logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki ATS wybrać: 63 A czy 100 A do przełączania z offgrid na sieć?

lucc84 06 Gru 2024 22:33 3411 10
  • #1 21336449
    lucc84
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam.
    Panuję wpiąć w istniejącą sieć domową ATS, który będzie przełączał napięcie z falownika off-grid (10 kW) na sieć w razie braku napięcia z falownika. Pobór w sieci domowej około 8 kW.

I moje pytanie, ilu amperowy ATS zastosować: 63 A czy 100 A? W sieci domowej są silniki 3-fazowe i spawarka.
  • #2 21336532
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1140
    Sprawdź ile te sprzęty biorą prądu na jedną fazę, dodaj i się dowiesz. Przy czym 16 A na jedną fazę to 3 kW, więc na moje to 63 A Ci spokojnie starczy. Rzadko widuje domy o przyłączach powyżej 3x32 A.
  • #3 21336703
    lucc84
    Poziom 9  
    Dom o standardowej mocy 12,9 kW, 20 A. Sadzę, że pełna moc na jedną fazę nigdy nie jest wykorzystywana. Jedynie co, to spawarka trochę pociągnie. Pytam się dlatego, że większość ATS, których przeglądałem specyfikacje, była właśnie na 100 A.
  • #4 21336979
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1140
    Myślę, że jest to związane z tym, że sprzęt jest drogi jak na domowe warunki, a w zakładach przemysłowych są zazwyczaj większe prądy. Tak czy inaczej jak masz 20 A to przy 63 A masz duży zapas.
    Swoją drogą mocno zależy Ci na automacie? Bo są jeszcze ręczne.
  • #5 21337078
    lucc84
    Poziom 9  
    Planuje włączyć inwerter hybrydowy off-grid w sieć domową i zasilać dom z tego inwertera, a w przypadku gdy magazyn energii się wyczerpie i inwerter się wyłączy, to automatycznie poprzez ATS przełączy na sieć energetyczną i w drugą stronę tak samo, jak inwerter znowu zacznie produkować energie to ATS z powrotem przełączy się na inwerter.

Nie muszę tego pilnować i dlatego wolałbym automat.

Dodano po 20 [minuty]:

A jaki ręczny ATS polecasz?
  • #6 21337110
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21337136
    lucc84
    Poziom 9  
    napisał:
    Przecież taki inwerter sam potrafi to zrobić bez ATS-a. Gdy nie ma generacji z PV i magazyn się wyczerpie, to pobiera całość z sieci.

Gdybym miał do inwertera podłączoną sieć zewnętrzną to by tak działało ale .... ja mam czysty Off-grid bez podłączenia do sieci ...... i właśnie ATS ma za zadanie przełączyć na siec zewnętrzną gdy wykryje zanik napięcia na inwerterze.
  • #8 21337150
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 21337341
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 892
    Przy dużych mocach najlepsze bezpośrednie podłączenia pod sieć, ATS najlepiej stosować tylko do oddzielenia sieci.
    Panele zawsze uzupełniają pobór z sieci i ładują magazyn w jednym czasie. Przy pełnym magazynie działa na baterii a przy ładowaniu z sieci.

ATS w tym przypadku podłączasz odwrotnie niż w manualach , tam gdzie sieć dajesz inwerter a inwerter pod sieć.

U siebie podłączyłem się zaraz po różnicowoprądowym i dodając potem na wyjściu falownika następny.

P.S.
    Czasami do przełączania lepsze wydaje się zastosować przełącznik dry contakt jeśli go posiada inwerter. Sterowanie zwykle jest w inwerterze albo wyzwane innymi parametrami inwertera.

@lucc84 Jaki magazyn masz ?
  • #10 21634962
    adikas
    Poziom 12  
    Ocena: 42
    Jeśli ma inwerter jednofazowy 6.2kW, a z sieci 3f 12kW, to zabezpieczenie prawdopodobnie 20A na fazę. Czyli więcej jak 4600W nie pociągnie i bedzie musiał biegac na ulicę do skrzynki. To po pierwsze, a po drugie inwerter pobiera około 70W (chiński) i jak już się rozładuje magazyn to po co ma chodzić? Wyłączy się, a ATS przełączy na sieć.
  • #11 21844224
    pensjonat3
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Zrobiłem taki układ: Falownik 6 kW Anejii, panele PV, magazyn 10 kW, ATS przełączający magazyn energii z falownikiem. Działało, ale nie do końca dobrze. Urządzenia z zasilaczami impulsowymi działały poprawnie, ale urządzenia transformatorowe, jak mikrofalówka, już nie. Przez bypass falownika szły zakłócenia, mikrofala buczała. Problem rozwiązał się po założeniu stycznika odcinającego zasilanie falownika - mikrofala i alarm pracowały poprawnie na wyspie. Podałem zasilanie stycznika 230 V przed ATS, styki zwarte; zanik sieci 230 V rozwiera styki i rozłącza zasilanie falownika

Dodano po 8 [minuty]:

Zapomnij o zasilaniu maszyn. Jest dobrze, jak jest oświetlenie: pracuje lodówka, telewizor, hydrofor, chyba że kupisz magazyn 50 kW, a to dużo kosztuje
    Widok od spodu na panele fotowoltaiczne na stalowej konstrukcji na tle pochmurnego nieba

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru automatycznego przełącznika ATS o prądzie znamionowym 63 A lub 100 A do przełączania zasilania między falownikiem off-grid 10 kW a siecią energetyczną w domu o poborze około 8 kW, z obecnością silników trójfazowych i spawarki. Zalecane jest oszacowanie prądu na poszczególnych fazach, gdzie 16 A odpowiada około 3 kW, co sugeruje, że ATS 63 A powinien wystarczyć, zwłaszcza że standardowe przyłącza domowe rzadko przekraczają 3x32 A. Wskazano, że wiele dostępnych ATS ma parametry 100 A, co jest typowe dla zastosowań przemysłowych, ale w warunkach domowych 63 A daje duży zapas. Autor planuje automatyczne przełączanie, aby nie monitorować ręcznie stanu magazynu energii i falownika. Pojawiła się sugestia, że niektóre inwertery hybrydowe potrafią same zarządzać przełączaniem między siecią a magazynem, jednak w przypadku czystego off-grid bez podłączenia sieci zewnętrznej ATS jest potrzebny do wykrywania zaniku napięcia i przełączania na sieć. W dyskusji poruszono też kwestie podłączenia ATS, gdzie zaleca się stosowanie ATS do oddzielenia sieci, a nie bezpośredniego podłączenia falownika do sieci. W praktyce stosowano dodatkowe styczniki do odcięcia zasilania falownika, co poprawiło działanie urządzeń transformatorowych eliminując zakłócenia. Zwrócono uwagę, że zasilanie maszyn o dużym poborze energii wymaga znacznie większych magazynów energii, co jest kosztowne. Podsumowując, dla domu z falownikiem 10 kW i poborem około 8 kW ATS 63 A jest wystarczający, a automatyczne przełączanie jest wskazane dla wygody i bezpieczeństwa, jednak należy uwzględnić charakterystykę obciążenia i specyfikę inwertera off-grid.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA