logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ocena poprawności zacisków TWEETOP i PEX w instalacji wodnej (2 przykłady)

jankow2 11 Gru 2024 22:59 2985 5
  • #1 21344405
    jankow2
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Hydraulik wykonał instalację wody użytkowej w systemie kształtek TWEETOP i rur PEX. Dwa zaciski rzuciły mi się w oczy, gdyż patrząc na rewizję pod odpowiednim kątem, widać, jakby rura PEX nie dochodziła do końca kielicha.

Chciałbym zasięgnąć opinii, czy dwa poniższe zaciski można uznać za prawidłowe i mieszczące się w granicach tolerancji.

Zacisk 1:
    Dwa różne zaciski rur w instalacji hydraulicznej, zaznaczone w żółtych ramkach.

Zacisk 2:
    Zdjęcia przedstawiają złącza rur PEX w instalacji wodnej z kształtkami TWEETOP, z dwoma zaznaczonymi żółtymi ramkami.

W żółtych ramkach zaznaczyłem dwa różne zaciski, których jakość wykonania chciałbym ocenić.
    Jestem praktykiem i wiem, że na robocie nie zawsze wszystko udaje się wykonać "co do milimetra", stąd prośba o ocenę, czy wykonanie jest akceptowalne i poprawne.
  • #2 21345367
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1402
    Dla mnie jest OK.
  • #4 21345820
    jankow2
    Poziom 2  
    Zbych034 napisał:
    Dla mnie jest OK.

mgim napisał:
    Nie widzę problemu - we wszystkich przypadkach w "okienku" widać rurę.

Dzięki za odpowiedź.

Dla jasności, to są jedyne zaciski w których widać jakby PEX nie został wsunięty do końca kielicha złączki TWEETOP. Przy czym zauważyć to można dopiero pod pewnym kątem. Wtedy w okienku rewizyjnym widać krawędź rury PEX.

Zacisk 1 zoom:
    Zbliżenie na złącze wodne z rurami PEX i metalową złączką TWEETOP.

Zacisk 2 zoom:
    Zbliżenie na dwa zaciski z rurami PEX, jeden z czerwonym, a drugi z niebieskim oznaczeniem.

Dla przykładu w pozostałych zaciskach (a jest ich sporo), okienko rewizyjne jest "w pełni białe", co świadczy, że PEX jest wsunięty do końca. I tutaj nie mam żadnych wątpliwości. Tyle, że nie mam doświadczenia w hydraulice, dlatego wolę zapytać o opinię czy robota jest OK, niż olać temat i pluć sobie potem w brodę jak złączka puści wodę.

Podbijam temat, jeśli ktoś jeszcze chciałby się wypowiedzieć co do jakości wykonania tychże zacisków.
  • #5 21347505
    jonson98
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    A może rurka jest ścięta pod lekkim skosem ?
  • #6 21348910
    jankow2
    Poziom 2  
    jonson98 napisał:
    A może rurka jest ścięta pod lekkim skosem ?

Rozważałem to, ale raczej odrzucam. W 2 okienkach rewizyjnych jest podobny widok, widać linie cięcia rurki, patrząc od strony wsuwania rury.

Zakładam, że gdyby rura PEX była ucięta pod skosem, to w którejś z rewizji widać byłoby szparę większą lub mniejszą (w zależności, która krawędź).
REKLAMA