycznie zimne, tylko grzeją wieczorem, a piec w dzień zużywa pellet niepotrzebnie.

Ustawienia:

Histereza kotła - 12°C, histereza CWU - 3°C, moc kotła 100%

Ekran sterownika kotła pelletowego pokazujący wykres temperatury i parametry bojlera
    Ekran sterownika kotła pokazujący wykresy temperatury kotła i bojlera
    Ekran sterownika kotła z temperaturami CO 73°C, powrotu 57°C i bojlera 72°C
    Ekran sterownika kotła Defro Gamma 15 APC K Slim z odczytami temperatur
    Panel sterowania kotła z temperaturą bieżącą 73°C i zadaną 65°C w trybie czuwania
    AI: Czy masz podłączony do kotła termostat pokojowy albo sterowanie pogodowe? Jeśli tak, to jakie są ich ustawienia?
    Termostat grzejnikowy Caleffi: wartość 2–3
    AI: Jakie masz ustawione temperatury zadane na kotle i na ciepłą wodę użytkową (CWU)?
    Temperatura zadana kotła - 65°C
    Temperatura zadana CWU - 48°C
  • #2 21741404
    44magic
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam. Miałem podobne problemy z tym sterownikiem. Obecnie mam ustawienia: zadana temp. kotła 70 °C, histereza 3 °C, histereza CWU 2 °C, moc kotła 65 %. Sprawdź ustawienia powrotu w ustawieniach, bo często bywa ustawione na 50 °C. Pozdrawiam
  • #3 21741560
    pawad222
    Poziom 2  
    Te kotły powinny mieć takie wahania temperatury? Instalator twierdzi, że tak ma być, tym polega jego praca. U innych widzę, że jest stabilizacja temperatury na kilka godzin.
  • #4 21741674
    44magic
    Poziom 11  
    A masz włączony PID?
  • #5 21741764
    pawad222
    Poziom 2  
    >>21741674
    Przepraszam mam PID aktywny
    Dopiero się edukuje na temat pracy takiego pieca. Z tyłu pieca na czopuchu mam czujnik i w sterowniki PID włączony.

Dodam, że drzwiczki pieca mam już całe czarne od sadzy, a palę dopiero 4 dni.
  • #6 21742659
    44magic
    Poziom 11  
    Jeżeli jest sadza, to świadczy o złym ustawieniu powietrza lub podawaniu paliwa. Do tych ustawień dochodzi się metodą prób i błędów. Ja z kolei jestem posiadaczem tego pieca od 4 miesięcy i też dużo eksperymentuję.
  • #7 21743555
    pawad222
    Poziom 2  
    Po tygodniu palenia jest za dużo popiołu. Co ile powinno się go czyścić?
  • #8 21743635
    44magic
    Poziom 11  
    U mnie przy załadunku 145 kg mam pełny pojemnik, który znajduje się w komorze spalania. (po rozgarnięciu)

Dodano po 1 [minuty]:

Czyszczę raz na tydzień.
  • #9 21743683
    pawad222
    Poziom 2  
    Tydzień palenia: poszło około 130 kg.
    U Pana na ile dni starcza zbiornik?
    Jak wygląda cykl pracy? Po rozpaleniu przechodzi w wygaszanie czy czuwanie?

Wnętrze komory spalania pieca z widoczną warstwą sadzy i popiołu
    Wnętrze pieca z popiołem i nagarem na metalowych ściankach
  • #10 21743745
    44magic
    Poziom 11  
    Według mnie popiół wygląda OK. U mnie w tydzień palenia poszło 145 kg przy mocy 65%, 150 m² ogrzewanej powierzchni, temp. 23/24 °C. Po osiągnięciu zadanej temp. przechodzi w wygaszanie.
  • #11 21744539
    pawad222
    Poziom 2  
    Zmniejszenie mocy kotła na 50–60% i histereza kotła do 5 stopni nic nie zmieniły.
  • #12 21744621
    Lisek64
    Poziom 33  
    Ocena: 590
    A to wogóle nie zużywasz ciepłej wody , że skupiłeś się tylko na C.O ? Siedzisz przy kotle cały dzień patrząc w sterownik co w danej chwili powoduje pracę kotła ?
    pawad222 napisał:
    a piec w dzień zużywa pellet niepotrzebnie.

Zamontuj grzałkę w bojlerze , to wtedy "niepotrzebnie" będzie zużywał prąd
  • #13 21744852
    pawad222
    Poziom 2  
    Przypominam, że po raz pierwszy użytkuję taki piec; to są tylko moje spostrzeżenia — nie znam dokładnej zasady pracy tego kotła.
    W instrukcji jest wyjaśnione, że po osiągnięciu temperatury zadanej powinien przejść w podtrzymanie, a on go wygasza, żeby po pół godzinie rozpalać od nowa. W tydzień poszło prawie 140 kg pelletu, mając na zewnątrz w dzień plus 10–13°C. No chyba że to norma — to spoko.
  • #14 21744908
    Lisek64
    Poziom 33  
    pawad222 napisał:
    Przypominam, że po raz pierwszy użytkuję taki piec

A o tym wspominasz po raz pierwszy ;-) Zacznijmy zatem od podstaw czym jest tzw podtrzymanie , to tryb pracy, w którym kocioł utrzymuje żar na palenisku, zapobiegając całkowitemu wygaszeniu, po osiągnięciu zadanej temperatury. Jego celem jest utrzymanie stałej temperatury w budynku bez konieczności częstego rozpalania od nowa, co zwiększa komfort i oszczędza energię, jednocześnie zapobiegając problemom takim jak korozja kondensacyja . U ciebie steruje tym funkcja "PID" , z tym , że jest jedno "ale" . Bez rozbudowanej automatyki , tj . bez regulatora pokojowego i ew . zewnętrznego czujnika temperatury , takie ustawienie pracy kotła nie do końca spełnia swoje zadanie . Automatyka kotła , chce się "wpasować " w zadane wartości , ale warunki zewnętrzne plus Twoje wymagania trochę się "rozjeżdżają" , stąd taka niezrozumiała praca kotła , zwłaszcza , że ma ustawioną temp. powrotu na 50 stopni ( to właśnie jest ta "korozja kondensacyjna" ) i dla automatyki jest to priorytetem . W międzyczasie może dojść zapotrzebowanie na dogrzanie bojlera bo nastąpił większy pobór ciepłej wody i automatyka kotła będzie działać tak jak działa . Albo więc zainwestujesz w bardziej rozbudowaną automatykę (regulator pokojowy , ew. jeszcze dodatkowo czujnik temp. zewnętrzny i skonfigurujesz sobie tzw krzywą grzewczą ) albo w tym okresie "przejściowym" , będziesz robił to ręcznie , przestawiając kocioł na pracę "lato " (czy jak tam masz opisane) a wtedy kocioł będzie się tylko uruchamiał by utrzymać zadaną temp . w bojlerze na ciepłą wodę . Czy jest to w miarę jasne ? :-)
  • #15 21745061
    pawad222
    Poziom 2  
    Tak, wreszcie ktoś to dobrze wytłumaczył :)
    Rozważam zamówienie serwisu Defro na wyregulowanie sterownika i kosztuje to 600 zł — ma to sens? Czy on tutaj nic nie zdziała bez rozbudowania automatyki?
  • #16 21745146
    Lisek64
    Poziom 33  
    Udzielanie porad via forum obarczone jest brakiem rozeznania w całej instalacji hydraulicznej, zapotrzebowaniem na c.w.u., komfortem cieplnym itp. Bazujemy często na wpisach użytkowników, którzy nieświadomie pomijają dla nich nieistotne informacje, które dla fachowców mogą być kluczowe, by całość funkcjonowała poprawnie. Myślę, że wezwanie serwisu ma sens. Oprócz regulacji kotła doradzą, co warto dołożyć, by było ok. Pamiętaj, że ustawienia fabryczne sterownika to jak np. kupno garnituru w sklepie, a ustawienie go w konkretnym obiekcie to jak uszycie go sobie na miarę ;-). Posiadasz już rozeznanie, jak mniej więcej działa kocioł i jakie są Twoje oczekiwania, więc pytaj i proś o wyjaśnienia, jak to działa i do czego co służy, żebyś nie miał bólu głowy, że wydałeś niepotrzebnie kasę na "darmozjadów serwisantów". Niech zapracują na Twoją "krwawicę" :-)
    Powodzenia
  • #17 21745367
    pawad222
    Poziom 2  
    Robiłem pierwsze czyszczenie i piec był przez kilka godzin wygaszony. Czy nie jest wymagane jego całkowite wyłączenie?

Teraz ponownie się rozpala i wywaliło ostrzeżenie: Niska temperatura powrotu, kod K34.
    Jak spojrzałem, wynosiła ona 49 °C. Teraz jest nieco wyżej.
  • #18 21745394
    Lisek64
    Poziom 33  
    Ja swój wyłączam ale tylko dlatego , żeby podczas czyszczenia nie zaczął rozpalać . Temperaturę powrotu masz ustawioną na 57 stopni , więc póki nie osiągnie tej wartości , to taki komunikat pewnie będzie się wyświetlał
  • #19 21747044
    pawad222
    Poziom 2  
    Włączenie tygodniówki tak, żeby wyłączała się w nocy 23–4 ma sens?
  • #20 21747315
    Lisek64
    Poziom 33  
    Wg . mnie bez termostatu pokojowego nie ma . Teraz , kiedy pogoda noce są jeszcze na plusie , można wytrzymać . A co jak nagle przyjdzie ochłodzenie , będziesz wstawał w nocy ? Pamiętaj , że lepiej grzać mniej ale cały czas , niż wygaszać kocioł by grzać potem na full . Grzejniki gorące , że trudno rękę utrzymać a w domu chłodno bo budynek wychłodzony
  • #21 21747650
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2114
    Podstawowe pytanie : ten kocioł 15kW to na jaki metraż budynku i wg jakich WT został wybudowany?
  • #22 21748093
    pawad222
    Poziom 2  
    Dom łącznie 150 m² z poddaszem użytkowym. Dół: 4 pokoje, kuchnia, łazienka. Piętro (poddasze) - 3 małe pokoje.
    Oczywiście jest to stary budynek, już ocieplony.
    Po dokładnym przeliczeniu, w pierwszy tydzień ciągłej pracy spalił 8,5 worków po 15 kg. Przypomnę, że na dworze było średnio 10 stopni.
  • #23 21748474
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    pawad222 napisał:
    Dom łącznie 150m2 z poddaszem użytkowym. Dół 4 pokoje, kuchnia, łazienka. Piętro (poddasze) - 3 małe pokoje.

Jeśli rzeczywiście ocieplony wg aktualnych wymogów ( 65kWh/m2) to kocioł jest 2x za duży. Nada mania 100W/m2 zbiera żniwo.
    Jeśli to nowy kocioł, to został uruchomiony i ustawiony przez autoryzowany serwis?
  • #24 21748666
    pawad222
    Poziom 2  
    >>21748474

Ocieplany był 10 lat temu, nie przez fachowców :) Jak to się kiedyś ocieplało, można tylko osobie wyobrazić. Nie mówię, że jest zrobione źle, ale na pewno nie jest według wymogów.
    Sterownik był ustawiony przez instalatora, a nie przez serwis, dlatego zdecyduję się na umówienie serwisanta Defro na wyregulowanie pieca.

Aktualnie zmniejszyłem moc kotła na 50%. Temperatura nadal przekracza 70 stopni, ale za to robi to wolniej niż jak był ustawiony na 100%.
  • #25 21750163
    pawad222
    Poziom 2  
    Okej, powoli kończąc temat.
    1. Temperatura zadana: -65°C, a dobija do 75°C — co, waszym zdaniem, jest nie tak? Aktualnie rozpala kocioł mniej więcej co 1 h
    2. Histereza kotła nie wpływa za bardzo na pracę, tzn. histereza — 5°C, a kocioł i tak zbija temp. do 55°C, czasami 50°C.
    3. Serwisant bez rozbudowania instalacji stwierdzi, że tak będzie, czy to jest jeszcze wszystko do wyregulowania przy obecnym stanie?
  • #26 21824062
    bossmaras
    Poziom 11  
    Witam

Jestem również użytkownikiem pieca Defro GAMMA 15kW na sterowniku APC K-SLIM. Piec użytkuje od ponad 3 lat. Dom 184m2 (Grzane ok 150m2). Styropian 20cm grafit, wełna 25cm 032. Grzejniki, Podłogówka, CWU. Piec sprawuje się u mnie dobrze. Temp w domu +/- 23' zimą. Palę w trybie ciągłym z przerwą na automatyczne czyszczenie co 6h. Palę z PID. Czyszczę co 2 tygodnie. Pipiołu mniej niż pół wiadra 20L. Pellet Barlinek 4.9kWh

1) W pierwszej kolejności należy wykonać kalibracje pelletu poprzez ważenie oraz wprowadzenie parametrów w menu serwis pieca. Kalibrację powinno się wykonywać przy każdej zmianie producenta peletu.

2)
    pawad222 napisał:
    Te kotły powinny mieć takie wahania temperatury? Instalator twierdzi, że tak ma być, tym polega jego praca. U innych widzę, że jest stabilizacja temperatury na kilka godzin.

Nie prawda. Piec przebija temperaturę ponieważ w danej chwili nie ma zapotrzebowania na moc cieplna i dlatego przechodzi w tryb czywania. Jeżeli miałęś ustawiona pracę pieca na 100% zmniejszaj co 5 % i obserwuj jak piec pracuje. Piec potrzebuje kilka godzin by dostosował się do zmiany ustawień.
    Moje ustawienia i praca pieca

Ekran sterownika pieca pokazujący temperatury kotła i zaworu oraz tryb pracy

Wykres temperatury kotła na ekranie sterownika pieca Defro, temperatura 65°C

3)
    44magic napisał:
    Jeżeli jest sadza, to świadczy o złym ustawieniu powietrza lub podawaniu paliwa. Do tych ustawień dochodzi się metodą prób i błędów. Ja z kolei jestem posiadaczem tego pieca od 4 miesięcy i też dużo eksperymentuję.

W trybie palenia ciągłego sadza w małych ilościach to normalne zjawisko. Palnik po osiągnięciu zadanej temperatury zmniejszy moc co wiąże się z mniejszym ogniem w komorze spalania i siłą rzeczy będzie delikatnie dymić. Jeżeli popiół wygląda jak na zdjęciach w temacie, jest jak mąka i nie ma spieków to nie ma czego regulować. Ewentualnie trzeba sprawdzić długość oraz jakość płomienia i wykonać korektę górna i dolną wentylatora. Płomień podczas palenia w celu osiągnięcia zadanej temperatury powinien mieć około 20 cm i być barwy żółtej. Wszystko jest w instrukcji pieca.

4)
    Lisek64 napisał:
    pawad222 napisał:
    Przypominam, że po raz pierwszy użytkuję taki piec

A o tym wspominasz po raz pierwszy ;-) Zacznijmy zatem od podstaw czym jest tzw podtrzymanie , to tryb pracy, w którym kocioł utrzymuje żar na palenisku, zapobiegając całkowitemu wygaszeniu, po osiągnięciu zadanej temperatury. Jego celem jest utrzymanie stałej temperatury w budynku bez konieczności częstego rozpalania od nowa, co zwiększa komfort i oszczędza energię, jednocześnie zapobiegając problemom takim jak korozja kondensacyja . U ciebie steruje tym funkcja "PID" , z tym , że jest jedno "ale" . Bez rozbudowanej automatyki , tj . bez regulatora pokojowego i ew . zewnętrznego czujnika temperatury , takie ustawienie pracy kotła nie do końca spełnia swoje zadanie . Automatyka kotła , chce się "wpasować " w zadane wartości , ale warunki zewnętrzne plus Twoje wymagania trochę się "rozjeżdżają" , stąd taka niezrozumiała praca kotła , zwłaszcza , że ma ustawioną temp. powrotu na 50 stopni ( to właśnie jest ta "korozja kondensacyjna" ) i dla automatyki jest to priorytetem . W międzyczasie może dojść zapotrzebowanie na dogrzanie bojlera bo nastąpił większy pobór ciepłej wody i automatyka kotła będzie działać tak jak działa . Albo więc zainwestujesz w bardziej rozbudowaną automatykę (regulator pokojowy , ew. jeszcze dodatkowo czujnik temp. zewnętrzny i skonfigurujesz sobie tzw krzywą grzewczą ) albo w tym okresie "przejściowym" , będziesz robił to ręcznie , przestawiając kocioł na pracę "lato " (czy jak tam masz opisane) a wtedy kocioł będzie się tylko uruchamiał by utrzymać zadaną temp . w bojlerze na ciepłą wodę . Czy jest to w miarę jasne ? :-)

Ten piec ma tryby: rozpalanie>praca>wygaszanie>czuwanie nie ma trybu podtrzymania choć za taki można uznać czas w którym kocioł osiągnął zadaną temperaturę i pracuje delikatnie powyżej tej temperatury. Nie zgodzę się że PID potrzebuje jakiś sterowników pokojowych i tym podobnych rzeczy. Sam takich nie posiadam a w domu mam temperaturę jaka chce. Pid ma za zadanie "automatycznie regulować moc wentylatora i podajnika na podstawie temperatury kotła oraz spalin, dążąc do utrzymania temperatury zadanej przy minimalnym zużyciu paliwa" Wystarczy zawór 3 lub 4 drogowy, który będzie sterowany siłownikiem za pomocą pieca i będzie on określał temperaturę puszczaną na instalacje domową oraz zabezpieczał powrót przed zbytnim wychłodzeniem kotła. Według producenta kocioł powinien pracować z temperaturą min 65' zasilania i 55'powrotu to po jakiego grzyba grzać go do 65+ i tracić więcej opału? Ubytek ciepłej wody w zbiorniku CWU nie powinien mieć drastycznego wpływu na obniżenie temperatury w piecu. Pogodówka bez automatycznego regulatora temperatury wody CO nie ma sensu.

5)
    Lisek64 napisał:
    Udzielanie porad via forum obarczone jest brakiem rozeznania w całej instalacji hydraulicznej, zapotrzebowaniem na c.w.u., komfortem cieplnym itp. Bazujemy często na wpisach użytkowników, którzy nieświadomie pomijają dla nich nieistotne informacje, które dla fachowców mogą być kluczowe, by całość funkcjonowała poprawnie. Myślę, że wezwanie serwisu ma sens. Oprócz regulacji kotła doradzą, co warto dołożyć, by było ok. Pamiętaj, że ustawienia fabryczne sterownika to jak np. kupno garnituru w sklepie, a ustawienie go w konkretnym obiekcie to jak uszycie go sobie na miarę ;-). Posiadasz już rozeznanie, jak mniej więcej działa kocioł i jakie są Twoje oczekiwania, więc pytaj i proś o wyjaśnienia, jak to działa i do czego co służy, żebyś nie miał bólu głowy, że wydałeś niepotrzebnie kasę na "darmozjadów serwisantów". Niech zapracują na Twoją "krwawicę" :-)
    Powodzenia

Zgadzam się jednakże jeżeli ktoś posiada trochę podstawowej wiedzy dotyczacej zasady działania instalacji CO i jest techniczny powinien sobie poradzić z ustawieniem pieca.

6)
    pawad222 napisał:
    Robiłem pierwsze czyszczenie i piec był przez kilka godzin wygaszony. Czy nie jest wymagane jego całkowite wyłączenie? Teraz ponownie się rozpala i wywaliło ostrzeżenie: Niska temperatura powrotu, kod K34. Jak spojrzałem, wynosiła ona 49 °C. Teraz jest nieco wyżej.

Powrót pieca powinien być zabezpieczony włączeniem funkcji "Ochrona powrotu". Bez zainstalowanego zaworu mieszającego z siłownikiem automatycznym nie będzie to działać. Będziesz miec taki komunikat. Zobacz sonie instrukcje pieca i schemat jak według defro powinno być to podłączone. Czyszczenie pieca powinno sie przeprowadzać na wygaszonym/wyłączonym przyciskiem kotle.

7)
    pawad222 napisał:
    Włączenie tygodniówki tak, żeby wyłączała się w nocy 23–4 ma sens?

Tygodniówka według mnie ma sens tylko w okresach przejściowych by troszeczkę dogrzać dom. Np. Gdy mamy już temperaturę 10'+ dom tak szybko sie nie wychładza i kocioł nie musi pracować w ciągu dnia gdy Ciebie nie ma w domu i spalać niepotrzebnie opału tylko uruchamiać się na godziny nocne i pracować do rana gdy temperatura zewnętrzna spada. Można to ustawić ręcznie. Nie musi być pogodówka. Jeżeli masz tylko ogrzewanie grzejnikowe i dobrze ocieplony bojler ma to sens. W przypadku gdy chodzi podłogówka nie sprawdza się to u mnie.

8)
    andrzej lukaszewicz napisał:
    pawad222 napisał:
    Dom łącznie 150m2 z poddaszem użytkowym. Dół 4 pokoje, kuchnia, łazienka. Piętro (poddasze) - 3 małe pokoje.

Jeśli rzeczywiście ocieplony wg aktualnych wymogów ( 65kWh/m2) to kocioł jest 2x za duży. Nada mania 100W/m2 zbiera żniwo.
    Jeśli to nowy kocioł, to został uruchomiony i ustawiony przez autoryzowany serwis?

Tu się zgodzę wystarczył by pewnie i 10KW ale na szczęście można obniżyć jego sprawność poprzez parametr praca. Wolałem dopłacić jednak do 15KW bo nigdy nie wiadomo jaka będzie zima i zawsze mogę odkręcić pozostałe metry do grzania (garaż, strych)

9)
    pawad222 napisał:
    Okej, powoli kończąc temat.
    1. Temperatura zadana: -65°C, a dobija do 75°C — co, waszym zdaniem, jest nie tak? Aktualnie rozpala kocioł mniej więcej co 1 h
    2. Histereza kotła nie wpływa za bardzo na pracę, tzn. histereza — 5°C, a kocioł i tak zbija temp. do 55°C, czasami 50°C.
    3. Serwisant bez rozbudowania instalacji stwierdzi, że tak będzie, czy to jest jeszcze wszystko do wyregulowania przy obecnym stanie?

Jeżeli kocioł nadal przebija temperaturę to jak pisałem wyżej oznacza że nie ma zapotrzebowania na moc ciepną i nie jest wstanie oddać wyprodukowanego ciepła i się schłodzić.

Wszystko opisane tutaj przeze mnie wynika z moich doświadczeń wynikających z użytkowania tego pieca. Sam spędziłem połowę pierwszej zimy dostosowywaniem ustawień pracy kotła. Zaznaczam jednakże że każda instalacja jest inna i należy wsiąść różne czynniki wpływające na poprawność działania instalacji CO. (grzejniki, termostaty CWU, podłogówka, powrót ocieplenie, metraż, ciąg kominowy i wiele czynników jeszcze). W razie potrzeby mogę tutaj jeszcze zajrzeć.

Pozdrawiam
  • #27 21824708
    pawad222
    Poziom 2  
    No, kolego, dzięki za wyczerpującą odpowiedź.
    Od ostatniego mojego postu trochę poznałem ten kocioł.
    Aby przeważyć pellet musiałem przejść do ustawień serwisanta. Było ustawione 12,5 kg, a mi przeważyło na 11,5 kg.
    Teraz sterownik ustawiony na 60% mocy, przy czym pracuje na 4-10 kW, do tego zwiększyłem maksymalną przerwę podajnika z 18 na 21 s.
    Co bym nie ustawił, i tak piec dobije do 70°C, po czym robi wygaszanie, mimo że ma ustawioną temp. 65°C, ale tym się nie przejmuje.

Przy mrozach -5 do -10°C idzie 28-30 kg/12 h max, ale jeszcze jest coś do poprawy, bo kocioł trzyma temperaturę przez 30 min max.
  • #28 21825682
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    bossmaras napisał:
    Wolałem dopłacić jednak do 15KW bo nigdy nie wiadomo jaka będzie zima i zawsze mogę odkręcić pozostałe metry do grzania (garaż, strych)

Wydałeś kupę kasy na ocieplenie budynku i dodatkową moc kotła, bo nie jesteś tego pewien czy dogrzeje? Nie wiesz też z projektu jakie zapotrzebowanie ma Twój dom? Albo ocieplamy, albo grzejemy. Do 165 m2 przy normie 65kWh/m2/rok to 10,7MWh/ rokto ok 65 kWh dziennie przez najzimniejsze 3 miesiące ( grudzień-luty), pomijam dla uproszczenia grzanie cwu. Czyli praca kotłą15kW na pełnej mocy to 4,3h na dobę, a z moca minimalną 14 h. Czyli kocioł i tak musi sie wyłaczać, bo jest za duży, ciągiem będzie działał tylko w niskich temperaturach poniżej -10*. A w sezonie przejściowym jesień/ wiosna będzie się przegrzewał i wyłączał.
  • #29 21826482
    bossmaras
    Poziom 11  
    Nie napinaj się tak. Wyrwałeś z kontekstu jedno zdanie. Mam prawo sam decydować za siebie. Kupę kasy? Każdy ma inną zasobność portfela. Gdy ja kupowałem piec, różnica pomiędzy 10, 12, 15 kW była niewielka. Owszem, w projekcie wszystko jest podane. Nie mierz ludzi jedną miarą, że nikt niczego nie wie, tylko ty. Kocioł pracuje 24 h, a wyłącza się tylko na czyszczenie co 6 godzin; od września do teraz, więc nie mów mi o jakimś przebijaniu. Pokaż mi choć jedną osobę, która w stanie przejściowym pali 24 h? Po co? Zapoznaj się z tematem lepiej. Autorowi przebija temperaturę nawet teraz.

pawad222 - u mnie na początku też były zęby na wykresie, i teraz mi się przypomniało, że zainstalowałem przerywacz ciągu kominowego i piec zaczął pracować normalnie. Łatwo to sprawdzić. Uchyl delikatnie wyczystkę komina i sprawdź, czy pomoże. Może masz za duży ciąg kominowy albo wsteczny i będzie wypalał pellet nawet jak dmuchawa będzie chodzić na minimalnych obrotach.

Jak już napisałem, każdy przypadek należy rozważyć indywidualnie, a nie narzucać komuś coś, bo mi tak działa.
  • #30 21847491
    pawad222
    Poziom 2  
    Panowie, ja wracam z pytaniem o ochronę powrotu. Podczas gdy piec nie pracuje 12 h - temp. powrotu spada do 30°C. Temperatura minimalna, która musi być to 50°C, ale to się tyczy pracy kotła, gdy pracuje pompka przewałowa czy cały czas?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy ustawień kotła na pellet Defro Gamma 15 APC K Slim, który ma problem z niestabilną pracą i nadmiernym zużyciem pelletu przy wyższych temperaturach zewnętrznych. Kocioł osiąga temperaturę zadaną 75°C, po czym często przechodzi w tryb wygaszania lub czuwania, obniżając temperaturę do około 55°C i ponownie się rozpala. Użytkownik stosuje histerezę kotła 12°C, moc 100%, a także aktywny regulator PID. Wskazano, że problem może wynikać z braku rozbudowanej automatyki, takiej jak regulator pokojowy i czujnik zewnętrzny, co powoduje trudności w stabilizacji temperatury i efektywnej pracy kotła. Zalecane jest zmniejszenie mocy kotła do 50-65% oraz kalibracja podawania pelletu poprzez ważenie, co pozwala lepiej dostosować parametry spalania. Wskazano również na konieczność kontroli ustawień temperatury powrotu (zalecane minimum 50-57°C) w celu uniknięcia kondensacji i korozji. Czyszczenie pieca powinno odbywać się regularnie, co około tydzień, a nadmierna sadza świadczy o złym ustawieniu powietrza lub podawania paliwa. Wskazano, że kocioł o mocy 15 kW może być za duży dla ocieplonego, ale starszego budynku o powierzchni około 150 m², co skutkuje częstym włączaniem i wyłączaniem urządzenia. Użytkownik rozważa serwis Defro w celu profesjonalnej regulacji sterownika, co jest rekomendowane, gdyż ustawienia fabryczne wymagają dostosowania do konkretnej instalacji i warunków budynku. Dodatkowo poruszono temat ochrony powrotu i utrzymania minimalnej temperatury powrotu podczas niepracy kotła. Wskazano, że bez termostatu pokojowego i rozbudowanej automatyki stabilna i oszczędna praca kotła jest trudna do osiągnięcia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA