logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zrywanie połączeń i problemy z dostępem do dysku sieciowego w sieci domowej

traweczka1 04 Gru 2024 21:11 870 35
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego w domowej sieci lokalnej zrywa połączenia z NAS-em, DLNA i multiroomem oraz czy winny jest router LTE, czy raczej switch albo podłączone urządzenia?

W sieci lokalnej router praktycznie nie bierze udziału, więc przy takich objawach najpierw trzeba szukać przyczyny w switchach, kablach albo konkretnym urządzeniu wpiętym do sieci [#21334278][#21352321] Na próbę ustaw na kilku urządzeniach statyczne adresy IP bezpośrednio w kartach sieciowych i jednocześnie zostaw dla nich rezerwacje w DHCP, żeby wykluczyć problem z DHCP; jeśli usterka dalej występuje, to nie jest to problem dzierżawy IP [#21334278][#21352159] Warto testować na urządzeniach przewodowych, bo gdy problem pojawia się także przy lokalnym dostępie po kablu, bardziej wskazuje to na switch / okablowanie niż na Wi‑Fi czy DNS [#21352159] Jeśli objawy są losowe, pomocne jest odłączanie pojedynczych urządzeń i sprawdzanie, kiedy problem znika; dodatkowo można użyć Wiresharka, żeby wykryć pętlę sieciową albo zbyt „gadatliwe” urządzenie [#21334452][#21334918] Padła też sugestia, żeby na próbę odłączyć rejestrator i sprawdzić, czy to nie on lub ruch multicast z kamer powoduje zakłócenia [#21352295][#21352297]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 21333254
    traweczka1
    Poziom 2  
    Witam
    Mam problem u siebie z siecią i chciałbym prosić o pomoc. Internet mam za pomocą routera Zyxel LTE5398-M904 i jest spięty ze switchem Netgear 16p GS116GE.
    Do tego Netgeara są wpięte: 5x LAN do każdego pokoju i w 2 pokojach jest jeszcze mały switch TP-Link, do którego są wpięte TV, dekoder, konsola w jednym pokoju, a w drugim TV i dekoder. Pozostałe 3 LAN-y są niepodłączone. Następnie do Netgeara wpięty jest dysk sieciowy D-Link, rejestrator od kamer oraz AP Ubiquiti U6 Lite, który zastępuje WIFI (Zyxel ma wyłączone WIFI).

I teraz problem jest z tym, że często nie mogę dostać się na dysk sieciowy, mimo że łączę się Chromecastem, który jest podłączony po WIFI do U6, lub zrywa połączenie w trakcie oglądania przez DLNA poprzez TV, lub dekodery nie widzą się w multiroomie, oraz co najdziwniejsze, nadal w menu Zyxela w urządzeniach podłączonych na LAN widnieje kilka sprzętów, które fizycznie są spięte ze switchem lub po WIFI z U6.

Zyxel spięty jest ze switchem portem LAN-LAN.

Proszę o radę
  • REKLAMA
  • #3 21334166
    traweczka1
    Poziom 2  
    >>21333331

Niestety ale problem wystepuje nadal z zawieszaniem Zyxela.
    Czy to w jakiej kolejnosci podpinam poszczegolne lany do swicha ma znaczenie ?? Czy jakies ustawienie w samym Zyxelu musi byc wlaczone aby to jak rozumiem switch nadawal IP a nie router ??
  • #4 21334212
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5435
    traweczka1 napisał:
    Czy to w jakiej kolejnosci podpinam poszczegolne lany do swicha ma znaczenie ??

Żadnego.
    traweczka1 napisał:
    Czy jakies ustawienie w samym Zyxelu musi byc wlaczone aby to jak rozumiem switch nadawal IP a nie router ??

Te switche to proste plug and play, one nie mają żadnej adresacji IP, ani żadnej adresacji nie nadają.
    traweczka1 napisał:
    Netgear 16p GS116GE.

traweczka1 napisał:
    TP-Link

Zamiast tego badziewia TP-Link, trzeba było też kupić Netgeara.
  • #5 21334264
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 21334265
    traweczka1
    Poziom 2  
    No ale chyba to nie ma wpływu na działanie sieci, że te tp linki coś knocą?? To są takie https://allegro.pl/oferta/energooszczedny-swi...ozdzielacz-lan-5-port-5x1gbit-1gb-14560255663

I chyba nie ma to wpływu na podłączone do U6 za pomocą wifi??

Dodano po 3 [minuty]:

>>21334264 Zyxel ma problem z dzierżawą DHCP od operatora i było na tym czy innym forum, że ten typ tak ma, ale u mnie dochodzi jeszcze, że w sieci wewnętrznej jakby następuje zawiecha.
  • #7 21334266
    KOCUREK1970
    Ocena: 5435
    @traweczka1
    Wystarczy, że TP link nie obsługuje jakiegoś protokołu, który obsługuje Netgear.
  • REKLAMA
  • #8 21334278
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 21334320
    jprzedworski
    Ocena: 827
    traweczka1 napisał:
    łączę się Chromecastem, który jest podłączony po WIFI do U6
    Może temu Wi-Fi należy się przyjrzeć? W sieci to zwykle najsłabszy element.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3158772.html
  • #10 21334321
    traweczka1
    Poziom 2  
    Schemat sieci domowej z urządzeniami połączonymi do routera Netgear.

Nie wiem czy taki rysunek na szybko cos da ale tak to wyglada.
    te N/A to po prostu nie podlaczone nigdzie lany
    Dekodery to polsat

Dodano po 2 [minuty]:

tyle tylko ze zrywa polaczenie tez na tv ktore jest spiete lanem. Co do wifi to akuart to dom na uboczu gdzie nie ma zadnych innych sieci i kazdy kanal jest dostepny.
  • #11 21334387
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 21334452
    IC_Current
    Ocena: 2509
    KOCUREK1970 napisał:
    TP link nie obsługuje jakiegoś protokołu, który obsługuje Netgear.

To prosty Ethernet. Tam nie ma czego nieobsługiwać.

Na początek uruchom Wiresharka i popatrz co tam lata po sieci. Czy nie ma chodźby pętli, zbyt "gadatliwego" urządzenia itd.
    Potem testy:
    - rozpinasz wszystko i zostawiasz router i jeden komputer
    - dopinasz switch między router a PC i testy przez jakiś czas
    - dopinasz drugie urządzenie i testy kilka godzin
    - drugi switch i testy kilka godzin
    - itd itp
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #13 21334918
    netTv
    Poziom 32  
    Ocena: 579
    Może gdzieś się robi pętla sieciowa ?
  • #14 21335146
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 21335182
    Zdzisław1980
    Poziom 26  
    Ocena: 178
    Z tymi tp-linkami to jednak chyba jest coś nie tak (nie mówię o tych z bardzo górnej półki).
    Ja miałem Switcha tp-link i AP tp-link 1G. Co jakiś czas zrywał połączenie.
    WiFi zawieszało się nie miałem dostępu do niego po LAN.
    Kupiłem innego switcha tp-link, przez chwilę lepiej a potem podobnie.
    Żeby nie inwestować za wiele oglądałem się za markowymi używkami.
    Po zakupie używanego switcha CISCO SG100D-08-EU problemy z zawieszaniem prawie zniknęły.
    Jeszcze czasem AP się zawiesił ale sporadycznie.
    Natomiast wszystkie urządzenie podpięte przez LAN do tego switcha przestaly mieć jakiekolwiek problemy z połączeniem (TV ,dwie konsole, drukarka).
    Poszedłem krok dalej i wymieniłem AP tp-link na używany ACCESS POINT CISCO MERAKI MR16 OPENWRT LuCI.
    Od 1,5 roku nie wiem co to jest problem z siecią internetową w domu.
    Brak sieci jest tylko gdy Multimedia nie poda internetu.

PS: Jako routera tez używałem wcześniej TP-Linków tych ze średnie półki - po roku działania zaczynały szwankować.
    Kupiłem (jak jeszcze można było dostać) HUAWEI WiFi AX3
    i mam teraz spokój z internetem w domu.
  • #16 21335202
    IC_Current
    Zdzisław1980 napisał:
    nie mówię o tych z bardzo górnej półki).

To oczywiście oksymoron?
    TP-Link nie ma ani jednego urządzenia plasowanego do Enterpraise lub Middle Company. Wszystko co robią to SOHO.
    Niby mają serię "biznes", ale to najgorszy chłam z jakimiś miałem do czynienia. Oprogramowanie to chyba beta wersja Matrixa.
    Natomiast wbrew powszechnemu tutaj na forum narzekaniu na urządzenia typu "mydelniczka", ja jestem z nich bardzo zadowolony. Robią tego takie kosmiczne ilości, że zdążyli wyeliminować wszystkie typowe bolączki. Oczywiście warunek - sieć należy zrobić poprawnie a nie żadne przewody z marketu pod biurkiem czy topologia tu jeszcze coś uklecimy, tam przedłużymy a ten bolec w gniazdku to tylko przeszkadza.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 21338053
    traweczka1
    Poziom 2  
    Kombinując z odpinaniem kabli i podłączaniem na nowo, a także z pominięciem tych TP Linków na końcu, doszedłem do wniosku, że to nie ma nic z tym wspólnego, bo problem występuje nadal. Ale co ciekawe, problem nasila się jakby np. gdy na TV leci coś z dysku sieciowego, który jest wpięty tak, jak narysowałem, a w tym samym momencie np. żona chce wejść na Facebooka przez telefon, który łączy się po WiFi do U6 lub na laptopie, który też jest na WiFi do U6, co moim zdaniem nie powinno mieć związku z działaniem wewnętrznej sieci. Generalnie mam małą wiedzę na ten temat i przepraszam, że za bardzo nie umiem też profesjonalnie tego opisać :)
  • #18 21338070
    IC_Current
    Zrobiłeś krok po kroku jak pisałem, czy tak tylko sobie odpiąłem i potem coś mniej zapiąłem?
    Jakbyś robił krok po kroku, urządzenie po urządzeniu, to byś teraz dokladnie wiedział, które urzadzenie wpięte do sieci powoduje problem.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 21338089
    traweczka1
    Poziom 2  
    >>21338070

No niestety ale nie moge sobie pozwolic na testy trwajace po kilka godzin kazdy. Myslalem moze ze problem gdzies lezy w adresacji IP ze jest konflikt ze sie cos zwiesza lub tez przepustowoscia switcha bo wczesniej mialem mercusys ale netgear nie pomogl. kable wymienione nawet na 6A wszytkie i nadal nic :)
  • #20 21338131
    IC_Current
    No to jak nie możesz, to wynajmij informatyka sieciowego (ale nie takiego "ze sklepu komputerowego " ) I w trzy godziny za 1500 zł rozwiąże Ci problem.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #21 21338162
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 21338381
    traweczka1
    Poziom 2  
    >>21338162

Mam zrobione dla NAS-a, dla laptopa, ale nadal jest problem. Chyba że mam wszystkie przetestować na stałym IP. Zrzut ekranu przedstawiający listę urządzeń podłączonych do sieci domowej, zawierającą kolumny: Status, Adres MAC, Adres IP i Modyfikuj.

To są wszystkie obecne urządzenia w domu podłączone, ale czy powinny być tu też te, które łączą się po WiFi przez U6??
  • #23 21338493
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #24 21352146
    traweczka1
    Poziom 2  
    >>21338493

Jestem po testach ze stałym IP praktycznie na każdym możliwym urządzeniu w różnych konfiguracjach i niestety nadal to występuje. Ale nie rozumiem dlaczego jeszcze, gdy coś się dzieje z siecią, to tracę połączenie do wszystkiego, co jest wpięte do switcha, mimo że chcę się połączyć w sieci wewnętrznej, jak chociażby włączenie aplikacji do sprawdzenia monitoringu. Czy router LTE może powodować, że cała sieć się zawiesza, jak sprzęty mają stałe IP? Nie powinno być tak, że skoro chcę się połączyć po Wi-Fi z rejestratorem, to powinno być to z pominięciem routera LTE, czy jednak nie?
  • REKLAMA
  • #25 21352159
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #26 21352276
    traweczka1
    Poziom 2  
    >>21352159

Ustawiałem stałe IP na każdym urządzeniu z osobna. Co do aplikacji, to jest to ściągnięta ze sklepu Play i zainstalowana z podaniem loginu i hasła takiego samego, jak jest podane w rejestratorze, i on ten ma na sztywno ustawione IP. Nie bardzo rozumiem, co masz na myśli zbyt małą tablicą i dużym ruchem, skoro jest tylko 15 urządzeń podpiętych i to na dodatek w większości sprzęty, które mają znikome pakiety.

Zastanawia mnie także to, że laptopa mam podpiętego na Wi-Fi z U6 i gdy następuje ten zanik sieci, to nawet nie mogę się dostać na stronę konfiguracyjną U6, mimo że jestem dalej spięty z nim po Wi-Fi.

sorry za moj nie fachowy jezyk ale opisuje to jak ja amator to widze :)
  • #27 21352295
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #28 21352297
    netTv
    Poziom 32  
    Ocena: 579
    Raczej kamery to multicast zabija wifi i dhcp.
  • #29 21352305
    traweczka1
    Poziom 2  
    OK, test się robi, tyle tylko że ile mam go robić??

Dodano po 53 [sekundy]:

Nie bardzo rozumiem. Kamery są 4, wszystkie spięte POE do rejestratora i on spięty lanem do switcha.

Dodano po 1 [minuty]:

Problem, tak jak pisałem wcześniej, występuje nieregularnie i często kilka razy pod rząd, po czym kilka godzin jest spokój i wszystko działa wtedy normalnie.
  • #30 21352311
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z dostępem do dysku sieciowego oraz zrywaniem połączeń w sieci domowej, która jest skonfigurowana z routerem Zyxel LTE5398-M904, switchem Netgear GS116GE oraz dodatkowymi urządzeniami, w tym TP-Link i Ubiquiti U6 Lite. Problemy obejmują niemożność dostępu do dysku, zrywanie połączeń podczas korzystania z DLNA oraz problemy z widocznością dekoderów w multiroomie. Użytkownik podejrzewa, że przyczyną mogą być ustawienia DHCP w routerze lub problemy z przełącznikami. W odpowiedziach sugerowane są testy z przypisaniem statycznych adresów IP, diagnostyka ruchu sieciowego oraz wymiana sprzętu, w tym switcha na bardziej niezawodny model. Wskazano również na możliwość występowania pętli sieciowej lub problemów z multicastem kamer.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA