logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blaupunkt Kiel RD 104 - Radio w trybie DEMO, brak pamięci ustawień, nie działa FM

s_czarny 12 Gru 2005 11:41 1356 7
REKLAMA
  • #1 2076382
    s_czarny
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam, mam kilka problemów z radiem :-( jakis czas temu byl sciagany kod. koles w serwicie RTV powiedzial ze jest uszkodzona pamiec i wsadzil mi nowa kosc. radio nie mialo wogole kodu. prez jakis czas wszystko było bardzo dobrze, radio gralo pieknie, i bylem zadowolony. az nagle ktoregos pieknego dnia, wlaczam radio i widze na wyswietlaczu napis DEMO MODE. nie wiedzialem co to jest i tak zostawilem, wtedy jedyne co mi przeszkadzalo to tylko brak pamieci na ustawienia glosnikow (Przód-Tył/ Lewo Prawo) dalo sie zyc. natomiast ostatnio, radio chyba calkiem padlo. prawie nic nie dziala... nie da sie przyglaszac/przyciszac, nie dzialaja niektore przyciski, wlaczajac radio samo mi sie ustawia na fale MW, nie da sie przejsc na FM i nie moge sluichac radia. Plyta gra ok. teraz mam w radiu 2 poziomy glosnosci. glosno (po wlaczoneiu) i cicho po MUTE. czegoto moze byc przyczyna?? rozebralem radio i osobiscie na sciezkach nie widze nic dziwnego, zimnych lutów tez raczej nie ma. POMOZECIE???? Prosze. moze da sie to jakos naprawic.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2076484
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Trudno przewidzieć co Ci paprak namieszał w tym radiu. W nim pamięć jest zaszyta wewnątrz procesora więc nie bardzo potrafię sobie wyobrazić jak ją wymienił a wątpię żeby miał nowy procesor. Pewnie chodziło mu o zawartość tej pamięci i wgrał z innego modelu radia i to tłumaczyło by takie zachowanie radia. Późniejsza usterka z demomode wskazywała by na złe podłączenie radia lub spadki napięcia w instalacji auta (np przez zapalanie auta na włączonym radiu). Myślę ze sam tego napewno nie naprawisz a znaleść w okolicy kogoś kto naprawdę się na tym zna jest bardzo trudno, ot polskie realia- wielu grzebaczy, więc może zaryzykujesz i wyślesz pocztą do jakiegoś fachowca. Ale nie będę uprawiał reklamy tutaj.

SławeK
  • REKLAMA
  • #3 2076532
    s_czarny
    Poziom 12  
    A jakies wygrzanie procka, czy cos takieog nie pomoglo by?? bo wyczytalem gdzies ale to dawno ze grzanie procka pomaga naprawic jakies tam fazy. ale nie jestem pewnien. wogole te usterki da sie naprawic?? ile by mnie to kosztowalo?? bo wydaje mi sie ze nie bylo by to zbytnio oplacalne...
  • Pomocny post
    #4 2076552
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Obawiam się że naczytałeś się rózności ale nie wiesz jak one się mają do sprzętu. W tym przypadku tylko kompleksowa naprawa bez jakiś czarnomagicznych zabiegów. A co do kosztów to nie chcę się wypowiadać bo nie zawsze jest zasadą że ten kto się lepiej zna bardziej się ceni. Tym bardziej że ktoś już tam narobił szkód które trudno przewidzieć. Choć nad opłacalnością naprawy trzeba by się zastanowić i obejrzeć radio.

SławeK
  • REKLAMA
  • #5 2078423
    s_czarny
    Poziom 12  
    no na sprzecie sie nie zma, dlatego nie prubuje nawet naprawiac tego radia, ale ogladalem je od srodka, i widze e nic tu nie ma, tylko widac ze kiedys ktos wymienial w nim 2 przyciski, ale jeden z nich akurat dziala. nie wiem wogole skad go ktos wziol. jets 2 razy wiekszy niz orginalne. coz, spisze radio na strate, bo w mojej okolicy to nie znajde ZADNEGO dobrego elektronika. Dzieki za pomoc slawek.
  • #6 2078456
    arko100
    Admin grupy RTV
    Ocena: 419
    s_czarny napisał:
    jedyne co mi przeszkadzalo to tylko brak pamieci na ustawienia glosnikow (Przód-Tył/ Lewo Prawo)

Podejrzewam, że brakowało też pamięci regulacji barwy tonu (bas, sopran). Typowy objaw rozkodowywania "brutalną" metodą na zworkę. Nie wykluczone, że radyjko jest jeszcze do reanimacji ;)
  • REKLAMA
  • #7 2078657
    s_czarny
    Poziom 12  
    Bas i sopran pamietalo, dopiero w poznijeszej fazie psucia sie przestalo pamietac. a ta faza zaczela sie z NIE moznoscia wyciszania radia. podkreslam ze dalo sie podglaszac normalnie, a wyciszac nie :-) ogolnie sie smieje z tego radia. no ale coz.
  • #8 2078777
    TYTUS...
    Poziom 32  
    Ocena: 144
    Bez wiedzy i sprzętu niestety nie zrobisz tego o ile da się to jeszcze zrobić tak jak koledzy piszą.

Podsumowanie tematu

✨ Radio Blaupunkt Kiel RD 104 ma problemy z pamięcią ustawień i funkcjonowaniem FM. Po wymianie kości pamięci w serwisie RTV, radio działało poprawnie, lecz później pojawił się tryb DEMO MODE oraz utrata pamięci regulacji barwy tonu (bas, sopran). Obecnie radio ma ograniczoną funkcjonalność: nie działa regulacja głośności, niektóre przyciski są niesprawne, a radio automatycznie przełącza się na falę MW, uniemożliwiając odbiór FM. Wewnętrzne ścieżki i lutowania nie wykazują widocznych uszkodzeń. Pamięć jest wbudowana w procesor, co utrudnia jej wymianę. Możliwe przyczyny to błędne podłączenie, spadki napięcia w instalacji samochodu lub uszkodzenia powstałe podczas wcześniejszych napraw. Naprawa wymaga specjalistycznej wiedzy i sprzętu, a jej opłacalność jest wątpliwa ze względu na trudności diagnostyczne i ingerencje poprzednich serwisantów. Próby naprawy metodami takimi jak "wygrzewanie procesora" nie są skuteczne. W obecnej sytuacji radio może być trudne do zreanimowania bez profesjonalnej interwencji.
REKLAMA