logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nieudane przestrojenie Tosca 303 - brak odbioru stacji, co robić?

XnIcRaM 11 Gru 2005 21:32 3971 10
REKLAMA
  • #1 2075248
    XnIcRaM
    Poziom 17  
    Ocena: 57
    Właśnie "przestroiłem" moją Toskę niestety wyniki przestrojenia są żadne, tzn wszystko zrobiłem według opisu SE 11/99 (https://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=41520) posiłkując się schematem który tu znalazłem https://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=94749 (ułatwił mi on zidentyfikowanie elementów), zrobiłem wszystko jak w opisie z tą różnicą że z cewki L5 nie wylutowywałem końca tylko uciąłem odwinęłem jeden zwój i przylutowałem do wystającej części po stronie druku (nadmiar drutu po odwinięciu odcięłem) wywaliłem C9 i C13 (choć u mnie wartości były trochę inne tzn na obu kondensatorach napisane było 16 a na C1 było 20 C1 zastąpiłem kondensatorem chyba 4pF (chyba bo nie jestem pewien czy jeśli kondensator ma napisane 4 to czy jest to 4pF) po zmontowaniu i uruchomieniu na całym zakresie lekko (z zakłuceniami) słyszalna jest jakaś stacja ale nie wiem jaka próby kręcenia trymerami i rdzeniami cewek z opisu nic nie dały, wyciełem całkiem C1 ale to też praktycznie nic nie zmieniło.... POMOCY.....
  • REKLAMA
  • #2 2075484
    janusz27
    Poziom 30  
    Ocena: 73
    na poczatek sprawdz napiecie zasilania glowicy oraz napiecie strojenia, jezeli sa dobre to posprawdzaj tranzystory w glowicy. Jezeli wszystko jest OK to jeszcze sprobowalbym wstawic C1 o wartosci 4,7p
  • #3 2075535
    bogdanek2
    Poziom 2  
    Po pierwsze: obwód oscylatora L5-C13-C14- D4 -= jest dość krytyczny - nie znosi tak radykalnych zmian jak 16-20 pF na 4 pf (tak samo jak i zmiana cewki L5) = wykonaj tylko tyle = ile ktoś napisał o przestrajaniu;
    C1, C9, C13 = powinny być jednakowej pojemności (mniej więcej) - i powinny być zgodne z opisem przestrajania;
    Na początku - zajmij się głównie L5-C13 - C14 - jak uzyskasz odbiór silnej stacji w paśmie 88-108 = dopiero wtedy - dostrajaj pozostałe obwody - ale juz na słabszych stacjach radiowych.
    Gwoli wyjasnienia: same cyfry np 22 - to 22pF, ale już 2.2 to 2,2pF.
    W głowicach radiowych- bardzo rzadko występują 4,7pf i mniejsze
  • REKLAMA
  • #4 2075781
    XnIcRaM
    Poziom 17  
    no wiec tak, napięcie zasilania (7) 13,95V napięcie strojenia (4) 0V, więc chyba tutaj jest pies pogrzebany, próbowałem wyśledzić skąd idzie zasilanie strojenia ale z mojego śledzenia wyszło tylko że przez rezystor 68k idzie przewodem (żółtym) aż do płytki do której przylutowane są przyciski, które nie wiem do czego służą a znajdują się nad gałkami głośności balansu itp, a jako że ta płytka jest do góry nogami to nic więcej bez odkręcania nie widać, nie chcę czegoś niepotrzebnie rozbierać bo być może się mylę. Na 5 wyjściu z głowicy (które chyba jest od ARC - też nie wiem co to jest) jest ponad 3V. No i dalej nie wiem co robić. Nadmienię tylko iż wzmacniacz działa ok, radio "szumi" i napięcia nie było już prawdopodobnie zanim zacząłem grzebać, twierdzę tak dlatego iż na innym radyjku ze starym zakresem (UNITRA RMS-817) jaką tam jedną stację łapało a na TOSCE nic niedało się złapać tylko szum.

Dodano po 23 [minuty]:

Kolejne odkrycie... tzn że następnym razem zanim zacznę grzebać coś w czymś to dokładnie zapoznam się z instrukcją a teraz do rzeczy, napięcie strojenie jest ok (2,6-24,9) wystarczyło wcisnąć przycisk U z tych nad gałkami. Niestety radio nadal nie gra to znaczy jak je włączę to w głośniku słyszę szum (może nie taki "płynny" tylko taki lekko charczący) przy kręceniu gałką od strojenie żadnych zmian szumu, tak jakby wogóle nie reagował na kręcenie. Mam nadzieję że żadnej anteny zewnętrznej nie muszę podłączać (nawet nie mam)
  • #5 2076108
    janusz27
    Poziom 30  
    Sprawdz diody pojemnosciowe BB104B (podobne do BC149 lub BF195) odpowiedzialne za przestrajanie glowicy. A co do napiecia przestrajania to masz takie jak trzeba.
  • #6 2076128
    Jaś Kula
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 114
    Witam.
    ..::[nIcRaM]:.. napisał:
    Mam nadzieję że żadnej anteny zewnętrznej nie muszę podłączać (nawet nie mam)

No to jak chcesz odbierać stacje UKF ?
    Włóż przynajmniej w gniazdko antenowe z tyłu odbiornika 1m jakiegokolwiek przewodu.
    Pozdrawiam.
  • #7 2076479
    XnIcRaM
    Poziom 17  
    BB104B to jak znalazłem dioda podwójna tylko nie jestem pewien jak jest zbdowane znaczy się jakie ma wyprowadzenia, czy jej środkowa noga to wspólna katoda a dwie skrajne to anody?

Dodano po 35 [minuty]:

już wiem, przecierz mam schemat :)

Dodano po 4 [godziny] 41 [minuty]:

no to chyba mam po tunerze, bo właśnie sprawdziłem D1 BB104B i nie ma żadnych przejść, czyli jest niedobra, a jako że to jest element praktycznie nie do dostania to nic z tego nie będzie
  • REKLAMA
  • #8 2078147
    janusz27
    Poziom 30  
    Czego odrazu masz po tunerze?! Idz do jakiegos serwisu RTV i zapytaj sie moze maja jakas glowice GFE-105 na zbyciu, pozatym jak przestrajasz to nie musowo trzeba odwijac ta cewke w heterodynie o jeden zwoj ja tam jakos nie odwijam i lapie caly zakres.

Teraz pare info odnosnie przestrajania odbiornik zestrajasz (obwody heterodyny) na dlugiej antenie (kawalek przewodu jakiegos) a czulosc na krotkim kawalku kabelka
  • #9 2111681
    anszun
    Poziom 18  
    Ocena: 49
    Ja moją przestroiłem, ale nie jestem zadowolony. Po pierwsze za duży jest poziom szumów. Po drugie po właczeniu ARC trzeba przesunąć na skali lub skorygować rdzeń heterodyny.
    Moze ktoś ma jakąś konkretną procedurę ? Acha, scalaki wymienione na nowe i ...bez zmian.
  • REKLAMA
  • #10 2111763
    gen999
    Poziom 23  
    Ocena: 32
    ja przestrajałem swoją toske wg opisu "przestrajamy tunery i radia z głowicą GFE-105" nie pamiętam skąd go wziełem,być może z elektrody :P zrobiłem wszystko wg opisu ale wcześniej musiałem doprowadzić ją do stanu z przed "przestrojenia". miałem odwinięte dwa zwoje z L5. wyjąłem całą głowice, wylutowałem C1 C9 i C13, wsadziłem nową cewke z 5 zwojami dostroiłem i gra elegancko. musiałem poprawiać po tym "fachmanie" bo tuner odierał jako tako ale nie można było zmieścić całego zakresu. teraz tak ją zestroiłem że cały zakres sie mieści i jeszcze miejsce zostało :D a przy okazji, jak zmiejszyć napięcie ARCz bo jak go włącze to rozstraja mi sie tuner, jakby sygnał staje sie za mocny. pozdro TOSCA rulez :D
  • #11 2111850
    przeme
    Poziom 20  
    Ocena: 91
    Na giełdzie widziałem g łowice Gloria cz jakoś tak sie nazywa .Spróbój założyć taką tylko musisz zastosować dzielnik napięcia bo napięcie strojenia jest mniejsze .Głowica zestrojona nie wiem jak tam z parametrami ale tanio i nie trzeba stroić .Pozdrawiam .Wesołych Swiąt.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy nieudanego przestrojenia głowicy radiowej Tosca 303, gdzie po modyfikacji według opisu z SE 11/99 i schematu z elektrody nie uzyskano poprawnego odbioru stacji UKF. W trakcie dyskusji zwrócono uwagę na krytyczność obwodu oscylatora L5-C13-C14-D4, gdzie radykalne zmiany pojemności kondensatorów (np. z 16-20 pF na 4 pF) oraz modyfikacje cewki L5 mogą powodować brak odbioru. Zalecane jest stosowanie kondensatorów C1, C9, C13 o zbliżonych wartościach zgodnych z oryginalnym opisem. Sprawdzono napięcia zasilania głowicy (ok. 14 V) oraz napięcie strojenia (0 V), co wskazuje na problem z układem sterowania strojenia. Wskazano na konieczność kontroli diod pojemnościowych BB104B odpowiedzialnych za przestrajanie, które w tym przypadku okazały się uszkodzone (brak przejścia). Sugerowano wymianę głowicy na inną, np. GFE-105 lub Gloria, z uwzględnieniem odpowiedniego dzielnika napięcia strojenia. Dodatkowo podkreślono, że do testów odbioru należy używać anteny (np. kawałka przewodu) oraz że przestrajanie heterodyny można wykonać bez odwijania zwojów cewki L5. Wymiana scalaków nie przyniosła poprawy, a włączenie ARC powoduje rozstrajanie tunera. Ostatecznie uszkodzenie diody BB104B jest główną przyczyną braku odbioru po przestrojeniu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA