logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wentylacja grawitacyjna - hałas przy wietrze, jak zredukować turbulencje?

DwaLitry 09 Gru 2024 16:21 1860 32
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak zredukować hałas i turbulencje w wentylacji grawitacyjnej z rurą fi 110 przechodzącą przez ścianę i kominkiem na elewacji, gdy przy wietrze słychać dudnienie w korytarzu?

Nie da się tego sensownie wyciszyć samą wymianą kominka, rury na niskoszumową, spiro czy tłumikiem — problemem jest sama, błędnie zrobiona droga powietrza i wiatr wpadający w otwór, więc to nie jest poprawnie wykonana wentylacja grawitacyjna [#21341456] [#21354844] Najczęściej wskazywane rozwiązanie to zrobić przejście zgodnie ze sztuką: bezpośrednio przez ścianę pod sufitem albo wyprowadzić kanał ponad dach, zamiast prowadzić go przez dodatkowe kolanko i przegrodę wewnątrz [#21348630] [#21349072] [#21349283] Przy takim układzie można dać kratki po obu stronach ściany albo zewnętrzny kominek z trójnikiem i odprowadzeniem skroplin, ale bez zmiany trasy kanału huczenie pozostanie [#21349072] Próba ze spiro nie daje tu realnej poprawy — użytkownik po testach stwierdził, że słychać je podobnie jak rurę kanalizacyjną [#21353593]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 21340286
    DwaLitry
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Cześć Wszystkim :) mam takie pytanie do was odnośnie wentylacji grawitacyjnej.Sprawa ma się tak w ścianie zrobiony otwór 110.Prze ścianę przepuszczona rura kanalizacyjna 110 z zewnątrz elewacji nałożony na nią kominek taki jak z aukcji
    https://allegro.pl/oferta/wywiewka-wentylacyjna-z-trojnikiem-fi110-dakaj-16906563949

natomiast druga strona w domu już połączona ->rura 110 wystaje ze ściany->mufa 110->kolanko 90-> i połączenie z kratką wentylacyjną.
    Generalnie zauważyłem,że jak jest wiatr to słychać takie jakby turbulencje raz ciszej raz głośniej i nie wiem czy tak w przypadku wentylacji grawitacyjnej ma byc..
    Nie brałem wywiewki z klapą zwrotną bo ponoć klapa zwrotna sprawdza się w wentylacji mechanicznej bo inaczej co niby by miało otworzyć tą klapkę w rurze jak takiego ciągu pewnie w pomieszczeniu nawet nie ma.Wszystko poskładane uszczelnione w kolo masą strukturalną i nie wiem czy jest sens to ruszać i jakieś tłumiki wstawiać do środka? bo wywiewka kominek jak odchodzi od elewacji około 30cm i do góry wystaje na 45cm to ma otwór na dole by skropliny wyleciały a montując samą kratkę bez kominka nie spowodowało by to,że moczyło by całą elewację bo nie było by odstępu od muru tylko kratka przy samej elewacji to by kapało w dół ciągle po elewacji.Kominek wychodzi lepiej tylko jak wspomniałem jak zawieje wiatr a kratkę mam w korytarzu to słychać taką turbulencję
  • REKLAMA
  • #2 21341397
    DwaLitry
    Poziom 5  
    Panowie niech ktoś podpowie czy takie rury niskoszumowe
    https://www.mabohurtownia.pl/p/124/3932/magna-plast-ultra-db-rura-110x1-niskoszumowa

coś by pomogły? bo dodam przez mur przechodzi około 60cm takiej ruryi nachodzi na wywiewkę przy elewacji(rura 110 tylko zwykła kanalizacyjna) i nie wiem czy faktycznie taki odcinek gdybym dał z rur niskoszumowych czyli jak pisałem rura około 60cm niskoszumowa + kolanko i mufa i coś by to pomogło na to,że jak zawieje wiatr na zewnątrz to mniejsze turbulencje by były?
  • #3 21341456
    Zvirek
    Poziom 27  
    Ocena: 341
    DwaLitry napisał:
    Cześć Wszystkim :) ... w ścianie zrobiony otwór 110.Prze ścianę przepuszczona rura kanalizacyjna 110 z zewnątrz elewacji nałożony na nią kominek taki jak z aukcji
    ...

natomiast druga strona w domu już połączona ->rura 110 wystaje ze ściany->mufa 110->kolanko 90-> i połączenie z kratką wentylacyjną.
    Generalnie zauważyłem,że jak jest wiatr to słychać takie jakby turbulencje raz ciszej raz głośniej i nie wiem czy tak w przypadku wentylacji grawitacyjnej ma byc.....

To nie jest WG, tylko "dziura w ścianie".
    Nie ma co się dziwić, że słychać wiatr.
    Niestety, nie sądzę, że jest jakiś rozsądny sposób by się pozbyć tych dźwięków.
  • #4 21348489
    DwaLitry
    Poziom 5  
    HMM niech ktoś doradzi jeszcze generalnie mam do zamontowane tak:
    Montowany na ścianie brązowy kominek wentylacyjny z widoczną rurą. Szara rura wentylacyjna zamontowana w ścianie.

czy gdybym zmienił typ kominka na np taki
    https://allegro.pl/oferta/kominek-wentylacyjn...-wywiewka-fi-110-antracytowy-7016-16988911170
    czy to coś zmieni bo ten niby wygląda jakby otwory miał inne lub taki
    https://allegro.pl/oferta/kominek-wentylacyjn...ienny-obrotowy-fi110-brazowy-8017-15445545384

ogólnie słychać np jakbym zrobił np ''buu''prosto do rury to tak się niesie.Na pewno nie chce wyżej dawać wywiewki i najlepiej jakby została w tym miejscu co jest tylko co mozna by dać jakiś tłumik? czy coś
  • #5 21348630
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1750
    Witam,
    i po ostatnim zdjęciu widać, co napsułeś - wentylację nie przepuszcza się przez strop, a dopiero potem przez ścianę na zewnątrz, tylko bezpośrednio z pomieszczenia przez dziurę w ścianie (pod sufitem).
    Wtedy albo stosujesz kratki po obu stronach ściany albo rura na zewnątrz ponad dach.
    Wtedy przestanie huczeć.

Pozdrawiam
  • #6 21348631
    DwaLitry
    Poziom 5  
    chodzi kolego o to by zamiast kominka co wstawiłem samą kratkę do elewacji? bo tu chodzi tylko o to,że jest piec gazowy w korytarzu i musiała być jakaś ''wentylacja zrobiona'' więc zrobili mi dziurę 110 w ścianie na taką rurę kanalizacyjną 110.Jak jest kominek to on ma otwór pod spodem by skropliny z różnicy temperatur kapały i jak bym kratkę samą dał to różnica temperatur która by szła przez rurę w ścianie czyli z domu ciepłe i mieszało by się na końcu z zimnym z dworu to by te skropliny nie kapały już bo nie miały by jak przez kratkę przejść i mogła by być cofka w stronę wewnątrz domu a czy takie przedłużanie kominka np o 20cm tylko wyżej coś zmieni? bo nie wiem czy tak zostawić to po prostu bo już wszytko mam poustawiane prosto po uszczelnianie

Dodano po 4 [minuty]:

clubber84 napisał:
    Witam,
    i po ostatnim zdjęciu widać, co napsułeś - wentylację nie przepuszcza się przez strop, a dopiero potem przez ścianę na zewnątrz, tylko bezpośrednio z pomieszczenia przez dziurę w ścianie (pod sufitem).
    Wtedy albo stosujesz kratki po obu stronach ściany albo rura na zewnątrz ponad dach.
    Wtedy przestanie huczeć.

Pozdrawiam

to jak to zrobić tak jak jest teraz by nie huczało nic bez kombinacji wypuszczania rury aż ponad dach? chodzi tylko o wymianę powietrza w pomieszczeniu gdzie piec gazowy bez cudowania :)
  • #7 21348645
    clubber84
    Poziom 39  
    DwaLitry napisał:
    Jak jest kominek to on ma otwór pod spodem by skropliny z różnicy temperatur kapały

Aż mi się wierzyć nie chce, co teraz napisałeś...
    Daj proszę zdjęcie tego "kominka" z dziurą na skropliny...
  • #8 21348670
    DwaLitry
    Poziom 5  
    >>21348645

ten co na ścianie brązowy jest tylko otwór pod spodem jest fi 12 bodajże na ''skropliny';
  • #9 21348673
    clubber84
    Poziom 39  
    Czyli to, co na zdjęciach, to jest komin spalinowy od kotła gazowego kondensacyjnego?!
    Czy tylko nawiew powietrza z zewnątrz do pomieszczenia?
  • #10 21348706
    DwaLitry
    Poziom 5  
    kolego to co na zewnątrz to tylko ''wywiewka fi110'' komin od pieca gazowego to jest w ogóle po drugiej stronie na podwórko wychodzi a wywiewka na boku domu.Zrobiona miała być dziura
    + - 110 i do tego rura kanalizacyjna fi 110 na zewnątrz zakończenie kominkiem tym brązowym czyli od wentylacji a w środku kratkę mam na panelach wewnątrz domu dlatego jest jak na zdjęciu poprowadzone po wyjściu z muru kolankiem by skręcić w stronę kratki w ''panelach'' i teraz co zrobic? 2 dni nie wiało nic cisza fajnie dziś zaczęło i już huk w korytarzu słychać.. niby nic nie wieje czyli nie ma ciągu wstecznego ale odgłos idzie cały czas.Wstawiająć samą kratkę w mur było by lepiej? z tym,że jeśli np ściana ma 50/60cm i teraz w korytarzu jest ciepło bo grzeja grzejniki a na zewnątrz zimno to jak dam kratkę w elewacji zewnątrz to gdzie te skropliny z różnicy temperatur pójdą? wrócą do domu ''wleją się'' to by musiało być,żeby kratka wystawała niby trochę od elewacji i miała jakieś ujście skroplin w dół.Czytałem,że są rury też
    https://allegro.pl/oferta/rura-kanalizacyjna-niskoszumowa-110x2000-dblue-11913467543

ale to ponoć jest do kanalizacji jak woda leci a nie do powietrza albo otulina z tym,że gdyby włożyć w nią rurę 110 bo to 125 otulina ale są i 110 to przecież to tylko otula zewnętrzną część rury a przez środek i tak leci ciepłe powietrze i zmiesza się z zimnym przy wylocie jak elewacja więc i otulina niby nic nie da na skropliny
    https://allegro.pl/oferta/1m-otulina-rur-kanalizacyjnych-dn-125-135mm-gr-9mm-14196416093
  • REKLAMA
  • #11 21348712
    clubber84
    Poziom 39  
    Autorze, sam sobie takie "wejście" wentylacji grawitacyjnej zrobiłeś, czy tobie zrobili?
    Bo z tego, co opisujesz, to tobie coś wmówili i teraz powielasz te dyrdymały.

Jaki masz kocioł - z otwartą komorą spalania, czy z zamkniętą (kondensacyjny)?
  • #12 21348909
    DwaLitry
    Poziom 5  
    kocioł jest z zamkniętą komorą spalania i ponoć w takim przypadku nie trzeba wentylacji bo on i tak rurą na dwór która z niego wychodzi wyprowadzi w razie w ale jak kominiarz był odnosnie odbioru to powiedział,że musi być tutaj wentylacja.. to oni mi zrobili dziurę od wewnątrz aż wiertło wyszło na zewnątrz budynku tylko z boku i powiedzieli,że wstawić rurę 110 kanalizacyjną kolanko do połączenia z kratką w panelu a na zewnątrz kratkę dać i tyle a ja dałem na zewnątrz kominek bo przez kratkę to się obawiałem cofki w razie różnicy temperatur i skroplin bo wtedy nie mają gdzie ujść a no i kratka przy samej elewacji to i będzie kapało po elewacji
  • REKLAMA
  • #13 21349072
    clubber84
    Poziom 39  
    DwaLitry napisał:
    obawiałem cofki i skroplin

Z czego skroplin?
    Gdyby zrobili dziurę bezpośrednio przez ścianę w pomieszczeniu na zewnątrz (nie najpierw przez strop a dopiero przez ścianę), to żadnych skroplin by nie było, huczenia też nie. Na zewnątrz dałbyś tylko kratkę z osłoną przeciwdeszczową, w środku kratkę z żaluzją i gra gitara.
    Teraz musisz kombinować, a skropliny i tak będą, bo masz rurę najpierw przez strop i to na tym kolanku będą skropliny cofać się do pomieszczenia (i kapało będzie na podłogę), a nie na zewnętrznej rurze.

Wg mnie, masz tylko jedno wyjście - zamurować/zatkać te obydwa otwory, które ci zrobili "fachowcy od wentylacji", a zrobić otwór w ścianie na zewnątrz pod sufitem i zamontować albo same kratki (przykład wyżej) albo zewnętrzny kominek z trójnikiem z odprowadzaniem skroplin.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #14 21349126
    DwaLitry
    Poziom 5  
    kolego ale chyba nie tak... bo mówisz,że mam przez strop,ale jak przez strop skoro zobacz ten kominek co jest na zewnątrz to oni tak jak wspomniałem w pomieszczeniu gdzie piec zrobili ''dziurę'' w ścianie na boku.. nie w stropie.. normalnie jest tylko wywiercona dziura z boku w ścianie tak,że przeszło przez cegłę wiertło i na końcu przez styropian(5cm na elewacji) i tyle czyli jednym słowem jest tylko dziura w ścianie na wylot.. i w gołą ścianę włożona rura kanalizacyjna fi110 + na końcu z jednej strony jak elewacja kominek zamontowany a od wewnątrz kratka.. i dudni bo jak wiatr zwieje w kominek na zewnątrz a dodatkowo jest on pomiędzy dwoma domami to ten pogłos słychać jak zadudni w rurze.Efekt jakby nawet wziąć rurę i bezpośrednio do niej dmuchnać.. jakby nie ma jak to powiedzieć takiego pochłonienia dzwieku tylko goły dzwiek idzie czy to wiatr czy samochód jak przejdzie.Rura w koło tylko z zewnątrz pod owiewką maskującą objechana w wkoło taką masa/pianką beko jak tynk co uszczelnia i od wewnątrz też i tyle i teraz w domu ciepło na zewnątrz zimno i widać jak kominek cały wewnątrz jest w skroplinach i kapią one z otworu na dół na chodnik natomiast wewnątrz nic nie kapie sucho jest i chodz bym chciał teraz kratkę dać na zewnątrz zamiast kominka to jak się zbierze różnica temperatur to kratka jak wspomniałem jest zbudowana tak,że skropliny nie przejdą tylko będa staly w tej rurze w środku i potem z nadmiaru moga cofnąć do tyłu do pomieszczenia

a jak by zamiast rury kanalizacyjnej wstawić taką :
    https://allegro.pl/oferta/przewod-wentylacyjn...-rura-termoflex-spiro-sono-100-10m-6790972964
    ale wtedy nie zamontuje już kominka bo to eleastyczny przewód a nie sztywny to niby do czego nadzieje kominek
  • #15 21349197
    clubber84
    Poziom 39  
    DwaLitry napisał:
    bo mówisz,że mam przez strop,

W takim razie co jest na drugim zdjęciu?
    Zamieściłeś go poprawnie, czy do góry nogami albo odwrócone o 90 stopni?
    Zamieść zdjęcie poprawnie, to zobaczymy, jak to masz zrobione, bo to kolanko z PVC przez co tam przechodzi oprócz ściany (co to za drewno)?
    Bo ja kręcił głową nie będę, żeby się domyślać co, gdzie, z czym i przez co.
  • #16 21349248
    DwaLitry
    Poziom 5  
    >>21349197 kolego kolanko już wyjaśniam
    ->dziura w ścianie na wylot nie przez strop
    ->w ścianie rura 110 kanalizacyjna połączona z kominkiem na zewnątrz elewacji
    ->wewnątrz domu do rury kanalizacyjnej która idzie przez ścianę nałożona mufa(bo za duzo skróciłem) i do mufy kolanko 90stopni pvc a kolanko wchodzi tylko na kratkę która jest w panelach o :
    Fragment wnętrza domu z jasnobrązowymi panelami ściennymi i kratką wentylacyjną.
  • #17 21349283
    clubber84
    Poziom 39  
    DwaLitry napisał:
    do mufy kolanko 90stopni pvc a kolanko wchodzi tylko na kratkę która jest w panelach o :

Paaanie... a dlaczego nie od razu obok bezpośrednio przez ścianę, tylko jeszcze przez przegrodę nad "drzwiami" i dopiero przez ścianę? Bo boazeria?
    Chłopaki chcieli sobie ułatwić robotę, ale teraz tobie utrudnili i wpędzili w koszty i brak komfortu.

Teraz zostaje tylko wyprowadzenie rury trójnikiem ponad dach, żeby przestało huczeć. I cofki nie będzie.

Pozdrawiam
  • #18 21349325
    DwaLitry
    Poziom 5  
    ale co by to zmieniło jakbym zrobił dziurę w ścianie przed tutaj tymni drzwiami zasuwanymi? przecież to ta sama ściana i wyszło by też po tamtej stronie co kominek.. to jest tylko tam w ''sieni'' przewiercone i dane by nie robić tutaj już w korytarzu dziur bo w sieni to tam i tak rzadko się zagląda.A nawet jakbym dał kratkę bezpośrednio wewnątrz do ściany bez łączenia kolankiem z kratką w panelach co by to zmienilo? że to kolanko 90stopni wywołuje turbulencje? druga sprawa czy jest sens to robzbierać i kupować coś takiego:]]
    https://netwent.pl/pl/products/rura-izolowana...WwxwRDbOhthbTZhoCWbIQAvD_BwE#opinions_section

tylko,że to ma 100 wewnętrznej a około 120 zewnętrznej średnicy to mi przez otwór nie przejdzie bo otwór ma ze 113 maks a nie mam nic,żeby powiększać otwór
  • #19 21349348
    clubber84
    Poziom 39  
    DwaLitry napisał:
    co by to zmienilo?

A takie mam pytanie:
    - jak są te harmonijki zasunięte, to huczy (gwiżdże) bardziej, czy mniej?
  • #20 21349620
    DwaLitry
    Poziom 5  
    >>21349348 to nie jest kolego zasunięte bo to jest takie uchylenie fabryczne chyba,że bym kupił taką kratkę

https://allegro.pl/oferta/automatyczna-kratka...tylacyjna-okragla-fi-110-mm-biala-16707272778

bo nie wiem kurde co zrobić czy jakieś takie tłumiki kupic?

https://allegro.pl/oferta/przepustnica-tlumia...entylacja-gabka-pioluretan-do-rur-14775628623
  • #21 21349761
    clubber84
    Poziom 39  
    Harmonijki, to mi chodziło o te drzwi.
    Jeśli są zasunięte, to huczy i gwiżdże bardziej, czy mniej?
    Bo może tak przeciąg wydaje dźwięki w szczelinach wkoło tych drzwi?
  • #22 21349809
    DwaLitry
    Poziom 5  
    tak samo kolego jest czy odsunięte czy nie.. powiedz mi kolego czy gdybym zmienił kominek na taki zestaw:
    rura przez ściane 100mm
    1.https://allegro.pl/oferta/rura-okragla-kanal-wentylacyjny-okragly-vents-pcv-sr-100-mm-1-0m-1100-4-11163511050

2.https://allegro.pl/oferta/czerpnia-powietrza-wyrzutnia-scienna-cnc-100-kratka-wentylacyjna-okapnik-12041563064

załatwiło by to sprawę?
  • #23 21349966
    clubber84
    Poziom 39  
    To jest "wyrzutnia" powietrza dla wentylacji mechanicznej, ale jeśli chcesz sprawdzić, to nikt ci nie zabrania kupić.

Pozdrawiam
  • #24 21350011
    DwaLitry
    Poziom 5  
    kolego to czemu pisze,że czerpnia jest do wentylacji mechanicznej ''i'' grawitacyjnej tez?
  • #25 21350037
    clubber84
    Poziom 39  
    DwaLitry napisał:
    to czemu pisze,że czerpnia jest do wentylacji mechanicznej ''i'' grawitacyjnej tez?

"chłyt maketindody".
    Nie słyszał kolega? Tak robi się dzisiaj biznes - klient wszystko kupi, byle mu to ładnie zaprezentować i wmówić, że mu to potrzebne.
    Ten sprzedawca miałby o tyle mniej klientów, gdyby napisał: "tylko do mechanicznej".

Pozdrawiam
  • #26 21350098
    DwaLitry
    Poziom 5  
    kolego a powiedz mi czy rura elastyczna spiro.. była by lepsza przez środek ściany niż rura pcv? bo myślę dac rurę spiro i kratkę na to ale czy ona zaś jak elastyczna to nie będzie gibać się i trzeba będzie czymś uszczelniacz by usztywnić ją w otworze? i czy te rowki w rurze spiro nie będa czasami zatrzymywać wody a na gładkiej szybciej spłynie?
  • #27 21350413
    clubber84
    Poziom 39  
    Do wentylacji może być i spiro. Raczej gibać się nie powinna, przecież systemy klimawent w dużych obiektach teraz robi się na spiro.

Pozdrawiam
  • #28 21350982
    DwaLitry
    Poziom 5  
    kolego a powiedz mi bo spróbuje jeszcze z tym kominkiem:
    https://allegro.pl/oferta/kominek-wentylacyjn...enny-wywiewka-fi-110-brazowy-8017-13548262569 ma wylot w dół bo trójnik jest a mój ma kolanko co zwija prosto do rury w murze ale jeszcze jedno.. gdybym chciał wyjąc rurę kanalizacyjną 110 z otworu to jak teraz kolego drogi połączyć kominek ten co pokazałem teraz.. z np inną rurą byle nie kanalizacyjna czyli np spiro rura? bo kanalizacyjna sztywna więc wejdzie ciasno i siedzie się nie rusza a spiro to wydaje mi się,że będzie ''gibało'' jak to zrobić,żeby ten kominek mieć co na aukcji ale przez ścianę szła inna rura niż wspomniana kanalizacyjna?
  • #29 21351168
    clubber84
    Poziom 39  
    W otworze w ścianie sztywna rura 110, żeby móc osadzić kominek na zewnątrz, a spiro od wewnątrz.

Pozdrawiam
  • #30 21351199
    DwaLitry
    Poziom 5  
    >>21351168
    Właśnie kolego bo jak wezme rurę kanalizacyjną do ręki i dmuchnę w nią itp to słychać juz ten poogłos co w ścianie.. to jaka rura będzie,żeby pogłosu tego nie było słychać? spiro? kurcze bo tak

otwór jest zrobiony na rurę 110.. o ile z zewnątrz mogę właśnie z obecnego kominka zostawić kawałek brązowej rury w ścianie bo mocno osadzona jest(weszła z kołnierzem kawałek) to teraz,żeby to połaczyć z rurą spiro spiro musi być fi100 bo w ścianie juz nie ma opcji by na rurę fi 110 jeszcze nałożyć(objać z zewnątrz) następna i je łączyć jedynie już rura 100 wchodząca w obecny kawałek brązowej rury z kołnierzem która jest wewnątrz to znów biorąc rurę spiro jak to uszczelnię niby wewnątrz ściany? tak,żeby skropliny w razie w nie podchodziły pod rurę spiro i ściana będzie wewnątrz centralnie moczona bo teraz to mi rura fi 110 wchodzi koniec bosy na kołnierz rury od wywiewki i wewnątrz mam silikonem dirko objechane ''w razie w''

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zadał pytanie dotyczące problemu hałasu w wentylacji grawitacyjnej, który występuje przy wietrze. Opisał system wentylacyjny z rurą kanalizacyjną fi 110, zakończoną kominkiem. Zauważył, że podczas wiatru słychać turbulencje. W odpowiedziach poruszono kwestie dotyczące zastosowania rur niskoszumowych, zmiany typu kominka, a także konieczności poprawnego montażu wentylacji. Użytkownicy sugerowali, że hałas może być spowodowany niewłaściwym połączeniem elementów systemu wentylacyjnego oraz zalecali wyprowadzenie rury ponad dach, aby zredukować hałas. Wskazano również na możliwość zastosowania tłumików dźwięku oraz różnych typów kratki wentylacyjnej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA