logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wentylator Vents TT Pro 125 buczy z regulatorem Vents RS-1-400 - co zrobić?

Bozek886 06 Gru 2024 12:33 285 2
REKLAMA
  • #1 21335492
    Bozek886
    Poziom 9  
    Dzień dobry. Problem dotyczy wentylatora Vents TT Pro 125 i TYRYSTOROWY REGULATOR OBROTÓW WENTYLATORA VENTS RS-1-400 PODTYNKOWY DO 400W
    Projektant zrobił mi projekt wentylacji mechanicznej napędzanej tym wentylatorem Wentylator był w projekcie wymieniony z nazwy. W zaleceniach napisał, że fajnie by było dołożyć regulator obrotów, ale nie było napisane jaki. Kupiłem ten. Wentylator ma podłączenie N, L1 i L2. Podłączenie N i L1 to wolny bieg, N i L2 to szybki. Regulator ma trzy zaciski L, M i N. N i L z sieci i M do wentylatora. W instrukcji wentylatora napisane jest żeby w razie użycia regulatora podłączyć N i L2 przechodzący przez regolator. Tak zrobiłem i teraz problem. Wentylator chodzi, można regulować obroty, ale w całym zakresie regulacji silnik głośno buczy. Jeśli podłączony jest bezpośrednio do sieci to problemu nie ma. Pytanie. Dobrałem zły regolator, czy to tak musi być?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21336125
    Zvirek
    Poziom 28  
    Ocena: 351
    Regulator tyrystorowy niestety tak ma.

Jeśli koniecznie chcesz mieć regulację to kup coś takiego (regulator ARW):
    Biały regulator ARW z zielonym przełącznikiem na szarym tle.
    Ten regulatgor jest na trafo, na nim wentylator nie będzie buczał. No i będzie dużo "zdrowszy" dla wentylatora.
  • #3 21403109
    Bozek886
    Poziom 9  
    Dziękuję. Kupiłem działa, jest cicho i regulacja lepsza. Miłego.
REKLAMA