logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Zafira B 1.9 CDTI - falujące ładowanie, alternator przestaje ładować przy obciążeniu

lanczewiak 30 Lis 2024 09:46 1128 13
REKLAMA
  • #1 21326131
    lanczewiak
    Poziom 3  
    Dzień dobry,
    proszę o pomoc w lokalizacji usterki. Samochód to Opel Zafira B 1.9 CDTI 120 KM. Problem tkwi i w ładowaniu a dokładniej w jego falowaniu. Bezpośrednio po uruchomieniu silnika, następuje dość powolny wzrost napięcia na słupkach akumulatora, do tego dochodzi dość późne wzbudzenie alternatora. Napięcie wzrasta, od około 11,5V do 14.45V. Gdy osiągnie 14.45, zaczyna falować, od wartości 13.8V do 14.55V. Dodatkowo zauważyłem, że przy włączeniu dużego obciążenia, typu światła długie, klima, wentylator na 3-4 bieg i ogrzewanie tylnej szyby, to alternator przestaje ładować całkowicie. Napięcie spada do 12V i spada cały czas.
    Klemy wyczyszczone, nie grzeją się. Przewody w miejscu zaprasowanie, też zimne. Proszę o poradę, czy to chodzi o jakiś pobór prądu, czy regulator napięcia się kończy?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21326193
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4199
    Jeśli alternator Denso to spalona dioda w mostku prostowniczym. Im szybciej zrobisz tym mniejsza szansa, że spalisz stojan(uzwojenie) alternatora.
  • REKLAMA
  • #3 21326203
    pszczyna
    Poziom 33  
    Ocena: 397
    Pierwsze to kontrola spadku - różnicy napięcia mierzonego na alternatorze a następnie na akumulatorze.
    Opel ma słabe masy dlatego zakłada się dodatkowe silnik- karoseria, a gdy są spadki napięć ładownia to dodatkowy kabel plus (jako nowy) , nie są to skomplikowane prace.
    No i pozostaje Alternator tu nie polecam używek gdyż sam w ciągu 3 lat wymieniłem 2 i niestety skończyło się na kupnie nowego.
    Co do niedomagania alternatora:
    -Stan napinacza paska, rolki prowadzące-powrotnie ,stan paska.
    -Stan alternatora ,sprzęgiełko, szczotko trzymacz czyli mostek prostowniczy, stan stojana, wirnika i najważniejsze łożyska i skrzywienie ośki.
    -Obecnie generalna regeneracja = 3/4ceny zakupu nowego a te zaczynają się od 480 no i wyżej .Odradzam mostki firmy Denso padają jak muchy.
  • REKLAMA
  • #4 21328053
    lanczewiak
    Poziom 3  
    Witam.
    Dziś zmierzyłem spadki napięcia na kablach i lądowanie na samym alternatorze.
    Obudowa alternatora - biegun ujemny akumulatora spadek 180 mV.
    Wyjście z alternatora - biegun dodatni Aku spadek 560 mV. Wiem, że to całkowicie niedopuszczalne, taka wartość. Ale o dziwo nic się nie grzeje. Ewentualnie ja coś źle mierzę.
    Chociaż w test mode pod V30 napięcie akumulatora pokazuje podczas ładowania 13.6.
  • REKLAMA
  • #5 21328151
    pszczyna
    Poziom 33  
    Napięcie sprawdzić można CD70/DVD90 trzymając przycisk SETTING aż będzie gong i dalej przełączając klawisz BC wówczas otworzysz ukryte MENU
  • #6 21328311
    lanczewiak
    Poziom 3  
    Właśnie o tym pisałem. Ładowanie z miernika pokazuje mi 14.3 a w tym ukrytym menu 13.6
    Być może ta różnica wychodzi właśnie przez też mega duży spadek na plusie
  • #7 21328378
    pszczyna
    Poziom 33  
    To auto ma już ok 20 lat więc a kable to były produkowane z najtańszej miedzi i szybko śniedzieją tak robi większość firm.
    Patrz jak łamią się kable w przelotkach tylnych drzwi, lub Toyota Celica V kable ruchomych reflektorów, czy VW kable tylnej klapy.
  • #8 21333066
    lanczewiak
    Poziom 3  
    Problem braku ładowania przy wysokim poborze prądu rozwiązany. Okazało się, że alternator miał założony nie taki mostek i zamiast ponad 100A miał raptem 75. Im wyższy pobór tym ładowanie słabsze.
    Natomiast dalej zastanawia mnie z kad różnica pomiędzy test mode a miernikiem przy pomiarze napięcia ładowania
    Miernik 14.30 test mode 13.5 jakieś pomysły ?
  • #9 21333194
    pszczyna
    Poziom 33  
    Najmniejsze miały 100-105A mogę sprawdzić po nr. Vin jaki powinien być.
    Różnica to zaśniedziałe kable , pisałem. pierwszy pomiar na Altku a drugi na akumulatorze i zobaczysz jaka różnica .
    Dołóż dodatkowy kabel silnik-karoseria .
  • #10 21333305
    lanczewiak
    Poziom 3  
    Mam wrzuconą dodatkową masę między (-) Aku a blokiem silnika i z bloku na karoserię. Różnica w pomiarach ładowania na alternatorze i akumulatorze to 0,16 V. Spadek napięcia między obudową altka a (-) Aku to 0,08 V. Natomiast złącze B a plusowy słupek akumulatora to niecałe 100 mV. Wiesz może, z jakiego punktu wczytywane jest napięcie, które pokazuje się na radiu?
  • #11 21333370
    pszczyna
    Poziom 33  
    Podejrzewam iż z któregoś złącza UEC (X1/X2/X3) rozepnij klemy zdemontuj UEC raptem dwie lub 3 śruby , wyciągnij i zobaczysz złącza , wyczyścić (kontakt S apotem Kontakt PR) żadne debilne WD40
  • #12 21333478
    jorgpa229
    Poziom 7  
    jest opcja luzu łożyska od strony szczotek i przy obrotach szczotki tracą styk i wszystko spada - przy dużych obciążeniach i wysokich obrotach w ciemnościach nawet żarzy się kontrol ładowania
  • #13 21333712
    pszczyna
    Poziom 33  
    Wszystko już pisałem w pierwszej odpowiedzi.
  • #14 21333723
    karwo
    Poziom 31  
    Ocena: 359
    decybel91 napisał:
    Jeśli alternator Denso to spalona dioda w mostku prostowniczym. Im szybciej zrobisz tym mniejsza szansa, że spalisz stojan(uzwojenie) alternatora.

Padały mostki prostownicze, potem leciały stojany.
    Alternator do weryfikacji, w między czasie sprawdzić przewody prądowe, w oplach często utleniała się miedź w zakuciach przy klemach akumulatora (można wybadać bez przyrządów - uruchomić silnik i włączyć duże odbiorniki prądu jak będą się grzały zakucia przewodów to jest słaby kontakt).

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu falującego ładowania w Oplu Zafira B 1.9 CDTI, gdzie alternator przestaje ładować przy dużym obciążeniu. Użytkownik zauważył, że napięcie na akumulatorze wzrasta powoli do 14.45V, a następnie zaczyna falować. Po włączeniu dużych odbiorników prądu, napięcie spada do 12V. Uczestnicy sugerują sprawdzenie stanu alternatora, w tym diod w mostku prostowniczym, oraz stanu kabli i połączeń masowych, które mogą być skorodowane. Wskazano również na możliwość zastosowania dodatkowych kabli masowych oraz na konieczność wymiany alternatora na nowy, gdyż używane często zawodzą. Użytkownik zidentyfikował, że alternator miał niewłaściwy mostek, co ograniczało jego wydajność. Różnice w pomiarach napięcia między alternatorem a akumulatorem mogą wynikać z zaśniedziałych połączeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA