logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Automatyczny przełącznik zasilania PV/sieć – droga czy tańsze opcje?

Marek_md 03 Maj 2025 17:08 2970 7
  • #1 21537940
    Marek_md
    Poziom 4  
    Cześć,

Chcę podczas montażu instalacji PV zainstalować przełącznik zasilania instalacja PV z magazynem - sieć (on - off grid), który nominalnie ma służyć do przełączenia domu w tryb
    off-grid w razie przerw dostawy prądu z ZE i ewentualnie do zwiększenia autokonsumpcji.

Instalacja PV - 5 kWp

Magazyn energii 10 kW (2x MUST LP16-48100 - 5,12 kWh) - https://jgstech.pl/produkt/magazyn-energii-must-lp16-48100/?_gl=1*1a9fyj7*_up*MQ..*_gs*MQ..&gclid=Cj0KCQjw_dbABhC5ARIsAAh2Z-S9S55QOoS-netbICVcmmm0IMyp7x-bhvW8SafjGIoO8B2jpGwuwRIaAk4JEALw_wcB

Inwerter hybrydowy MUST PH11-12KL3-EU o mocy 12 kW - https://jgstech.pl/produkt/inwerter-hybrydowy...HtbMYmLRWLzL6Xrh7EdSsjNAb2yIYV91o6De81yP7jFtC

Instalator oferuje mi całą skrzynkę za niemałą kwotę 2700 zł jak w linku - https://allegro.pl/oferta/samoczynne-zalaczenie-rezerwy-63a-fotowoltaika-agregat-16706154632

Ja natomiast szukając rozwiązania natknąłem się na takie automatyczne przełączniki za śmiesznie niskie pieniądze w porównaniu z powyższym -

https://electro24.pl/pl/p/Automatyczny-Przela...oltaika-Siec-Agregat-3-Faz/10772?gad_source=1
    https://allegro.pl/oferta/automatyczny-przelacznik-zrodla-zasilania-4p-63a-17443750134

Czy jest sens instalacji całej skrzynki za dużo większe pieniądze, jeżeli jest dużo tańsza alternatywa, która spełni to samo zadanie? Będę wdzięczny za każdą opinię mających wiedzę lub doświadczenie w tym temacie.

Pozdrawiam
  • #2 21538020
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1145
    Spytaj instalatora? Powiedź że znalazłeś tańsze rozwiązanie.
  • #3 21538025
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 886
    Jak dla mnie to ma wszystko już wbudowane w inwerter tylko ustawić.

Nie potrzeba żadnych ATS tylko przeczytać instrukcję obsługi i nauczyć sie ustawiać.
  • #4 21538084
    ppwielki
    Poziom 27  
    Ocena: 287
    tomaszlonski napisał:
    ma wszystko już wbudowane w inwerter tylko ustawić.
    Pewnie chodzi o przełączanie agragat/sieć w rozdzielnicy (całkowite odłączenie falownika od obwodów np. w czasie tygodniowej "ciemności"). Ja do odłączenia mam PRZK 63A ( ręcznie). Można zrobic to w automacie (czujniki zaniku) tylko jak zauważyłem to automatyczne "klikanie" źle wpływa np. na nowoczesne telewizory, które w czasie swojej pracy mając nawet najkrótsze przerwy w dostawie prądu mogą mieć awarię systemową (już to miałem więc wolę najpierw telewizor wyłączyć a dopiero wtedy przełączyć źródło zasilania).
  • #5 21538125
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 359
    To klon Deye ma Port GEN więc agregat prądotwórczy można podłączyć pod te wejście.

Dodano po 2 [minuty]:

tomaszlonski napisał:
    Nie potrzeba żadnych ATS tylko przeczytać instrukcję obsługi i nauczyć sie ustawiać

Instalator ma pracę domową do odrobienia
  • #6 21538202
    Marek_md
    Poziom 4  
    Dziękuję.

Dodam, że w sieci nie będzie pracował dodatkowy agregat, ale to magazyn energii ma być zapasowym zasilaniem w razie blackoutu (w mojej okolicy zdarza się to nierzadko :/).
    Po prostu po zaniku zasilania z sieci ma przełączyć na off-grid z zasilaniem z magazynu i ew. PV (jeżeli produkuje).

tomaszlonski napisał:
    Jak dla mnie to ma wszystko już wbudowane w inwerter, tylko ustawić.

Nie potrzeba żadnych ATS, tylko przeczytać instrukcję obsługi i nauczyć się ustawiać.

Dzięki za podpowiedź. W takim razie przekażę instalatorowi, żeby dokładnie to sprawdził. Z tego co wiem, od tego roku montuje na tych inwerterach
    i może nie dostał jeszcze takiego zadania od klienta, chociaż powinno się wiedzieć, jakie ma możliwości to, co się montuje. Zobaczymy, co odpowie.[/quote]
  • Pomocny post
    #7 21538553
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 886
    Przełączanie po zaniku zasilania z on-grid na off-grid i użycie magazynu zrobi sam inwerter. Nawet o tym nie będziesz wiedziała chyba że zainstalowana zostanie jakaś sygnalizacja albo będzie zwłoka przy przełączaniu to tylko na chwilę wyłączy się zasilnie. Po powrocie zasilania sam podepnie instalację ponownie do on-grid.

Masz tyle dostępnych opcji w sterowaniu że praktycznie możesz sam dowolnie sterować zachowaniem np. przełączyć dom w dowolnym momencie na off-grid a cały prąd z paneli wysłać do sieci kiedy jest dobra cena, itp.

Sam zerknij do instrukcji obsługi i poczytaj, masz tam opisane wszystkie tryby pracy. Kasę zamiast na dodatkowe przełączniki warto wydać na porządny program do zarządzania masz opisanych ich trochę tu w dziale , tylko wybrać odpowiedni da swojego inwertera
  • #8 21538727
    Marek_md
    Poziom 4  
    >>21538553 Wielkie dzięki za bezcenną pomoc i zaoszczędzenie kupy kasy.
    Pan instalator chyba jutro przy montażu się zaczerwieni, albo ze wstydu, albo ze złości ;)

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy automatycznego przełącznika zasilania między instalacją fotowoltaiczną z magazynem energii a siecią energetyczną (tryb on-grid/off-grid) w instalacji PV o mocy 5 kWp z magazynem 10 kWh (2x MUST LP16-48100) i inwerterem hybrydowym MUST PH11-12KL3-EU 12 kW. Autor rozważał zakup gotowej skrzynki ATS za 2700 zł, jednak w dyskusji podkreślono, że nowoczesne inwertery hybrydowe, takie jak MUST PH11-12KL3-EU, mają wbudowane funkcje automatycznego przełączania po zaniku zasilania sieciowego na zasilanie z magazynu i PV, bez konieczności stosowania dodatkowych przełączników ATS. Zalecane jest dokładne zapoznanie się z instrukcją obsługi inwertera i wykorzystanie jego wbudowanych trybów pracy oraz sterowania, co pozwala na efektywne zarządzanie autokonsumpcją i trybem off-grid. Wskazano również, że automatyczne przełączniki mogą powodować problemy z niektórymi urządzeniami elektronicznymi (np. telewizory) podczas krótkich przerw w zasilaniu. W efekcie autor zdecydował się przekazać instalatorowi sugestię, aby wykorzystał możliwości inwertera zamiast inwestować w droższe, zewnętrzne rozwiązania ATS.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA