logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie wymiary anteny na MUX-8? Czy można podłączyć wzmacniacz do dipola?

MiroRad 27 Lis 2024 16:01 753 5
REKLAMA
  • #1 21322365
    MiroRad
    Poziom 5  
    Widzę na tym forum dużo wiedzy, ale niestety nie znalazłem nigdzie informacji, prostej informacji: Wymiary anteny na mux-8, nawet wzór na dipol 145/f to znaczy w moim przypadku 145/198 =0,73 t.j w metrach ?
    Oczekiwałbym, że na takim forum znajdę informację o budowie anteny wieloelementowej na mux-8.
    Niestety takich prostych informacji tu nie ma.
    Proszę o taką informację, jak również, czy można wzmacniacz antenowy podłączyć do dipola /czy nie będzie zwarcia /
    Amator.
    AI: W jakim regionie lub kraju planujesz używać anteny na MUX-8? To pomoże określić dokładny zakres częstotliwości.
    Świętokrzyskie
    AI: Jaki typ lub model wzmacniacza planujesz podłączyć do dipola? To pomoże ocenić, czy nie będzie zwarcia.
    Typowy wzmacniacz antenowy
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21322387
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Ocena: 433
    https://play.google.com/store/apps/details?id=com.daveyhollenberg.amateurradiotoolkit

To sobie zainstalować na telefonie, tam są podane wzory jak się liczy długość dipola anteny i cale anteny trzy, pięcio i siedmio elementowe.

Ale antena VHF 4 elementowa kosztuje 60 złotych do tego zwrotnica na UHF 20 złotych.
    To są nieduże koszty a sam z czego zrobisz?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 21323236
    MiroRad
    Poziom 5  
    Bardzo dziękuję za szybką i konkretną odpowiedź. Tak się złożyło, że mam odpowiednie materiały. Mam profil kwadratowy stalowy ocynkowany, jak i pręty oraz rurki aluminiowe, a nawet miedziane i trochę wolnego czasu - koszty nie będą duże, a satysfakcja po mojej stronie. Jednocześnie informuję, że zakupiłem antenę combo na Allegro, która okazała się dziecinną zabawką (kiepskie materiały), a co najważniejsze, nie odbierała żadnego programu, pomimo świetnych opinii. Być może, jak zbuduję antenę, to się pochwalę. Może to trochę potrwać, z montażem na dachu mogę mieć trudności (jestem po operacji). Jeszcze raz przesyłam podziękowania!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21323332
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 856
    Poszukaj sobie jakię kalkulator anten Yagi dla f=195 MHz (mniej więcje środek pasma VHF) wrowadź rozmiay ruerk i bedzie miał gotową antenę.
    Dipol pętlowy ma 300Ω, a prosty ma 75Ω lub 200/50Ω zależnie, kórego kalkulatora użyjesz.
  • #6 21323578
    MiroRad
    Poziom 5  
    Dzięki!
REKLAMA