Witam, chciałbym opisać mój problem w celu pokierowania mnie w stronę rozwiązania przyczyny problemu. Dotyczy elektrycznej szyby od strony kierowcy. Pacjent to Seat Ibiza 6J (2010) trzydrzwi. W celu rozprowadzenia silikonu po prowadnicach obydwóch szyb elektrycznych zacząłem "tyśtać" przyciskami w górę i w dół. W momencie domykania obydwóch szyb na raz nagle przestało działać sterowanie szybami od strony kierowcy. Działała tylko szyba pasażera i tylko przełącznikiem od niej. Zauważyłem, że podświetlenie przycisków nadal działało, ale było delikatnie przyciemnione względem drugiego przełącznika od pasażera. Po kilku dniach wróciło sterowanie od strony kierowcy szybą od pasażera, ale ta druga dalej nie reaguje, a podświetlenie już świeci prawidłowo. Raczej wyeliminowałbym problem z wiązką od drzwi, ponieważ usterka nastąpiła na postoju i drzwi nie były otwierane, usterka od tamtej pory nigdy nie ustąpiła, reszta osprzętu drzwi działa bez problemu. Na tyle, ile byłem w stanie spojrzeć pod peszel, nie widać żadnych oznak złego stanu kabli, odłączałem i podłączałem wiązkę konektorem i tam też nie znalazłem żadnych niepokojących oznak. Z małą nadzieją, że uszkodzeniu uległo coś w samych przyciskach, postanowiłem je wymienić, sugerując się niskim kosztem próby. Po podłączeniu innego sterownika najpierw sprawdziłem działanie szyby pasażera, ta zadziałała, ale po próbie otworzenia szyby kierowcy nastąpiło to samo, co zostało opisane wyżej, czyli podświetlenie przygasło, przestały reagować obydwie szyby i znów po kilku dniach sytuacja wróciła do "normy", czyli szyba pasażera działa, ale kierowcy nadal nie i podświetlenie już jest jaśniejsze. Komputer pokazuje błąd 01331 (Jednostka ECU - drzwi kierowcy - J386 Brak sygnału/brak komunikacji). Znajomy mechanik zasugerował wymianę silnika podnośnika szyby, ale okazuje się, że silnik, który jest w moim samochodzie, jest bardzo trudno dostępny, a jeśli już jest, to jego cena jest mocno wywindowana, dlatego liczę na pomoc tutaj i na to, że jego wymiana może nie być konieczna. Czy ten problem może zostać rozwiązany poprzez regenerację tego silnika lub jego elektroniki, czy może problemu szukać gdzieś indziej, na przykład w module komfortu?