logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przechowywanie myjki ciśnieniowej zimą w nieogrzewanym garażu - jak to zrobić?

diabeel 02 Gru 2024 12:01 891 6
REKLAMA
  • #1 21329023
    diabeel
    Poziom 17  
    Ocena: 119
    Czesc, mam dla Was pytanie. Jak najlepiej i czy wogole można przechowywać myjkę ciśnieniową w garażu blaszanym przez okres zimowy. Niestety w domu nie mam gdzie jej schować. Jedyna opcja to garaż blaszany nieogrzewany. Podpowiedzcie proszę jak to najlepiej zrobić?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21330057
    Lisek64
    Poziom 33  
    Ocena: 591
    Moja myjka stoi w garażu, a w zasadzie można powiedzieć, że pod wiatą, bo drzwi są otwarte cały czas. Temperatura więc taka jak na zewnątrz. Po skończonym myciu zamykam wodę, naciskam spust na lancy, do chwili gdy przestanie lać się woda. Pompa wyrzuci resztki wody z układu. Odkręcam węże i przedmuchuje. I tyle. Jeżeli używałeś jeszcze myjki gdy zaczynały się ochłodzenia, to wstaw na parę dni myjkę do ciepłego pomieszczenia, resztki wody odparują. Z moją robię tak od kilku lat i nic się nie dzieje.
  • #4 21330087
    ChuckiTesla
    Poziom 14  
    Ocena: 39
    diabeel napisał:
    Cześć, mam dla Was pytanie. Jak najlepiej i czy w ogóle można przechowywać myjkę ciśnieniową w garażu blaszanym przez okres zimowy. Niestety w domu nie mam gdzie jej schować. Jedyna opcja, to garaż blaszany nieogrzewany. Podpowiedzcie proszę jak to najlepiej zrobić?

Zrób jak radzi @Lisek64, ważne by nie było wody w układzie.
    Ja dodatkowo okrywam pudło derką.
  • REKLAMA
  • #6 21331100
    Lisek64
    Poziom 33  
    Ocena: 591
    To trwa parę sekund dosłownie, więc bez obaw.
  • REKLAMA
  • #7 21331224
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1125
    diabeel napisał:
    Takim sposobem pompa nie dostaje w kość?

Lisek64 napisał:
    To trwa parę sekund dosłownie , więc bez obaw .

W instrukcji od K7 sugerują takie działanie dopuszczając pracę pompy do 30s na sucho.
    Na pewno to zużywa pompę ale raz do roku chyba nie obniży znacznie trwałości.

Podsumowanie tematu

✨ Aby przechować myjkę ciśnieniową w nieogrzewanym garażu zimą, należy usunąć wodę z układu. Zaleca się użycie płynu zimowego do wycieraczek oraz przedmuchanie węży po zakończeniu mycia. Warto również na kilka dni przed przechowaniem umieścić myjkę w cieple, aby resztki wody odparowały. Użytkownicy podkreślają, że krótka praca pompy na sucho (do 30 sekund) nie powinna znacząco wpłynąć na jej trwałość, choć może ją zużywać. Dodatkowo, niektórzy okrywają myjkę kocem dla dodatkowej ochrony.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA