Witam, czy ktoś posiada schemat elektryki Toyoty Corolli Verso II F10 (2004-2009) silnik 2.0 D4D 1CD-FTV? Kupiłem jakiś trefny egzemplarz i są z nim ciągłe problemy. Czasem nie odpala na ciepłym, czasem na zimnym, bierze prąd na uśpieniu rzędu 0,78 Ah. Odnalazłem dziwną przeróbkę w zasilaniu ECU, ktoś zmostkował lutując dwa najgrubsze kable (żółty z srebrnym elementem i zielony ze srebrnym elementem). Po ich rozłączaniu auto nie kradnie już prądu, ale też nie odpala. ECU nie dostaje wtedy prądu, nie można się z nim połączyć. Pytanie, co to za dwa przewody i gdzie szukać ich uszkodzenia, skoro są zmostkowane, to znaczy, że ten właściwy nie dostarcza prądu do ECU. Auto było już u 5 mechaników i mam już nowy zawór SCV (w moim modelu jest jeden niklowany), nowy EGR, nowy filtr paliwa i świece żarowe, i wysłano mnie na naprawę wtrysków. Żaden "mechanik" nie znalazł tego zmostkowania i nie doszedł do tego, że problemem jest elektryka w aucie. Z góry dzięki za każdą sugestię.
AI: Czy wiesz, kto dokonał przeróbki w zasilaniu ECU i dlaczego została ona wykonana?
nie
AI: Czy sprawdzałeś dostępne schematy elektryczne lub instrukcje serwisowe dla Twojego modelu, aby zrozumieć oryginalne okablowanie?
częściowo
AI: Czy wiesz, kto dokonał przeróbki w zasilaniu ECU i dlaczego została ona wykonana?
nie
AI: Czy sprawdzałeś dostępne schematy elektryczne lub instrukcje serwisowe dla Twojego modelu, aby zrozumieć oryginalne okablowanie?
częściowo