logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Renault Master 2013: Jak dobrać odpowiednią pompę ABS po numerze VIN?

bystry_p 08 Gru 2024 16:34 927 6
REKLAMA
  • #1 21338725
    bystry_p
    Poziom 12  
    Ocena: 28
    Witam.
    Renault master PH32.3 diesel z 2013 roku.
    Problem z systemem hamulcowym a konkretnie z sterownikiem ABS.
    Czy ktoś jest w stanie dobrać po numerze VIN odpowiednią pompę jaka powinna być w danym pojeździe?
    Nr Vin: VF1MAF4ZR54916999

Opis problemu. Zeznania właściciela.
    Pojazd powypadkowy- przód bez uszkodzeń elektrycznych i żadnych sterowników. Po naprawie blacharskiej auto jeździło bez żadnych kontrolek tylko podczas hamowania tylne hamulce łapały mocniej i auto stawiało bokiem.
    Mechanik zaczął zamieniać przewody hamulcowe od serwa do pompy, wymienił pompę ABS ( szukał, kombinował, sam nie wiem co jeszcze) - poddał się.
    W tej chwili auto odpala, brak mocy, brak wspomagania, świecą wszystkie kontrolki od hamulcy.
    Diagnostyka robiona autocomem i foxwell NT650. Ze wszystkim można połączyć się oprócz ABS.
    W aucie jest zamontowana pompa o numerach mi nie znanych bo w tej chwili nie chce jej demontować.
    Druga pompa która leży luzem w pojeździe podejrzewam że jest tą która była oryginalnie. Jej numery: 476600053R 0265800737
    Instalacja elektryczna jest OK: Zasilanie stałe 12V, po zapłonie 12V, masa, linia Can.

W pojeździe ani z jedną ani drugą pompą nie ma komunikacji. Na stole z tą drugą pompą która była luzem też nie można połączyć się komputerem.
    Po schematach doszedłem, że mogą występować dwa rodzaje pomp, wyglądają wizualnie tak samo, ale mają zupełnie inny pinout.
    W pojeździe jest instalacja pasująca do schematu opisanego Diagnostic Identification Code 08 or 09.
    Schemat elektryczny systemu hamulcowego z modulatorem ciśnienia hamulców.

Drugi schemat, który może występować w tym roczniku ma opis Diagnostic Identification Code C or 12 ale on nie porywa się z kablami

Moje pytanie brzmi: po czym poznać? Jakie numery powinna mieć pompa w moim przypadku?

Po wpisaniu w internecie numerów pompy która jest luzem występują oferty napraw tych pomp, gdzie występują problemy z diagnostyką, z brakiem hamowania poszczególnych kół. Pokrywało by się to z opisanymi wyżej objawami.

Proszę o pomoc bo nie chciałbym kupić czy też naprawiać pompy, która ma zupełnie inny pinout i nie pasuje do tego typu pojazdu.
    Strona z katalogiem części do renault rozwiązuje numer VIN ale nie określa jaka powinna być pompa tylko podaje 3 różne numery - nie pokrywające się z tym co mam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21341208
    Czarny4994
    Poziom 27  
    Ocena: 257
    Powinno pasować
    Zdjęcie ekranu z informacjami o części samochodowej.
    Zrzut ekranu z części samochodowych z oznaczeniem JEDNOSTKA-ABS ESP,HYD i numerem części 476601698R.
  • REKLAMA
  • #3 21341336
    bystry_p
    Poziom 12  
    Dziękuję za zaangażowanie i odpowiedź.
    W dniu wczorajszym dzwoniłem do serwisu renault i podano mi numer pompy 476601698R który rzeczywiście może być zamienny z tym co kolega podał.
    Pospieszyłem się i postanowiłem zamówić pompę o numerach takich jakie są na pompie dodanej do samochodu.
    W dniu dzisiejszym zobaczę czy komunikacja powróci.
    Jeśli nie to zamawiam z wyżej wymienionymi numerami.
  • Pomocny post
    #4 21341511
    Czarny4994
    Poziom 27  
    Ocena: 257
    Ja czy aso ten sam nr. Który możliwe, że jest inny niż wcześniejszy na pompach bo jakaś poprawka wyszła
  • REKLAMA
  • #5 21342150
    bystry_p
    Poziom 12  
    Pompa jaką zakupiłem o numerze 476600053R 0265800737 nie pasuje. Specjalnie zamówiłem wraz z wtyczką aby zobaczyć jak są rozmieszczone piny.
    Niestety pompa ta pasuje do następującego schematu. Może kiedyś komuś się przyda.

Diagram schematyczny przedstawiający układ elektryczny pojazdu z różnymi modułami i połączeniami.

Zamówiłem kolejną pompę oczywiście wraz z wtyczką aby mieć jakieś odniesienie o numerach podanych przez użytkownika Czarny4994
  • REKLAMA
  • #6 21348215
    bystry_p
    Poziom 12  
    Zamontowana pompa elektrycznie działa poprawnie- można się z nią połączyć, odczytać parametry itd. Niestety problem na który auto zostało wstawione do wcześniejszego warsztatu powrócił. Auto podczas mocnego hamowania na śliskiej nawierzchni blokuje tylne koła a przód praktycznie nie hamuje.
    Diagnoza jest taka że przewody hamulcowe zamontowane w pojeździe odpowiadają pompie która nie ma ESP a co za tym idzie ma zamienione wyjścia przód z tyłem.
    Każda pompa, która odpowiada instalacji elektrycznej w pojeździe czyli z ESP ma tak samo opisane wyjścia więc to nie pomyłka doboru pompy.
    Ktoś musiał dobrze grzebać w tym samochodzie.
    Pozostaje albo dorobić na nowo wszystkie przewody hamulcowe albo dzwonić po handlarzach i prosić o wyciągnięcie przewodów - choć ta opcja jest mało prawdopodobna bo większość osób ucina przewody przy samej pompie.
  • #7 21349171
    bystry_p
    Poziom 12  
    Pompa o numerach 476603593R obsługuje ESP i pasuje do schematu w pierwszym poście.
    Pompa o numerach 476600053R 0265800737 nie obsługuje ESP i pinout pasuje do drugiego schematu zamieszczonego w tym temacie.
    Dziękuję użytkownikowi Czarny4994 za pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem doboru pompy ABS do Renault Master z 2013 roku na podstawie numeru VIN. Użytkownik zgłosił problemy z systemem hamulcowym, w tym z blokowaniem tylnych kół podczas hamowania. Po wymianie pompy ABS na model 476600053R, okazało się, że nie pasuje ona do instalacji, ponieważ nie obsługuje ESP. Użytkownicy wskazali, że pompa 476603593R obsługuje ESP i jest zgodna z wymaganym schematem. Wskazano również na konieczność sprawdzenia przewodów hamulcowych, które mogą być zamienione, co prowadzi do dalszych problemów z hamowaniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA