logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Ibiza 3 1.4 2003 - kody błędów 17961, 17912, 17550, falujące obroty

kokseter21pl 24 Lis 2024 22:11 1059 1
REKLAMA
  • #1 21318324
    kokseter21pl
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam, mam problemy z Seat'em Ibiza 3 1.4 2003 rok. Na desce rozdzielczej wyskakują kontrolki błędów check i EPC. Po podłączeniu kompa wyskakują kody błędów takie jak - 17961, 17912, 17550. Została wymieniona tam przepustnica, została zaadoptowana, wszystko poszło dobrze. Zostały wymienione wszystkie uszczelki na kolektorze ssącym i czujnik od kolektora ssącego, ale nadal nic się nie zmieniło. Podczas jazdy, jak wyskoczą na desce check i EPC, obroty spadają i falują, i jest zero reakcji na gaz. Dopiero po zgaszeniu silnika i odczekaniu paru minut, i odpaleniu, jest reakcja na gaz, ale błędy cały czas są. Już nie wiem, gdzie mam szukać przyczyny. Proszę o jakąś podpowiedź.
    AI: Czy Twój Seat Ibiza 1.4 jest na benzynę czy diesel?
    Benzyna
    AI: Czy przed pojawieniem się problemu były wykonywane jakieś inne naprawy lub zmiany w samochodzie?
    Nie
  • REKLAMA
  • #2 21318584
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3337
    Trzeba by się przyjrzeć ciśnieniu/podciśnieniu w kolektorze dolotowym. Bo seria błędów jest od tego że ciśnienie w kolektorze nie pasuje sterownikowi silnika do aktualnych obrotów, otwarcia przepustnicy i obciążenia silnika. Wygląda jak dziura w dolocie. Należy pamiętać że lewe powietrze może pochodzić np z nieszczelnego korka wlewu oleju czy bagnetu. Tak samo układ EVAP może puszczać pary paliwa z baku mimo braku wysterowania elektrozaworu (zacięty zawór). Układ EGR też może być nieszczelny i mimo zamknięcia zaworu tędy zasysać lewe powietrze. Jaki to kod silnika? (BKY,BBY, BBZ itp jest na obudowie rozrządu naklejka a niej kod, ewentualnie w bagażniku jak jest koło zapasowe po lewe stronie)
REKLAMA