logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Kawasaki GPZ 500 - strzelanie w wydech i nierówna praca cylindra po naprawie gaźników

arekgpz 09 Gru 2024 20:01 1104 6
REKLAMA
  • #1 21340678
    arekgpz
    Poziom 2  
    Cześć, mam problem z kawasaki gpz 500.
    Temat wygląda tak że niedawno kupiłem motocykl jako niesprawny, gaźniki były w strasznym stanie oddałem je do czyszczenia ultradźwiękami i zamówiłem zestaw naprawczy, po złożeniu, synchronizacji, regulacji wolnych obrotów i poziomu w pływakach jeden cylinder chodzi wzorowo a drugi albo strasznie przebiera albo strzela w wydech w każdej partii obrotów, proszę o pomoc bo mi już ręce opadają..
    Dodam że wymieniona została dysza główna na tą bez blokad, z wersji 60km bo moja orginalna była zblokowana
    AI: Czy możesz opisać dokładnie, jakie kroki podjąłeś podczas synchronizacji i regulacji gaźników?
    Oczywiście dysze wolnych obrotów wykręcone na 2 obroty, pływaki na 17mm jak dobrze pamiętam i synchro za pomocą wężyka z olejem, patent podłapany od znajomego
    AI: Czy były wykonywane inne modyfikacje lub naprawy w motocyklu, które mogą mieć wpływ na pracę silnika?
    Wymieniona była dysza główna na tą z wersji 60km, bo poprzednia była zblokowana

Dodano po 7 [minuty]:

Poprawka, wymieniona była główna przepustnica na tą bez blokad, nie dysza ;)
  • REKLAMA
  • #2 21340698
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1460
    Lewe powietrze w jednym kanale ?

arekgpz napisał:
    po synchronizacji

A to zaawansowaną metodą profesjonalną z podwójnym wakuometrem, czy metodą "szwagier potrzymaj piwo"
    Ewidentnie jakaś asymetria jest.

Zamienił bym świece na krzyż dla sprawdzenia, o ile się da więcej elementów zapłonowych
  • REKLAMA
  • #3 21341106
    arekgpz
    Poziom 2  
    Synchronizacje zrobiłem na zasadzie wężyka z olejem podłączonego dwoma końcami do króćców od synchro, sposób idzie łatwo wyszukać w internecie. Wydaje mi się, że nawet jakby była jakaś asymetria, to by nie psuła aż tak.
    Apropo lewego powietrza, to nie wiem, skąd by miało się przedostawać. Testowałem póki co głównie na zdjętym filtrze powietrza, na założonym problem przeważnie ustaje na chwilę, ale zawsze wraca po chwili.
    Świece są nowe, cewki zapłonowe zamieniłem miejscami, efekt ten sam.
    Dodam, że zanim wymieniłem przepustnice podciśnieniowe, motor chodził dużo lepiej, ale nadal nie idealnie. Po wymianie przepustnic problem się nasilił.
    Jutro jeszcze się upewnię, czy na pewno każdy kanał jest drożny, może gdzieś podszedł jakiś paproch, ale ileś razy już je rozbierałem i zmian brak dotychczas.

Dodano po 10 [minuty]:

Dodam, że założyłem prawy gaźnik w lewy cylinder i chodził poprawnie na ten cylinder, więc problem musi leżeć typowo po stronie lewego gaźnika, tylko nie mogę nadal rozszyfrować, o co tu chodzi.
    Silnik potrafi wkręcić się w wysokie partie obrotów, ale nadal towarzyszą mu strzały i nie chodzi równo na wolnych obrotach.
  • REKLAMA
  • #4 21341547
    popromienny
    Poziom 25  
    Ocena: 160
    Witam, a nie jest to przypadkiem spadek kompresji w 'lewym' cylindrze, np. przez zbyt male luzy zaworowe / podparty zawor wydechowy - luz 'na zero'..?
    I dlatego paliwo dopala sie w wydechu, bo na skutek zmniejszenia kompresji - spala sie zbyt dlugo, wlasnie az w kolektorze wydechowym..?
    Pozdrawiam.
  • #5 21342103
    arekgpz
    Poziom 2  
    Luzy zaworowe sprawdzałem, są książkowe, wyglądają jakby niedawno były regulowane tak samo rozrząd też wygląda na świeży
    Kompresji nie mierzyłem ale wydaje mi się że jak na innym gaźniku chodzi normalnie to można wykluczyć ten powód
  • #6 21343978
    arekgpz
    Poziom 2  
    Dzisiaj jeszcze raz dokładnie przeczyściłem gaźniki, sprawdziłem każdy element i zamieniłem przepustnice podciśnieniowe miejscami, teraz na ten cylinder który przebierał chodzi idealnie a na drugi przebiera, wygląda na to że przepustnica nie trzyma wymiarów, więc wrócę do oryginalnych i powinno śmigać :)
    Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam ;)
  • REKLAMA
  • #7 21343980
    arekgpz
    Poziom 2  
    Przepustnice podciśnieniowe okazały się uszkodzone, zapewne ciągnęły gdzieś lewe powietrze.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z motocyklem Kawasaki GPZ 500, który po naprawie gaźników wykazuje nierówną pracę cylindra oraz strzelanie w wydech. Po czyszczeniu gaźników ultradźwiękowo i wymianie dyszy głównej na wersję bez blokad, jeden cylinder działa poprawnie, podczas gdy drugi ma problemy. Użytkownik przeprowadził synchronizację gaźników metodą z wężykiem olejowym, ale problem nie ustępuje. Po dalszych testach i zamianie gaźników, okazało się, że uszkodzone przepustnice podciśnieniowe były źródłem problemu, co prowadziło do zasysania lewego powietrza. Po ich wymianie, motocykl zaczął działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA