logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ATS z ograniczeniem poboru mocy – przełączanie inwerter/sieć przy 60A?

tomaszlonski 08 Maj 2026 14:02 225 2
REKLAMA
  • #1 21898986
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 887
    Szukam ATS z ogranicznikiem mocy albo sposobu, jak usprawnić dodatkowo ATS, by działał dodatkowo z ograniczaniem poboru mocy.

Zależy mi głównie na przełączeniu z inwertera na sieć w przypadku przekroczenia zadanej wartości amperów, np. 60 A to dopiero przełączy na sieć.

Spotkał się ktoś z takim rozwiązaniem wbudowanym w ATS albo montował z modułów?
  • REKLAMA
  • #2 21906111
    Marek2345
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Ja zastosowałbym przekaźnik priorytetowy i ATS oczywiście. Przekaźnik priorytetowy działa po przekroczeniu nastawionego prądu. Z F&F są tylko max 30 A. Może jakaś chińszczyzna by się nadała. Można też zastosować przekładnik prądowy. Są takie, które na wyjściu dają proporcjonalne napięcie stałe w zakresie 0-5 V zależne od prądu z przemiennego. Tylko tu już trzeba coś dodać, aby ustawić poziom zadziałania i wysterowania ATS, i pewnie jakąś histerezę, i opóźnienie by się przydało, aby nie klapało za często.
  • #3 21906247
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 887
    Tez montuje podobny zestaw z obwodem wydzielonym, będzie tylko ATS odłaczał od zasilania z inwertera.
    Niestety nikt nie produkuje tego typu urządzeń i należy kombinować, wstępnie to szukam ATS ze sterowaniem zewnętrznym ale zwykły też spełnia warunki. Jako że korzystam też z gniazda zamontowany będzie dodatkowy przełącznik

Zestaw ma być do kampera, rok temu miałem tak przemiłych sąsiadów którym użyczyłem gniazdko tylko do zasilania oświetlenia na kampingu a oni pod moją nieobecność ładowali sobie samochód elektryczny i podłączali grilla rozładowując magazyn 15 kWh do zera w kilka godzin zużywając dodatkowo prąd z sieci.
REKLAMA