logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Czy trymer 7-60 pF wystarczy do budowy radia AM zamiast 220 pF?

Lionsio 08 Gru 2024 13:07 318 5
REKLAMA
  • #1 21338401
    Lionsio
    Poziom 11  
    Ocena: 25
    Dzień dobry, ostatnio buduję radio AM i chcę zapytać, czy trymer 7-60 pF będzie działać. Bo rekomendowana wartość to 220 pF, ale nigdzie nie mogłem znaleźć takiego trymera.

To jest schemat tego radia:

Schemat radia AM z elementami elektronicznymi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21338485
    wzagra
    Poziom 33  
    Ocena: 278
    Zadziałać, to zadziała - tylko nie zestroisz prawidłowo obwodu rezonansowego...
    Możesz spróbować dać równolegle kondensator stały 100-180 pF (zmiana pojemności kondensatora zmiennego 220 pF to typowo ok. 100-220 pF).
    Tu patrzyłeś?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21338810
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4260
    Kondensator 220 pF to za mało do poprawnego działania. Co prawda podłączenie emitera T1 do potencjometru znacznie zwiększa impedancję wejściową, ale nie zwiększa wzmocnienia prądowego. Ja w odbiornikach na fale długie (Warszawa I - kiedyś 227 kHz, potem zmieniono na 225 kHz) stosowałem cewkę około 90 zwojów na pręcie antenowym ferrytowym i kondensator 1 nF, a dostrajałem przesuwając cewkę po rdzeniu, ale na bazę tranzystora nie podawałem sygnału z tej cewki, a ze sprzężonej z nią oddzielnej cewki, która miała najwyżej kilkanaście zwojów (dobrze jest móc przesuwać po rdzeniu obie cewki i dobrać ich położenia do uzyskania najlepszego odbioru). Przy maksymalnej pojemności 60 pF wypadałoby zrobić cewkę obwodu rezonansowego ze 400-500 zwojów, jak chcesz odbierać fale długie. I taką cewkę trzeba nawijać jako wielosekcyjną: nawijasz np. 21 zwojów jedną warstwą, na nich w drugiej warstwie 20, w trzeciej 19, robisz ze 2 mm odstępu i nawijasz następną taką sekcję - i trzeba ich zrobić 7-8 (jeśli używasz bardzo cienkiego drutu, to możesz dać więcej zwojów na sekcję, np. 31-30-29 i 5 takich sekcji).

Trymery raczej nie mają 220 pF, ale kondensatory do nastawiania odbieranej częstotliwości w starych radioodbiornikach miały maksymalną pojemność 300-500 pF (chyba dwie różne sekcje dobrane tak, by mieć stałą różnicę częstotliwości rezonansowej, jedna przestrajała obwód wejściowy, druga heterodynę, coś mi chodzi po głowie, że maksymalne pojemności były np. 380 pF i 320 pF). W nowszych robiono bardziej miniaturowe i dlatego nieco mniejsze pojemności - tam mogły być 220 pF. Z tego, co widzę, teraz trudno kupić jakikolwiek sensowny kondensator zmienny... Na Allegro nawet nie podają pojemności.
  • REKLAMA
  • #5 21339060
    tomekptk
    Poziom 19  
    Ocena: 96
    Raczej potrzebujesz nie trymera, ale kondensator strojeniowy. Były stosowane w starszych, analogowych radiach i można kupić jakieś z demontażu (widziałem coś takiego na OLX z), może nawet nowe. Tutaj taki kondensator 4 sekcyjny, chyba 2x300pf dla AM + 2x??pF dla UKF.
    Czterosekcyjny kondensator strojeniowy z sześcioma śrubami na białej obudowie.
  • #6 21339076
    Lionsio
    Poziom 11  
    Ocena: 25
    Dziękuje za pomoc, teraz już wiem co robić: jak nie znajdę kondensatora zmiennego to dodam do trymera kondensator stały do zmiany zakresu
REKLAMA