logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zasilić siatkę LED 3x1.5V z USB? Świeci tylko połowa lampek.

przemorbn1 05 Gru 2024 04:48 333 9
REKLAMA
  • #1 21333544
    przemorbn1
    Poziom 1  
    Witajcie!
    Święta za pasem, więc przyszedł czas na montaż ozdób i lampek świątecznych i tu narodził się problem. Mam lampki, właściwie to siatkę LED, kilka trybów świecenia (coś jak girlanda). Oryginalnie lampki są zasilane 3x1.5V (paluszki), z racji tego, że siatka jest zamontowana na zewnątrz, przy ujemnych temperaturach baterie starczają na bardzo krótko.
    I tu przychodzę do Was z prośbą o pomoc.
    Przeszukując forum, trafiłem na kilka podobnych tematów, jednak nie znalazłem tam odpowiedzi.
    Odciąłem wtyczkę od kabla USB, czerwony do V+ na płytce, czarny do V- i po podłączeniu do ładowarki zong, świeci tylko połowa lampek. Podłączyłem również do powerbanka, ale nadal świeci tylko połowa. Na bateriach świeciły wszystkie.
    W ,,szufladzie" z kablami na kiedyś 😅 znalazłem kilka ładowarek, lampki testowałem na ładowarce LG (tej z napisem, a nie naklejką).
    Wrzucę kilka zdjęć, może ktoś będzie w stanie pomóc, z góry serdeczne dzięki 🙂

Zbliżenie na ładowarkę Huawei trzymaną w dłoni, pokazującą specyfikację techniczną na obudowie.
    Ładowarka LG z danymi technicznymi na obudowie. Zbliżenie na ładowarkę LG z widocznymi parametrami wyjściowymi: 4.8V, 0.4A. Ładowarka Huawei trzymana w dłoni z widocznymi parametrami. Zbliżenie na wnętrze obudowy z płytką drukowaną i okablowaniem. Zbliżenie wnętrza obudowy z płytką drukowaną i przewodami. Wnętrze plastikowej obudowy z widoczną płytką drukowaną i kablami. Zbliżenie na wnętrze obudowy z elektronicznymi komponentami i przewodami. Widok wnętrza obudowy na baterie z podłączonym kablem USB. Zbliżenie na ładowarkę Huawei trzymaną w dłoni, pokazującą specyfikację techniczną na obudowie.
    AI: Jakie napięcie i prąd wyjściowy mają ładowarka i powerbank, których używasz do zasilania siatki LED?
    5.1V 0.7A
  • REKLAMA
  • #2 21333602
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6081
    usuwam .
  • REKLAMA
  • #3 21333609
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3850
    jarek_lnx napisał:
    Odwróć polaryzację i sprawdź czy świecą pozostałe

Przecież wpiął się w miejsce baterii, odwrotnie podłączy to układ upali. To nie są te słynne lampki zasilane semi AC
  • #4 21333615
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6081
    @kortyleski Racja, nie powinien podłączać odwrotnie zasilania do układu elektronicznego.

Do lampek wychodzą dwa przewody, a na płytce widać cztery tranzystory, to mi nasunęło przypuszczenie że wyjście na lampki jest AC
  • REKLAMA
  • #5 21333616
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2564
    Podłącz znowu baterię i sprawdź czy działają wszystkie lampki. Jeśli tak, to pozostaje:
    1. Przerobić posiadane zasilacze.
    2. Kupić odpowiedni zasilacz.

Ad.1 Żeby szybko i prosto obniżyć napięcie z zasilacza 5V z wtykiem USB należy przy lampkach szeregowo z +5 albo z masą włączyć diodę prostowniczą krzemową o prądzie dopuszczalnym co najmniej 1A. Warto przed tym sprawdzić jaki jest pobór prądu. Dokładając gniazdo USB będziesz miał możliwość podłączenia dowolnego zasilacza posiadanego w domu, jak do telefonu.
    Ad. 2 Kupno zasilacza o napięciu 3-4,5V. Są gotowe, są przełączane, są o prądzie maksymalnym 1A i 2A. Przed kupnem wypada sprawdzić ile prądu pobierają lampki. Zasilacz musi być mocniejszy.
  • REKLAMA
  • #6 21333655
    kortyleski
    Poziom 43  
    jarek_lnx napisał:
    to mi nasunęło przypuszczenie że wyjście na lampki jest AC

Bo prawdopodobnie tak jest. Mostek H na wyjściu steruje zmiana koloru i jasnością, dlatego do lampek mogą być tylko dwa przewody.
  • #7 21333683
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4232
    Zasilacz daje wyższe napięcie, niż 3 baterie 1,5V - może układ nie działa prawidłowo przy podwyższonym napięciu? Trzeba włożyć baterie i sprawdzić, czy z nimi nadal działa prawidłowo (bo może zbyt wysokie napięcie uszkodziło układ), i jeśli działa, to spróbować podłączyć zasilacz poprzez diodę (np. 1N4001), żeby obniżyć napięcie.
  • #8 21333689
    karwo
    Poziom 31  
    Ocena: 360
    kortyleski napisał:
    Mostek H na wyjściu steruje zmiana koloru i jasnością, dlatego do lampek mogą być tylko dwa przewody.

Sprawdzić tranzystory w tym mostku H.
  • #9 21333845
    kortyleski
    Poziom 43  
    _jta_ napisał:
    Zasilacz daje wyższe napięcie, niż 3 baterie 1,5V

To jest jedno. Inna sprawa ( akurat nie dotyczy tytułowego przypadku) jest taka że tanie chińskie świecidła ograniczenie prądu led mają często oparte na rezystancji wewnętrznej gównianych chińskich baterii. Podłaczenie zasilacza z dużo większa wydajnością prądową szybko ubija źródło LED
  • #10 21333866
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4232
    Dla ścisłości: zasilacz może nie ma większej wydajności prądowej, ale pewnie ma napięcie ponad 5V przy pełnym obciążeniu, a bateria przy obciążeniu daje mniejsze. I skutek jest taki, że lampki dostają dużo za duże napięcie. A czy to spowodowało tylko wadliwe działanie, czy uszkodziło je trwale, na razie nie wiadomo - trzeba sprawdzić.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z zasilaniem siatki LED, która oryginalnie działa na 3x1.5V baterii, a po podłączeniu do zasilania USB świeci tylko połowa lampek. Forumowicze sugerują, że problem może wynikać z odwrotnego podłączenia zasilania lub zbyt wysokiego napięcia zasilacza USB, co może uszkodzić układ. Rekomendowane rozwiązania obejmują podłączenie diody prostowniczej w celu obniżenia napięcia oraz sprawdzenie tranzystorów w układzie. Użytkownik powinien również przetestować lampki na oryginalnych bateriach, aby upewnić się, że działają prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA