logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Olympus STYLUS SH-60 - błąd zoomu, obiektyw się nie wysuwa

janjuzwiszyn1 09 Gru 2024 19:23 387 8
  • #1 21340602
    janjuzwiszyn1
    Poziom 4  
    Witam. Mam problem z aparatem cyfrowym Olympus STYLUS SH-60.
    Po włączeniu na wyświetlaczu "błąd zoomu" nie wysuwa obiektywu. Kupiłem nową baterię dedykowaną. Nie pomogło. Błąd zoomu.
    Proszę o podpowiedzi, co z takim trudnym przypadkiem.
    Pzdr Janek
    AI: Czy aparat był narażony na upadek lub inne uszkodzenia fizyczne?
    nie
    AI: Czy próbowałeś innych kroków rozwiązywania problemów, takich jak resetowanie aparatu lub sprawdzanie, czy nic nie blokuje obiektywu?
    bez resetu, nic nie blokuje obiektywu.
  • #2 21340770
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1462
    Wiele podobnych miało problem z taśmą
  • #3 21341130
    janjuzwiszyn1
    Poziom 4  
    >>21340770

Dziękuję za informację. Jeszcze jedna informacja: jak aparat był zakupiony, to dioda, która odpowiada za informację o naładowaniu baterii, świeciła na pomarańczowo - rozładowany, na zielono, gdy bateria była naładowana. Teraz, po zmianie baterii i nawet po użyciu innej ładowarki, ciągle świeci na pomarańczowo. Pzdr Janek
  • #4 21341330
    JacekCz
    Poziom 42  
    janjuzwiszyn1 napisał:
    Teraz, po zmianie baterii ... ciągle świeci na pomarańczowo.

Domysł nr 1
    Bateria starsza i ma zniżone napięcie (to by miernikiem trzeba)
    2
    ALBO nieoryginalna i źle współpracuje z aparatem (to modne, uzłośliwiać przeciwko obcym bateriom)
  • #5 21343320
    janjuzwiszyn1
    Poziom 4  
    Bateria oryginalna, zgodna z specyfikacją, przy pomiarze multimetrem odczyt zgodny wartością nominalną.
  • Pomocny post
    #6 21343892
    JacekCz
    Poziom 42  
    Teoria tego nie potwierdza, ale ja mam własną, że obwody z otoczenia zasilania mają krótszy żywot niż np centralne procesory
    relatywnie duże moce, napięcie zasilania takiego wskaźnika jest prawie takie samo, jakie ma mierzyć (co zawsze jest trudne), termika, presja księgowych
  • #7 21348766
    janjuzwiszyn1
    Poziom 4  
    >>21343892
    Bardzo dziękuję za wskazówki. Wybieram się do serwisu, dam znać, czy sobie poradzili.
    Pzdr Janek
  • #8 21574713
    kareckaewa
    Poziom 1  
    Witam. Mam taki sam problem z aparatem. Obiektyw się nie otwiera, działa, próbuje, ale wraca do stanu zamknięcia. Po włączeniu na ekranie pojawia się błąd zoomu. Przycisk świeci się na pomarańczowo. Był diagnozowany w serwisie. Naprawa 600 zł. Zrezygnowałam, bo chyba w tej cenie kupię działający. Jak myślicie? Ktoś wie, co dolega i jaki na to sposób? Lubię ten aparat. Mam go sporo lat. Myślałam, że piach wpadł w obiektyw, ale to jednak usterka. Pomóżcie, proszę.
  • #9 21574751
    Pan_Tofel
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    kareckaewa napisał:
    Ktoś wie co dolega i jaki na to sposób?

Ja wiem iż aby coś konkretnego ustalić trzeba pacjenta obadać czyli mieć go na stole.

Podsumowanie tematu

✨ Aparat cyfrowy Olympus STYLUS SH-60 zgłasza błąd zoomu, a obiektyw nie wysuwa się po włączeniu. Problem nie ustępuje po wymianie oryginalnej baterii na nową, która ma prawidłowe napięcie mierzone multimetrem. Nie stwierdzono uszkodzeń mechanicznych ani blokad obiektywu. Wskazywano na możliwą usterkę taśmy łączącej mechanizm zoomu lub problemy z obwodami zasilania, które mogą mieć krótszą żywotność niż inne komponenty. Jeden z użytkowników potwierdził podobną awarię, gdzie obiektyw próbował się wysunąć, lecz wracał do pozycji zamkniętej, a serwis wycenił naprawę na około 600 zł, co dla niego było nieopłacalne. Zalecane jest skorzystanie z serwisu w celu diagnozy i ewentualnej wymiany uszkodzonych elementów mechanicznych lub elektronicznych odpowiedzialnych za sterowanie zoomem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA