logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tosca 303 - brak odbioru stacji po przestrojeniu, napięcia zasilania i strojenia

srubcia 11 Sty 2006 20:55 1930 7
REKLAMA
  • #1 2170853
    srubcia
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam
    Tunerek przestroiłem wedlug opisu, niestety nic nie moge zlapac
    Napiecie zasilania glowicy mam okolo 13,6V, natomiast napiecia strojenia do 3 do 24V. Ale nie lapie stacji na zadnym zakresie. Co moglo strzelic??
  • REKLAMA
  • #2 2171008
    Kemor
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Witam :
    Niektóre publikacje piszą jak przestroić ale ta treśc niestety często nie idzie w parze z praktyką bo parametry elementów są różne
    Zacznijmy od tego czy słychać jaki kolwiek szum jeśli nie to tanzystor który pracuje w heterodynie wyszedł poza zakres i zerwał drgania a jeśli szumi to heterodyna działa tylko może być poza zakresem
    i tak trzeba sprawdzić :trzeba posiadać oscyloskop z wyświetlaną częstotliwością zrobić małą pętlę okołó 4-6 zwoi izolowanego drucika o średnicy 0,5 mm nawinąć na ołówek końce podpiąć pod sondę i nałóż na cewkę heterodyny oscyloskop powinien wyświetlić sinusoidę 10,7 MHz + 108 MHz=119MHz oczywiście pokrętło strojenia ustawić na max na starej skali teraz skręcając powoli w dół agregat obserwuj czy sinus zwiększa okres ma dojść do 88 MHz+10,7 MHz=89 MHz no około czasem ciężko wejść na samą górę tj. na około 119 MHz jeśli to działa to rozjechał sie układ wejściowy ja osobiście nie ruszam wcale cewek tylko wyrzucam kondensatorki przy heterodynie równoległe podczepiony do cewki heterodyny a jak zerwie drgania to daj ze 3-5piko kondensatorki do wyrzucenia to około 30 piko najlepiej przywróc radio do sytuacji pierwotnej i wyrzuć kondensatorki przy heterodynie i na obwodzie wejściowym pzy cewce napisz co się dzieje teraz
  • REKLAMA
  • #3 2171637
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 717
    podstawowa sprawa to czy przed przestrojeniem sprawdzałeś czy działał ukf i chodzi mi czy działał chwile przed przestrojeniem i nie że ostatnio czyli 2 lata temu bo jeżeli działało to trzeba sprawdzić czy usunąłeś własciwe kondensatory czyli c1 c9 c13 i czy przy okazji czegoś nie uszkodziłeś jakiegoś oporu czy kondensatora jeżeli nie to trzeba by pomierzyć napiecia na tranzystorach i tak na t1 E6,2v B6,9v C13v t2 E0,7v B1,4v C14v t3 E4v chyba B4,7v C13v jak napiecia są jakies nie tak to trzeba juz szukać dlaczego napięć na t3 nie jestem pewny bo mam kiepski schemat
  • REKLAMA
  • #4 2171664
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2315
    T3
    C - 13V
    E - 4V
    na 100%
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #5 2172314
    srubcia
    Poziom 14  
    Panowie
    Ale juz nie chodzi mi nawet o głowice UKF, ale o to że na żadnym zakresie fal nic nie moge złapać. Czasami słychać tylko na całych zakresach i na UKF też jakąś ruską stację i to w całym paśmie.
  • REKLAMA
  • #7 2181560
    Kemor
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Witam:
    Może wina też jest dodatkowo po stronie p.cz i zgadzam się z przedmówcą iż może uszkodzenie jest też wcześniejsze i aby coś dalej działać z główicą proponuje doprowadzić do tego aby zagrały fale długie mam na myśli Warszawe I
    Po doprowadzeniu do zagrania radia na falach długich pomyślimy wspólnie z kolegami śledzącymi ten post co dalej
    Czekamy na wiadomość o tym że zagrała Warszawa I
  • #8 2188926
    srubcia
    Poziom 14  
    Sek w tym ze juz przed przestrojeniem nic nie moglem wylapac. A Warszawa nie nadawala i nie nadaje. Wiec gdzie szukac winy tego zjawiska??

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy radia Tosca 303, w którym po przestrojeniu głowicy UKF nie można odebrać żadnych stacji na żadnym zakresie. Napięcia zasilania głowicy wynoszą około 13,6 V, a napięcia strojenia mieszczą się w zakresie 3–24 V. Dyskusja wskazuje, że przyczyną może być uszkodzenie tranzystora heterodyny, co powoduje brak oscylacji i zerwanie drgań, lub rozstrojenie układu wejściowego. Zalecane jest sprawdzenie obecności szumu heterodyny oraz pomiar napięć na tranzystorach T1, T2 i T3, gdzie podano orientacyjne wartości napięć na ich elektrodach. Wskazano również na konieczność weryfikacji, czy przed przestrojeniem układ działał poprawnie oraz czy podczas modyfikacji nie usunięto lub nie uszkodzono kondensatorów (np. C1, C9, C13) lub rezystorów. Proponowano także sprawdzenie odbioru na falach długich (np. stacja Warszawa I) jako punkt wyjścia do dalszej diagnostyki. Autor potwierdził, że problem występował już przed przestrojeniem, a Warszawa I nie nadaje, co utrudnia lokalizację usterki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA