logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PL7 v4.4 - Brak komunikacji z PLC Schneider-Modicon przez przejściówkę USB-COM

jam_es 12 Gru 2005 12:40 29228 41
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Czy przejściówka USB–COM może uniemożliwiać komunikację PL7/Unitelway z PLC Schneider-Modicon i jak skonfigurować połączenie oraz dobrać PL7 do TSX 47-40?

Tak — przejściówka USB–COM może blokować komunikację PL7/Unitelway i w tym wątku najpewniejszym rozwiązaniem okazał się zwykły, fizyczny port COM; po przejściu z USB na prawdziwe RS232 połączenie z TSX Micro zaczęło działać [#2147140] Jeśli musisz użyć USB, dla kabla TSXPCX1031 trzeba ustawić przełącznik na pozycję 2, zainstalować właściwy driver Schneidera, zaznaczyć w Unitelway opcję „Force Virtual Com Port” i wskazać poprawny numer COM; przy kablu TSXPCU1031 wymagany jest pełny RS232 z liniami i przerwaniem IRQ, a zwykłe USB/RS232 często tego nie emulują [#2887966][#7309297] Działające ustawienia drivera, które podano, to: Station ID = Default, COM Port = COM1, Slave address Base = 1, Numbers = 3, 9600, 8 bitów, Odd, 1 stop bit, Link = Unitelway, Link Timeout = -1 i Rx/Tx Delay = -1 [#2079881] Do programowania należy używać gniazda TER, bo ono ma zasilanie 5 V; AUX bez zasilania nie wystarcza [#4528078][#4529271] Co do TSX47, w wątku podano, że TSX47-20 działa z PL7-2 v5.1 przez RS422, a TSX47-405 i wyższe wymagają PL7-3 pod OS/2 z kluczem sprzętowym; dla TSX47-40 nie potwierdzono współpracy z PL7-2 od 47-20 [#2165114][#2236418][#2159574][#2192505]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 2076506
    jam_es
    Poziom 24  
    Ocena: 94
    Witam Szanownych Forumowiczów

Ostatnio w swojej pracy po raz pierwszy spotkałem się ze sterownikami Schneider-Modicon - konkretnie Premium, Micro i starszy 47-40.
    Zadaniem jak na razie było ściągnięcie softu ze sterowników.
    Posiadając oprogramowanie PL7 v4.4, sterowniki Unitelway v1.6 oraz oryginalny kabel PC(RS232)<>PLC(RS485) (typ: TSX PCX 1031) chciałem połączyć się ze sterownikiem.
    Niestety próby nawiązania komunikacji na wszelakie sposoby nie przyniosły efektu :( (komunikat: "Not possible to establish the physical link with PLC address SYS via driver UNTLW01").
    Nadmienię, że używałem przejściówki USB<>COM. Parametry transmisji były ustawiane standardowo: 9600,8,Odd,1 (choć innych także próbowałem).

Pytanie brzmi - czy przejściówka może mieszać w transmisji? Jak można rozwiązać ten problem? Karta PCMCIA z COMem? Starszy laptop z wbudowanym portem?

Chciałbym też połączyć się ze starszym Modicon'em 47-40. Która wersja PL7 będzie odpowiednia? Znalazłem v2.51 pod DOS'a oraz v3.65 pod OS/2.
    Jeśli chodzi o kabel, to wymagana zdaje się jest przejściówka RS232<>RS422.

Jeśli będzie ktoś zainteresowany, to posiadam opracowany uniwersalny konwerter RS232<>RS422/RS485 (SCH+PCB). Mogę zamieścić na forum.

Przeszukałem już zasoby forum oraz inne źródła. Niestety nie znalazłem konkretnych odpowiedzi :( Wierze, że znajdą się wśród forumowiczów specjaliści, którzy pomogą rozwiązać moje problemy :D

Dziękuję i pozdrawiam
  • #2 2076688
    shogun
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Sluchaj, zobacz jaki port COM zostal przydzielony przejsciowce przewaznie maja one powyzej COM2, dlatego musisz zmienic w parametrach driwera unitelway port COM.

Czyli DEFINE PLC ADDRESS, Zakladka OPTIONS, UNITELWAY Driver, Configuration, i dodaj tam ten port, moze pomoze. :)
  • #3 2077053
    jam_es
    Poziom 24  
    Przejściówce został przypisany port COM1. Jest to model pod USB 1.1.
    Testowałem także z inną - pod USB 2.0. Przyporządkowana została do COM2.
    Niestety sytuacja się powtarzała :(
    Po uruchomieniu XWAY Test z Drivers Manager'a nic sie nie dzieje. State: Connection..., Reques: #0, przycisk Start jest nieaktywny.

Nawiązując do portów, to chyba programy te mogą obsłużyć tylko COM1-COM4. Jeśli jest inaczej, niech mnie ktoś poprawi.

Przy okazji - jaka powinna być poprawna konfiguracja driver'a Unitelway?
    U siebie mam ustawione:
    • Station ID: (Default); COM Port: COM1
    • Line Parameters: 9600, 8, Odd, 1
    • Link Type: PC

Dziękuję z góry za wszelkie sugestie...
  • #4 2077373
    edwaku
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 110
    Drogi Kolego!

Zabiłeś mi ćwieka do głowy. Przerobiłem już kilkanaście PLC Micro, ale dotychczas nie miałem problemów z komunikacją. Niestety używałem do połączenia tylko COM-a, a jego numer wybierałem w ustawieniach drivera UNITELWAY, ustawiałem przełącznik na przewodzie w pozycji "0" , komunikowałem się z PLC - i po kłopocie.
    Jutro sprawdzę w pracy ustawienia drivera, ale wydaje mi się, że Link= UNITELWAY.
    Uniwersalny kabel posiada czteropozycyjny przełącznik (0 - 3) i z tego, co mi wiadomo ustawienie jego pozycji jest istotne w zidentyfikowaniu typu PLC.
    PL7Pro obsługuje sterowniki Micro i Premium
    PL7-2 obsługuje sterowniki 17-20, 27, 47
    PI7-07 obsługuje sterowniki Nano

Pozdrawiam
  • #5 2077497
    jam_es
    Poziom 24  
    Dziękuję za wskazówki :)

Czy mógłbym prosić o dokładne ustawienia?
    Domyślam się, że adres urządzenia pozostaje domyślny - jako SYS?

W przypadku połączenia ze sterownikiem należy korzystać z gniazda TER (ze względu na zasilanie 5V dla kabla).
    Jeśli gniazdo to mam zajęte (podłączona sieć), to należy ją odłączyć i wpiąć się bezpośrednio do sterownika, czy ewentualnie można wykorzystać gniazdo TER wyprowadzone na zewnętrznej puszce rozdzielczej - TSX P ACC 01 (Terminal Port Connection Box)?

Czy spotkał się Pan ze sterownikami serii 47?
    Konkretnie chodzi mi o sposób połączenia PC z PLC.
    O ile się nie mylę, to wykorzystuje sie port - gniazdo DB9 (RS422).
    Czy posiada Pan sprawdzony schemat połączeń miedzy tymi urządzeniami?

Będę wdzięczny za informacje...
  • Pomocny post
    #6 2079881
    edwaku
    Specjalista Automatyk
    Podaję ustawienia UNITELWAY - standard - i działąją:
    Station ID - Default
    COM Port - COM1 - zależny od PC
    Slave adress: Base - 1, Numbers - 3
    Line parametrs:
    Baud Rate - 9600
    Self adaptation - Use, 1 second
    8 bits, Odd, Stop bits - 1
    Adwanced:
    Link - Uniteleway
    Other:
    Link Timeout - (-1)
    Rx/Tx Delay - (-1)

Wszelkie połączenia TSX Micro robiłem przez gniazdo TER, nie robiłęm połączeń poprzez sieć.

Do TSX 47 posiadam instrukcję programowania i połączenia przez RS422.
    Plik prześlę e-mailem (ok.3Mb) - wysłałem prywatną wiadomość ze swoim adresem - nie wiem, czy dotarła.

Pozdrawiam.
  • #7 2080510
    jam_es
    Poziom 24  
    Dziękuję za informacje :)

Dopiero w najbliższy czwartek prawdopodobnie będę miał dostęp do sterownika, więc postaram się sprawdzić działanie.
    Niestety aktualnie nie posiadam oryginalnego kabla :( . Będę korzystał z "samoróbki" - konwertera, którego dokumentację zamieszczam także na forum - link tutaj.
    Mam nadzieję, że się sprawdzi w akcji.
    Zdaje się, że będę musiał podać GND na 5 pin portu TER (/DPT), aby wprowadzić go w tryb Master.

Jeśli to możliwe, to prosiłbym o przesłanie informacji n.t. TSX 47. Z góry dziękuję.

Przy okazji chciałbym zapytać jak należy zdefiniować adres PLC?
    Czy pozostawić w przypadku bezpośredniego połączenia wartość SYS? Czy zaadresować sterownik w stylu: 0.0.0, 0.0.1 ?

Pozdrawiam
  • #8 2147140
    jam_es
    Poziom 24  
    Nareszcie mam stały dostęp do sterownika TSX Micro wraz z oryginalnym kablem komunikacyjnym :D
    Jak się okazało problemy stwarzała przejściówka USB<>COM. Korzystając z fizycznego portu COM nie było problemu.
    Aktualnie jestem w trakcie sprawdzania karty PCMCIA z portem COM. Testuję kartę f-my AGROSY - 16-bitową. Niestety pod WinXP Pro są z nią problemy.
    Podczas testów magistrali UNITELWAY następuje połączenie, lecz nie są transmitowane pakiety :(
    Pod Win98 nie ma problemu z komunikacją - wszystko przebiega poprawnie.
    Możliwe, że za jakiś czas sprawdzę działanie innej karty 16-bitowej f-my Silicom. Zdam relację z postępów.

Pozdrawiam Forumowiczów
  • #9 2155416
    leszek N
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    to jest problem wszystkich nowych laptoptkow
    USB USB i jeszcze raz USB
    mozesz kopic laptka przemyslowego BARDZO DROGI
    albo stara Tochibe 5-6 latek z WIND 98 za grosze
    wiedz jeszcze ze PL7 byl tworzony w latach 90 wiec XP
    nie jest dla niego jego najlepszym systemem
  • #10 2159574
    pllmisp
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Witam
    Jeżeli chodzi o TSX 47, 67 i wyższe to programuje się je programem PL7-3 i jest to program pod OS2, potrzebny jest do tego jeszcze interfejs i klucz sprzetowy z czytnikiem -podłączany pod LPT.Program PL7-2 stosuje sie do TSX 17-10, 17-20, 27 i jest wersja pod DOSa i OS2.

Pozdrawiam
  • #11 2159709
    jam_es
    Poziom 24  
    Witam

Właśnie ze sterownikiem TSX 47-40 też są schody :(
    Znalazłem w sieci plik dla VirtualPC z OS2 i PL7 v.3.
    Pierwszy problem, że całe środowisko jest w j.francuskim :(
    Drugi, ze PL7 nie chce się uruchomić (prawdopodobnie wymaga tego klucza).
    Trzeci, to kabel programujący, lecz dzięki uzyskanym informacjom (schemat interfejsu od strony sterownika) zaprojektowałem układ z transoptorami.
    W najbliższym czasie zamieszczę go na elektrodzie. Posiadam także schemat kabla do sterowników TSX Micro, Premium. Także po sprawdzeniu działanie umieszczę go na forum.

Czy mógłbym prosić o dodatkowe informacje na temat programowania TSX 47? Jestem zainteresowany softem PL7 v.3. Czym dokładniej jest ten klucz sprzętowy?

Dziękuję i pozdrawiam
  • #12 2159755
    pllmisp
    Poziom 18  
    Witam
    Klucz sprzetowy do TSX składa sie z czytnika podłanczanego pod LPT i trzeba mieć moduły z kluczami do danej wersji oprogramowania jaką chce sie używać.
    Proszę o kontakt na prv.

Pozdrawiam
  • #13 2165114
    edwaku
    Specjalista Automatyk
    Nie wiem, jaką wersję PL7-2 posiadacie, ale wiem na pewno, że PL7-2 ver 5.1 na pewno komunikuje się z TSX 47 za pośrednictwem portu RS422
  • #14 2192505
    jam_es
    Poziom 24  
    edwaku napisał:
    Nie wiem, jaką wersję PL7-2 posiadacie, ale wiem na pewno, że PL7-2 ver 5.1 na pewno komunikuje się z TSX 47 za pośrednictwem portu RS422

Także posiadam to oprogramowanie. Zgadza się - obsługuje ono sterownik TSX 47.
    Jednak uścislając - TSX 47-20. Brak współpracy z TSX 47-40, a niestety są to dwa różne PLC :-(

A teraz coś z zupełnie innej beczki ;-)
    Dla zainteresowanych zamieściłem w dziale DIY pełną dokumentację techniczno-wykonawczą interfejsu do Modicon'ów Nano, Micro i Premium.
    Układ dostępny jest tutaj. Życzę miłego ściągania :-)

Pozdrawiam
  • #15 2236418
    Jarcyk
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    Witam
    Nie wspomniałeś jaki typ sterownika posiadacz TSX47-.....?
    To jest istotne tak jak wcześniej napisałeś (..... a niestety są to dwa różne PLC) TSX47-20 obsługuje PL7-2, a TSX47-405 i wyższe PL7-3.
    Jeżeli chodzi o oprogramowanie pod OS/2 to można pozbyć się klucza sprzętowego, ale trzeba mieć XTEL'a w wersji 5.5 lub 6.0. Przenosi się prawa na dysk i najlepiej zrobić od razu kopię partycji bo jak padnie to nie mamy nic. :cry:
    Kabelek do TSX37(Micro), TSX57(Premium) nie będzie działał z USB ponieważ interfejs USB nie posiada przerwań, f-ma Schneider zaczęła robić od 2005 roku nowe kabelki pod USB ale z nowymi driver'ami.

Jarcyk
  • #16 2838871
    kfazimotor
    Poziom 2  
    Witam odgrzewając temat.

Może mi ktoś powiedzieć, jaka wersja pl7 obsługuje tsx37 21 001? I czy można gdzieś dorwać ten program do zastosowań niekomercyjnych? Wersje demo chyba nie pozwalają na ściąganie programu ze sterownika, więc ta opcja odpada.

pmg
  • #17 2846636
    Jarcyk
    Poziom 14  
    Do sterowników TSX37 (Micro) jak i do TSX57 (Premium) jest potrzebne oprogramowanie PL7 Junior lub PL7 Pro.
    Wersje na których można coś więcej porobić niż poklikać na sucho są niestety płatne. Może gdzieś na stronach www będzie udostępniona starsza wersja softu, najnowsza to v4.5

PS. intotny jest numer Firmware załadowanego do sterownika PLC, najnowsze to v6.0
  • #18 2887966
    regdos
    Poziom 12  
    Jarcyk napisał:

Kabelek do TSX37(Micro), TSX57(Premium) nie będzie działał z USB ponieważ interfejs USB nie posiada przerwań, f-ma Schneider zaczęła robić od 2005 roku nowe kabelki pod USB ale z nowymi driver'ami.

Dementuje to, właśnie pisze z laptopa, który ma tylko USB i kabel USB<->RS i bez problemu dogaduje się i z TSX5720 i XBT N401, po prostu należy ściągnąc ze strony schnaidera communication_drivers_pack_v23.exe i tam jest driver UNITELWAY V1.8 IE19, który ma magiczną opcję "Force Virtual Com Port" zaznaczamy i działa.

Przy okazji mam ja pytania.

Mam TSX5720(PLC) i XBT N401(Pulpit) na osobnych kablach i portach podłączonych do PC, PLC na COM2, pulpit na COM1. PL7PRO i XBT-L1000 (progamownaie pulpitu) komunikują się z urządzeniami poprzez UNITELA i trzeba w konfiguracji unitela za każym razem przełączać profil na COM1 i COM2 żeby się raz z PLC połączyć a raz z pulpitem. Czy da się to jakoś obejść ?

Drugi problem to podłączenie PLC<->PUPIT. Jeżeli mam podłączony tylko pulpit to bez względu gdzie go podłącze czy TER czy AUX to ma komunikację, natomiast gdy mam go w AUX a do TER podłącze przewód do programowania to gubi komunikację. Ma ktoś pomysł dlaczego ?
  • #19 2991581
    Jarcyk
    Poziom 14  
    Cytat:

Mam TSX5720(PLC) i XBT N401(Pulpit) na osobnych kablach i portach podłączonych do PC, PLC na COM2, pulpit na COM1. PL7PRO i XBT-L1000 (progamownaie pulpitu) komunikują się z urządzeniami poprzez UNITELA i trzeba w konfiguracji unitela za każym razem przełączać profil na COM1 i COM2 żeby się raz z PLC połączyć a raz z pulpitem. Czy da się to jakoś obejść ?

Witam
    Ja mam problem z głowy bo w moim laptopie mam tylko jeden COM.
    Możesz spróbować w Drive Manager, zakładka Unitelway dodaj kolejny port np. z nazwą XBT dla COM2.

Cytat:

Drugi problem to podłączenie PLC<->PUPIT. Jeżeli mam podłączony tylko pulpit to bez względu gdzie go podłącze czy TER czy AUX to ma komunikację, natomiast gdy mam go w AUX a do TER podłącze przewód do programowania to gubi komunikację. Ma ktoś pomysł dlaczego ?

Tutaj jest znany problem: przy podłączeniu PLC<->XBT, PLC jest masterem i zajmuje adresy 1,2,3. XBT standartowo adres 4 i 5(slave 2 adresy).
    W momencie wpięcia PC-ta zmienia się konfiguracja:
    >PC adr 1,2
    >PLC adr 3,4,5
    >XBT adr 6,7.
    Niby powinno działać, niestety Schneider przedobrzył, kabelek łączący z XBT ma ustawione na jednym pinie wymuszenie adresu 4 :!:
    .. i tu się pojawia problem :cry:
    Jeżeli komuś bardzo przeszkadza brak połączenia z XBT w czasie programowania to zostaje przerobienie oryginalnego kabla PLC<->XBT, a właściwie wtyczki po stronie złącza AUX.
    Ciekawa sytuacja jest w serii XBT N200/400 - zasilanie i komunikacja jest poprowadzona jednym kablem i jezeli ma działać to tylko z portu TER (posiada +5V), port AUX nie ma wyprowadzonego zasilania więc nie przyda się do programowania ani to XBT :!::?:
    Chociaż i na to jest sposób :D
  • #20 3883237
    dizzy81
    Poziom 11  
    Podbijam temat! Mam ten sam problem, kabel TSX PCX3030 + Sterownik TSX57! W żaden sposób nie da się skomunikować! Z poziomu Unity Pro kończy się błedem, podobnie jak z XWay Test! Czy ktoś sobie poradził? U przestawicieli Schneidera podobno działa
  • #21 4527879
    pszczepan
    Poziom 20  
    Witam !

Mam TSX Micro i soft Pl7 pro z UNITELway driver V1.6 IE17.

Przez USB-RS232 próbuje się skomunikować.

W moim driverze mam już "Force Virtual Com Port" ale nie bardzo wiem jak poustawiać pozostałe patrametry.

Tej wersji drivera V1.8 IE19 nigdzie nie mogę znaleźć, a może dopiero ta działa z USB

Połączenie powinno być przez gniazdo w TSX - TER, czy AUX. Panel mam podłączony do TER.

Dzieki za pomoc
    Paweł
  • #22 4528078
    jam_es
    Poziom 24  
    Witam

Podłącz kabel komunikacyjny do gniazda TER, ponieważ tylko ono posiada wyprowadzone zasilanie.
    Na gnieździe AUX (bez zasilania) kabel nie będzie działał.

Co do driverów, to niestety nie posiadam najświeższych informacji.
    Poległem usiłując skomunikować się za pomocą przejściówek USB<>RS232 i PCMCIA<>RS232. Niestety tylko fizyczny COM rozwiązał sprawę.

Pozdrawiam
  • #23 4529271
    Jarcyk
    Poziom 14  
    Panel jeżeli nie jest to XBTN można przepiąć na port AUX i będzie działać.
    Gniazdo TER i gniazdo AUX faktycznie podłączone są do tego samego portu RS485 i jak kolega napisał wcześniej różnica tylko w zasilaniu.

dołączam dwa pliki: najświeższy UNITELWAY oraz driver do kabla na USB.
    Testowane z oryginalnym kablem i kombinacją RS23-USB innej f-my.
    U mnie działało :D
    Załączniki:
    • USB_TSXPCX3030_drivrutiner_2k_xp.zip (937.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • USB_PLC_v1_1_IE16_2k_xp.zip (1.92 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #24 4530857
    pszczepan
    Poziom 20  
    Witam 1

Zainstalowałem oba powyższe drivery i po za dodaniem USB driver nic sie nie zmieniło z moim unitelway driver - jak było V1.6 IE17 tak jest.
    Regdos wspominał o V1.8 IE19.
    Czy taka wersja nie istnieje??

pozdrawiam
  • #25 4561757
    pszczepan
    Poziom 20  
    Wszystko poinstalowałem i nic.

Czy mógłby ktoś kto łączy się przez przejściówkę RS232-USB spojrzeć na zrzuty ekranu moich ustawień - może coś przeoczyłem:

Na tym forum ostatni post od pszczepan to zawiera
    http://forums.mrplc.com/index.php?showtopic=7759

Dzięki
    Paweł
  • #26 4583780
    gajdan2
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    witam wszystkich.Pisze tu pierwszy raz ale pewnie wielu sie ucieszy.Zawitałem bo miałem tez ten problem z komunikacja przez przejściówke USB->RS232.Szukanie rozwiazania w necie nawet na forach anglajęzycznych nic nie dało, a poniewaz program mam oryginalny zadzwoniłem na info do shneidera ale kolejne propozycje jak to zrobic tez nic nie dawały ale w koncu mi sie udało. Do rzeczy.kabelek PCX 1031 ustawic na pozycji 2. Sciągnac serwis pack 2.4- tam jest sterownik do USB- zaistalować.Ale to nie wszystko bo to nic nie da:). Co prawda w menedzerze sterowników pojawi sie taka zakładka jak u kolegi w poście powyzej ale nie będzie komunikacji. I teraz najwazniejszy "chwyt" :).Trzeba podejść z drugiej flanki tzn. od strony-panel sterownia-men. urządzen.Tam jest ta przejściówka ale z info ze dalej nie ma sterowników i trzeba je zaktualizować- I NIECH KOMPUTER ZROBI TO SAM AUTOMATYCZNIE. Po zainstalowaniu port USB widnieje jako COM4 :) w UNITELEWAY'U.I wszystko proste:))))- tylko 2 dni siedzenia:)). W razie problemów proszę o maila-chetnie odpowiem.Pozdrawiam
  • #27 7217828
    tonka
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich,
    bardzo proszę o pomoc. Moja sytuacja wygląda następująco: próbuje się połączyć ze sterownikiem TSX 3721 poprzez złącze rs232 i w momencie gdy robię connect komputer się zawiesza, na nic nie reaguje i musze go wyłączyć. Parametry komunikacji mam standartowe. Co dziwne gdy zainstalowałem pl7 na innym kompie też ze złączem rs232 poszło bez żadnych problemów. Taka sama sytuacja jest gdy próbuje się połaczyć przez USB. Czytałem wyżej, że przy braku komunikacji kompy się nie zawieszają a u mnie jak się zawiesi to na amen. Port rs jest sprawny bo komunikowałem się ze sterownikami mitsubishi i tam nie było żadnego problemu. Do komunikacji mam zainstalowane sterowniki unitelway ver 1.6.
    Z góry dziękuje za wszelkie podpowiedzi.
    Pozdrawiam
  • #28 7309297
    Jarcyk
    Poziom 14  
    Na rynku są dostępne trzy typy kabli do programowania:
    1 - TSXPCU1031 - rs232(pełny) do komunikacji z TSX37/57 **** wygląd: 8 pin Mini DIN <----|puszka|----> DB9
    2 - TSXPCX1031 - rs232(Rx,Tx,GND) do komunikacji z TSX07/37/57 Twido **** wygląd: 8 pin Mini DIN <----|puszka z przełacznikiem kołowym|----> DB9
    3 - TSXPCX3030 - USB do komunikacji z TSX07/37/57 Twido **** wygląd: 8 pin Mini DIN <----|puszka|----> USB

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

# Podstawowe pytanie jakiego kabla używasz?

1 - w tym przypadku komputer musi mieć port RS232 z obsługą przerwania sprzętowego IRQ, obsługę sygnałów Rx,Tx,RTS,CTS,DSR i DTR.
    W przypadku kart typu PCMCIA lub PC Expres nie każda emuluje pełny standard RS232, a przejściówki USB/RS232 napewno nie.

2 - Podłączane do każdego portu RS232 nawet takiego z przejściówki USB (najlepiej żeby była wykonana na układzie PL2032), przełącznik kołowy na poz. 2 do połączenia z TSX37/57.
    W konfiguracji drivera Unitelway ustawiamy: Link type na unitelway, a w other zaznaczamy Force Virtual Com Port,

3 - z kablem na USB jest prościej, po instalacji driver sam ustawia odpowiednie opcje już domyślnie, jeżeli nie poprzestawiamy sami to będzie działał prawidłowo. Fakt że komunikacja USB z PLC jest najszybsza.

4 - w przypadku użycia kabla home made, a takie widziałem na Allegro to już trzeba pytać autora, co tam wykombinował (opcja 1 lub 2 lub 3).

w załączniku umieszczam printscreen'a z konfiguracją driver'a UNITELWAY

# faktycznie przy problemach ze złą konfiguracją driver'a lub nieodpowiednim fizycznym połączeniu z PLC niektóre komputery potrafią się zablokować.
    Pomaga alt + ctrl + del i w menadzerze zadań Win 2k lub WinXP wyłączyć blokujący proces.

powodzenia
    Załączniki:
    • PL7 v4.4 - Brak komunikacji z PLC Schneider-Modicon przez przejściówkę USB-COM Unitelway_config.JPG (37.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #29 8465305
    DENEBO
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    Witam

Jarcyk napisał:
    Witam

Jeżeli chodzi o oprogramowanie pod OS/2 to można pozbyć się klucza sprzętowego, ale trzeba mieć XTEL'a w wersji 5.5 lub 6.0. Przenosi się prawa na dysk i najlepiej zrobić od razu kopię partycji bo jak padnie to nie mamy nic. :cry:

Jarcyk

Kolega pisze o przeniesieniu praw na dysk, aby nie były potrzebne klucze sprzętowe... Może ktoś ma instrukcję jak to zrobić?!

W Firmie w kilku starych maszynach są zastosowane TSX 17XX, 27XX, 47XX, 67XX ! :(
    Do komunikacji z nimi używamy programator (walizka) FTX 517 z kluczami sprzętowymi (2szt) Z zainstalowanym OS/2 Warp 3 + X-TEL + PL7.2 itp oraz archiwalny Laptop DELL Latitude CPX również z kluczami sprzętowymi :)

Sprzęt o którym piszę jest już troszkę wysłużony, ale nadal sprawny :):):)
    Muszę jednak zrobić jakieś zabezpieczenie w razie awarii walizki lub lapka w postaci zainstalowania nowego czystego OS/2, X-TELA oraz PL7.2. na
    DELLu który znalazłem na ebayu w b.dobrym stanie za niską cenę...

Jednakże chciałbym się pozbyć konieczności używania kluczy sprzętowych, ale mieć w pełni funkcjonalny soft :D do w/w TSXów oraz kabelki...

Może ktoś mi poleci jak się za to zabrać? !

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1463616.html

Pozdrawiam

Udało się skompletować dwa całe zestawy diagnostycznye do Telemecanique TSX7 17xx, 27xx, 47xx, 67xx, 87xx, 107xx , oczywiście z oprogramowaniem OS/2 Warp3 + XTEL w wersji v5.2 i 6.1 kluczami sprzętowymi i kabelkami...

W związku z tym służę pomocą, w razie konieczności proszę o kontakt

Pozdrawiam
  • #30 10056622
    Witoldinho
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    przerwanie sprzetowe IRQ dla przejściówek USB/RS232 można chyba ominąć stosujac programy Virtual PC czy DOSBOX ,co to konwerterów USB/RS lepszy jest FTDI od PL2303. PRogram Modsoft np chodzi na wolnym sprzecie lub pod DOSBOX

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemów z komunikacją między oprogramowaniem PL7 v4.4 a sterownikami Schneider-Modicon (serii Premium, Micro oraz starszym TSX 47-40) za pośrednictwem kabla PCX 1031 i przejściówki USB-COM. Użytkownicy wskazują, że przejściówki USB-RS232 często powodują problemy z transmisją, gdyż nie obsługują przerwań sprzętowych (IRQ) wymaganych przez protokół Unitelway. Zalecane jest korzystanie z fizycznych portów COM lub kart PCMCIA z portem COM, choć niektóre karty mają problemy pod Windows XP. Konfiguracja drivera Unitelway powinna uwzględniać właściwy numer portu COM (zwykle COM1-COM4), parametry transmisji 9600, 8 bitów, parzystość nieparzystą (Odd), 1 bit stopu oraz ustawienie linku na Unitelway. Kabel PCX 1031 posiada przełącznik pozycji (0-3), który musi być odpowiednio ustawiony w zależności od sterownika. Do połączeń z TSX Micro i Premium zaleca się używanie gniazda TER, które zapewnia zasilanie 5V dla kabla, natomiast gniazdo AUX nie ma zasilania i może nie działać. Sterowniki TSX 47-40 wymagają oprogramowania PL7-3 działającego pod OS/2 z kluczem sprzętowym (donglem) podłączanym do portu LPT, co komplikuje obsługę tych starszych modeli. Wersje PL7-2 obsługują TSX 17-20, 27, 47-20, natomiast PL7-07 dedykowane są dla serii Nano. Problemy z komunikacją często wynikają z niekompatybilności sterowników USB, braku obsługi przerwań sprzętowych przez konwertery USB-RS232 oraz nieprawidłowej konfiguracji adresów PLC i portów COM. Użytkownicy dzielą się także schematami kabli i interfejsów, a także wskazówkami dotyczącymi konfiguracji i ustawień oprogramowania. Wskazano, że nowsze kable USB dedykowane przez Schneidera (od 2005 roku) z odpowiednimi sterownikami mogą rozwiązać problem, jednak w praktyce często konieczne jest użycie starszego sprzętu z natywnym portem RS232 lub specjalnych kart rozszerzeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA