logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć kominek z płaszczem wodym ale tylko do obwodu grzejników?

majchrzak1 03 Gru 2024 11:25 564 9
REKLAMA
  • #1 21330574
    majchrzak1
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Podłączenie kominka tylko do obwodu grzejników.

Witam, mam w domu piec na ekogroszek w układzie zamkniętym, zasila instalacje grzejników oraz podłogówkę. Piec 20kW.
    Chciałem podłączyć do istniejącego systemu kominek z płaszczem wodnym ale tylko aby zasilał grzejniki - kominek w systemie otwartym powiedzmy o mocy 10kW więc i tak wszystkiego nie zasili a dogrzewałby dom grzejnikami na wiosnę czy jesień. Grzejniki mam na 1szym piętrze. Jak to poprawnie podłączyć. Dodam, że kominek jest daleko od pieca więc chciałbym uniknąć prowadzenia rur z kominka do kotłowni i podłączania kominka tak by zasilał wszystko.

Chciałbym, aby była możliwoś pracy Kominek-Piec oraz sam Kominek albo sam Piec - więc wszystkie kombinacje.

Załączam dwa schematy - opcja 1 - chyba nie będzie działać bo chyba nie zasili wszystkich grzejników oraz opcja 2 tańsza ale czy potrzeba dodatkowej pompy. Bardzo proszę o porade i z góry dziękuje.
    Załączniki:
    • Opcja 2.pdf (1.76 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Opcja 1.pdf (1.44 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21330649
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4313
    majchrzak1 napisał:
    Grzejniki mam na 1szym piętrze. Jak to poprawnie podłączyć. Dodam, że kominek jest daleko od pieca więc chciałbym uniknąć prowadzenia rur z kominka do kotłowni i podłączania kominka tak by zasilał wszystko.

W odpowiednie miejsca instalacji wstawiasz zawory trójdrożne na zasilaniu i powrocie. Wykonujesz instalację łączącą kominek z zaworami a ich położeniem wybierasz źródło ciepła zasilającego grzejniki.
    Należy przeanalizować czy pompa obiegowa dla obiegu kominek - grzejniki, będzie potrzebna czy nie.

majchrzak1 napisał:
    Chciałbym, aby była możliwość pracy Kominek-Piec oraz sam Kominek albo sam Piec
    To komplikuje instalację aby przeciwdziałać sytuacji gdy temperatury wody wyjściowej z obu instalacji będą znacząco się różnić. Prawdopodobnie będą potrzebne automatyczne mieszacze wody z obu źródeł.
  • #3 21331077
    majchrzak1
    Poziom 10  
    Vodiczka dzięki za podpowiedz. Na przykładzie Opcji 2 tak jak na pliku pdf wydaje mi się, że tak to będzie działać:

1. Wspólna praca piec-kominek: Pompa P1 która aktualnie obsługuje grzejniki popchnie wode poprzez wymiennik ciepła i grzejniki. Najczęściej na grzejniki wysyłam wode od 36 - max 50C w zależności od temperatyry na dworze. Piec sam reguluje. Teraz załużmy, że pic wysyła 40C, przechodząc przez wymiennik ciepła woda ogrzeje się do 55C i dalej wyśle na grzejniki 55C. Na powrocie woda będzie już miała powiedzmy 45C. Jeśli na powrocie będzie więcej niż temp zadana to zawór trójdrożny grzejników przy piecu się zamknie i grzejniki w zasadzie będą ogrzewane przez kominek. Piec będzie ogrzewał tylko podłogówkę. Jeśli temp powrotu będzie mniejsza od zadanej to piec doda temperatury otwierając zawór trójdrożny.

Pytanie tylko czy popma przy piecu P1 pchnie wode przez grzejniki i dodatkowo przez wymiennik - ciekawe jakie opory ma wymiennik.

2. Praca tylko Kominek: Zawór trójdrożny jest zamknięty to znaczy, że cały układ jest na obiegu grzejnikowym. Pompa P1 zostanie załączona przez sterownik kominka i pchnie całą wodę tak jak powyżej. Tutaj nie ma już żadnej temperatury zadanej - wszystko zależy od tego jak rozpale w kominku, chociaż mam sterowanie przepustnicą powietrz dolotowego do kominka.

3. Praca tylko Piec: Wszystko pracuje tak jak do tej pory z tą różnicą, że woda pchana pompą P1 przechodzi w pewnym miejscu instalacji przez wymiennik, więc będą jakieś małe straty ciepła i pewne opory przepływu.

Już mam prosty układ do sterowania pompą P1, żeby była obsługiwana bez kolizji czyli:

1. Piec-kominej - obsługuje piec jak do tej pory
    2. tylko kominek - obsługuje sterownik kominka - załącza pompe P1 razem z pompą obiegową P2
    3. Tylko piec - obsługuje piec tak jak do tej pory.
    Układ na jednym przekaźniku ze stykiem normalnie otwartym i ze stykiem normalnie zamknięty na zasilanym 230V.

Co o tym myslisz? Pójdzie to?
  • REKLAMA
  • #4 21331166
    ppwielki
    Poziom 27  
    Ocena: 294
    Jaki kominek wybrałeś i czy go kupisz?
    Gdzie go postawisz jak go kupisz?
    Czy jak go kupisz (albo przed zakupem) przeczytasz ogólną instrukcję dotyczącą montażu kominka z zabezpieczeniami?
  • #5 21331240
    majchrzak1
    Poziom 10  
    ppwielki napisał:
    Gdzie go postawisz jak go kupisz?
    Czy jak go kupisz (albo przed zakupem) przeczytasz ogólną instrukcję dotyczącą montażu kominka z zabezpieczeniami?

1. Kominek już kupiłem.
    2. Kominek już stoi w pokoju i czeka na podłączenie. Dopóki nie podłącze do CO to nie pale. Pokój jest jakieś 10m od kotłowni...za daleko żeby podłączyć w kotłowni za dużo kłucia i niszczenia.
    3. Tak przeczytałem, standardowe schematy. W mojej sytuacji zalecana instalacja z wymiennikiem ciepła, po stronie kominka system otwarty - standardowy ze wszystkimi standardowymi zabezpieczeniami - tu nie ma pytań.

ppwielki, dziękuje za wstęp, teraz bardzo proszę o rozwinięcie :-)
  • REKLAMA
  • #6 21331253
    ppwielki
    Poziom 27  
    Ocena: 294
    majchrzak1 napisał:
    kominek w systemie otwartym powiedzmy o mocy 10kW

ppwielki napisał:

... powiedzmy 10kW czyli nie kupiłeś. Podaj model kominka, wrzuć jego fotę w pomieszczeniu (nie z internetu) i jeszcze napisz jak rozumiesz standartowe schematy (jaki osprzęt itd.).
    ps. wrzuć skan, fotę schematu a nie pliki do pobrania.
  • #7 21331328
    majchrzak1
    Poziom 10  
    >>21331253

No, rzeczywiście można było to tak odczytać, miałem na myśli to, że producent mówi 10kW ale w rzeczywistości żeby osiągnąć te 10kW to chyba węglem musiałbym palić albo mega suchym dębem i to w dodatku całkowicie napełnionym pod sufit.

W rzeczywistości przy zwykłym paleniu to jak wygeneruje 5-8kW to max. Kominek zamontowali mi w zeszły piątek ale nie moge w nim palic, żeby nie odkształcić/zniszczyć wkładu do wody - przynajmniej w teorii.

Dzięki za uważne czytanie :-)
  • #8 21369349
    majchrzak1
    Poziom 10  
    Kontynuując temat, wszystko już podłączyłem, układ ładnie grzeje, tylko grzejniki i wszystko w zasadzie dobrze chodzi, poza jednym mankamentem.

W układzie otwartym, czyli obiegu kominka/kuchni z płaszczem wodnym, po załączeniu pompy woda przechodzi przez wymiennik ciepła i grzeje wodę w grzejnikach, ale również przelewa się w naczyniu przelewowym. Efekt jest taki, że naczynie przelewowe jest tak gorące jak grzejniki, poza tym po pewnym czasie woda w zbiorniku zaczyna chlupotać i jest to dość głośne, po pewnym czasie trzeba też uzupełnić wodę w zbiorniku.

Zbiornik jest zamontowany na wysokości około 4,5 m nad pompą, pompa Wilo w teorii może podnieść wodę na maks. 6 m, ale jest ustawiona na najniższą wydajność.

Proszę o radę, co zrobić, żeby cała woda płynęła na wymiennik, a nie częściowo również przez rurę bezpieczeństwa. Załączam dwa zdjęcia z opisem.

Z góry dziękuję.

Naczynie przelewowe z podłączonymi rurami i opisami w języku polskim. Układ hydrauliczny z wymiennikiem ciepła i pompą Wilo z opisami.
  • REKLAMA
  • #9 21369366
    majchrzak1
    Poziom 10  
    Hej, Załączam zdjęcie kominka/kuchni w pomieszczeniu. Model to Cocus z firmy Kokoszka-Lotz. Tak rozmiem schematy, standardowe symbole. Wrzuciłem pliki PDF, bo mogę je edytować, ale OK, wrzucę też JPG.
    Czarny piec kuchenny Cocus firmy Kokoszka-Lotz w pomieszczeniu z odsłoniętą ścianą z cegieł.
    Szkic schematu instalacji grzewczej z kominkiem i grzejnikami. Schemat instalacji grzewczej z opcją 2, bez pompy P3. >>21331328

Zostało zainstalowane zgodnie z opcją 2 bez pompy P3 i działa, bardzo dobrze grzeją grzejniki. Mam tylko mały problem ze zbiornikiem przelewowym w układzie otwartym - problem opisałem w poście powyżej.
  • #10 21373071
    majchrzak1
    Poziom 10  
    @ppwielki
    Hej, wszystkiego dobrego w nowym roku.

Dzięki za wstępną rozmowę w zeszłym roku 'Jak podłączyć kominek z płaszczem wodnym, ale tylko do obwodu grzejników?' Uaktualniłem wiadomości, czy mógłbyś proszę spojrzeć na mój post w sprawie zbiornika przelewowego. Z góry dziękuję.

Pozdrawiam
    Michał

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje podłączyć kominek z płaszczem wodnym o mocy 10 kW do istniejącego systemu grzewczego, który zasilany jest piecem na ekogroszek o mocy 20 kW. Celem jest, aby kominek ogrzewał tylko grzejniki, a piec mógł działać samodzielnie lub w połączeniu z kominkiem. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące instalacji zaworów trójdrożnych, pompy obiegowej oraz wymiennika ciepła. Użytkownik zainstalował system, który działa, ale napotkał problem z przelewowym zbiornikiem, który nagrzewa się i wymaga uzupełnienia wody. Wskazano na potrzebę analizy oporów wymiennika ciepła oraz optymalizacji przepływu wody w systemie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA