logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Przeniesienie linii średniego napięcia na działce - zgody sąsiadów?

Zelu00 13 Gru 2024 15:21 3489 54
Najlepsze odpowiedzi

Czy zakład energetyczny może zgodzić się na częściowe skablowanie linii SN tylko na działce sąsiada, bez zgody właścicieli działek, nad którymi obecnie przebiega odcinek linii?

Jeśli nowy przebieg kabla lub nowy słup nie wchodzą na Twoją działkę i linia nad Twoją działką nie zmienia przebiegu, Twoja zgoda nie jest potrzebna; zgoda jest potrzebna dopiero wtedy, gdy zmiana dotyczy terenu nad Twoją działką albo trzeba wejść na Twoją posesję [#21346722] [#21348031] [#21348168] Z forum wynika też, że słupy można wymieniać lub przestawiać w obrębie działek sąsiednich bez zgody autora, a linia kablowa nie musi iść idealnie w osi starej linii napowietrznej [#21348168] Jeżeli natomiast nowa trasa linii nad Twoją działką miałaby się choćby trochę zmienić, trzeba to z Tobą uzgodnić [#21348052] Sama likwidacja przewodów nad działką nie wymaga zgody właściciela terenu, ale zgoda może być potrzebna na wejście/wjazd sprzętu na działkę [#21348052] [#21350089] [#21349331] Jeden z uczestników, z praktyki projektowej, napisał też, że nie ma przepisów o minimalnej odległości posadowienia słupów [#21350477]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 21346590
    Zelu00
    Poziom 15  
    Ocena: 68
    Witam,

Sąsiad planuje przeniesienie napowietrznej linii średniego napięcia i zakopania w ziemi. Jeden ze słupów zlokalizowany jest na działce tegoż sąsiada, natomiast drugi słup jest zlokalizowany na działce innego sąsiada. Pomiędzy tymi słupami linia przechodzi przez moją działkę.
    Rozumiem, że aby przenieść linie pod ziemię na całości pomiędzy słupami muszę wyrazić na to zgodę.
    Pytanie, czy jeżeli pierwszy sąsiad bedzie chciał przenieść linię tylko w granicy swojej działki to zakład energetyczny zgodzi się na taką możliwosć bez zgody sąsiadów (trzeba wtedy postawić dodatkowy słup na końcu działki sąsiada), czy mimo wszystko zgody sąsiadów na trasie przebiegu aktualnej linii muszą być?

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 21346693
    Zelu00
    Poziom 15  
    Między słupami będzie jakieś 100-150 m.
  • #4 21346710
    mgim
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 640
    Ale do krawędzi działki, i jak duże są to działki. Jeżeli SN byłby położony przy krawędzi działki / drogi - nic nie tracisz, zyskując "wolne pole widokowe" - ale jeżeli centralnie w działce - to praktycznie jakakolwiek budowa Twoja koliduje z ewentualnym przebiegiem kabla. Często jako geolog mam do czynienia z podobnymi przypadkami. Ostatnio w okolicach Mrągowa ZE przeniósł SN do ziemi, jednocześnie układając go wzdłuż drogi - odcinek chyba 500 metrów. Zyskały 4 duże działki budowlane - bo linia "przecinała" je niemal w środku. Jak inwestorzy się dogadali - to już nie wiem.
  • #5 21346713
    Zelu00
    Poziom 15  
    Ale ja już jestem wybudowany na tej działce. Mnie interesuje czy sąsiad może po swojej stronie to zrobić bez mojej zgody, czy ZE będzie i tak chciał moją zgodę na jakąkolwiek modyfikacje (nawet w obrębie działki sąsiada), albo czy zgodzi się na wstawienie dodatkowego słupa. Ja nic nie chce zmieniać,
  • #6 21346722
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1954
    Jeżeli projektowany kabel będzie miał przechodzić przez twoją działkę to oczywiście że twoja zgoda będzie konieczna, ale kabel może ominąć twoją działkę i wtedy nikt cię nie będzie pytał o zdanie.
  • REKLAMA
  • #8 21346902
    Zelu00
    Poziom 15  
    Ale oczywiście, że sąsiad na swojej działce może robić, co chce. Pytanie było, czy jeżeli sąsiad będzie chciał wstawić dodatkowy słup na swojej działce i swoją część puścić w ziemi, to i tak ZE będzie potrzebowała zgody wszystkich pomiędzy aktualnymi słupami, ze względu np. na to, że przy takiej ingerencji może się zmienić nawet delikatnie oś, w której linia biegnie. Albo ZE ma jakieś przepisy, że może zakopać linię, ale musi to być przynajmniej między istniejącymi słupami.
  • #9 21347868
    stomat
    Poziom 39  
    Kabel między słupami nie musi biec w linii prostej, może ominąć twoją działkę i wejść na słup u drugiego sąsiada, po co by w takim wypadku miała być potrzebna twoja zgoda? Na "zniknięcie" przewodów znad twojej działki? One nie są twoje przecież. Może opisz albo narysuj dokładnie o co ci chodzi bo chyba się nie rozumiemy.
  • #10 21347924
    Zelu00
    Poziom 15  
    Załóżmy, ze nie ma możliwości ominięcia mojej działki i tylko tak może iść linia. I nie rozważajmy żadnego ominięcia.. Chce po prostu odpowiedzi na moje pytania. Potrzebuje po prostu wiedzieć jak działa w takich przypadkach ZE. Nie potrzebuje “mądrości” w stylu można ominąć, albo sasiad może robić na swojej ziemi co chce, bo to jest sprawa oczywista.
  • #12 21348016
    Zelu00
    Poziom 15  
    Rozumiem, że nie musi mnie pytać, jak sasiad bedzie mial wstawiony dodatkowy słup na granicy swojej działki i rozumiem, ze ZE nie musi zakopywać linii w ziemi pomiędzy aktualnymi słupami. Bez problemu zgadzają się na wstawienie dodatkowego słupa, zgadza się?
  • REKLAMA
  • #14 21348043
    Zelu00
    Poziom 15  
    Ok. To żeby jeszcze doprecyzować, rozumiem, że ZE nie musi pytać pod warunkiem, że wkopie słup w osi aktualnego przebiegu linii. Bo jeżeli wkopią słup w innym miejscu i przebieg linii przez moją działkę zmieni się to wówczas zgoda jest wymagana. Zgadza się?
  • #15 21348052
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1130
    Zelu00 napisał:
    Ok. To żeby jeszcze doprecyzować, rozumiem, że ZE nie musi pytać pod warunkiem, że wkopie słup w osi aktualnego przebiegu linii. Bo jeżeli wkopią słup w innym miejscu i przebieg linii przez moją działkę zmieni się to wówczas zgoda jest wymagana. Zgadza się?
    Każda zmiana przebiegu linii napowietrznej wymaga uzgodnienia z właścicielem działki nad którą przebiega ta zmieniona linia.
    Demontaż linii napowietrznej nie wymaga zgody właściciela terenu nad którym ta linia przebiega. Natomiast demontaż słupa wymaga zgody na wejście na teren działki.
  • #16 21348168
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6571
    Trochę autor zawile to tłumaczy, przydałby się jakiś szkic sytuacyjny (np. zrzut z geoportalu).
    Ale podsumujmy:
    - słupy są na sąsiednich działkach, więc ich wymiana z ew. zmianą lokalizacji (w obrębie działek sąsiednich) nie wymaga zgody autora,
    - linia kablowa nie musi być ułożona prosto w osi linii napowietrznej, ale może być ułożona wzdłuż granic i ominąć działkę autora - tu także jego zgoda nie jest potrzebna,
    - usunięcie przewodów zbędnego odcinka linii napowietrznej można wykonać bez wchodzenia na działkę autora, więc też zgody nie potrzeba.

Autorze, dla mnie temat jest niezrozumiały.
    Pozbędziesz się drutów z nad głowy nie wydając ani złotówki, twoja działka bez drutów zyska na wartości i jeszcze oczekujesz, że ktoś będzie w ukłonach prosił o zgodę?
    Zgodę na to czy chcesz za darmo poprawić wygląd i wartość swojej działki?
    Albo to kuriozum, albo ja czegoś nie rozumiem.
  • #17 21348607
    clubber84
    Poziom 38  
    Ocena: 1669
    Witam,
    Zelu00 napisał:
    Rozumiem, że aby przenieść linie pod ziemię na całości pomiędzy słupami muszę wyrazić na to zgodę.

wtedy tak, potrzebna będzie twoja zgoda, ponieważ będą albo kopać na twojej działce albo zrobią przecisk pod twoją działką bez kopania.
    Wtedy zyska też twoja działka, bo nie będzie zwisał nad nią żaden kabel.
    Zelu00 napisał:
    Pytanie, czy jeżeli pierwszy sąsiad bedzie chciał przenieść linię tylko w granicy swojej działki to zakład energetyczny zgodzi się na taką możliwosć bez zgody sąsiadów

Tak, wtedy ZE nie będzie cię pytał o zgodę, bo postawią słupy w granicach działek obu sąsiadów z twoją i kabel będzie przechodził tylko nad twoją działką, a u nich schowają pod ziemią.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #18 21348616
    zbich70
    Poziom 43  
    clubber84 napisał:
    ponieważ będą albo kopać na twojej działce albo zrobią przecisk pod twoją działką bez kopania.
    Nie ma żadnej informacji, że na działce autora będą stawiane jakieś słupy i układane kable (tradycyjnie lub przeciskiem).

Więc nie wprowadzaj w błąd, jeśli nie masz informacji co jest tam planowane i zanim autor nie poda pełnych informacji.
  • #19 21348633
    clubber84
    Poziom 38  
    zbich70 napisał:
    Nie ma żadnej informacji, że na działce autora będą stawiane jakieś słupy

Ja o żadnych słupach na działce autora nie napisałem.
  • #20 21348649
    zbich70
    Poziom 43  
    clubber84 napisał:
    Ja o żadnych słupach na działce autora nie napisałem.
    No tak, prawda. O słupach nie pisałeś.
    Ale o kablach i przeciskach już pisałś. Że będą kopać w jego działce!!!
    A póki co nie ma o tym kopaniu żadnych informacji, nawet wzmianki.
    Więc wstrzymaj się ze swoimi "poradami" zanim autor zamieści dokładniejsze informacje.
    O ile je zamieści.
  • #21 21348667
    clubber84
    Poziom 38  
    zbich70 napisał:
    Więc wstrzymaj się ze swoimi "poradami" zanim autor zamieści dokładniejsze informacje.

Uściśliłem swoją wypowiedź do zawężonego pytania autora:
    Zelu00 napisał:
    Załóżmy, ze nie ma możliwości ominięcia mojej działki i tylko tak może iść linia. I nie rozważajmy żadnego ominięcia..

Chciał wiedzieć, jak ZE prowadzi linie SN, to dwie takie sytuacje opisałem, to nie były porady, tylko przykłady.
    Nie chciał rozwiązania, tylko przykładów.

Pozdrawiam
  • #22 21348672
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #23 21348678
    zbich70
    Poziom 43  
    clubber84 napisał:
    Chciał wiedzieć, jak ZE prowadzi linie SN
    A skąd my to mamy wiedzieć?
    Prosiłem autora o jakiś szkic orientacyjny jak to wygląda w terenie.
    Na jego podstawie byłoby łatwiej ustalić z czym mamy w ogóle do czynienia.
  • #24 21348683
    Zelu00
    Poziom 15  
    Uwaga, zamieszczam rysunek poglądowy.
    Jeszcze raz pisze, że nie interesują mnie dywagacje, iż sąsiad może puścić linie omijając moja działkę. Również nie interesują mnie komentarze typu, że jak pójdzie ziemią przez moją działkę to będzie super dla wszystkich.
    Interesuje mnie odpowiedż na dwa pytania ( i najpewniej od osób, które coś takiego przerabiały i wiedzą jak działą ZE).
    Wyjaśnienie do rysunku.
    Słup 1 i słup 2 to istniejące słupy dla linii napowietrznej.
    Słup 3 - potencjalny słup u sąsiada, gdyby chciał na swojej działce puścić linię pod ziemią.
    I teraz ponownie pytania.
    1. Czy ZE zgadza się na wkopywanie częściowe linii? czy np. jeżeli już wyraża zgodę to musi ta linia iść w ziemi pomiędzy istniejącymi słupami (1 i 2).
    2. Czy jeżeli ZE zgadza się na postawienie słupa 3 i częsciowe zakopanie linii to i tak pozostali sąsiedzi muszą wyrazić na to zgodę ze względu na to, że np. istnieje ryzyko iż słup 3 nie bedzie idealnie wkopany w osi biegnięcia aktualnej linii i co za tym idzie istnieje ryzyko, że na sąsiednich działkach delikatnie , ale mimo wszystko zmieni się położenie linii napowietrznej?

Proste dwa pytania, ale tylko dla tych którzy dokładnie wiedzą jak działa ZE, a nie dla tych którzy wymyślają jak może ZE się zachować.

Schematyczna mapa przedstawiająca działki z oznaczeniem słupów energetycznych.
  • #25 21348686
    zbich70
    Poziom 43  
    napisał:
    Przypomnę, że takie inwestycje wykonywane są w całości na koszt zlecającego, występującego o skablowanie.
    Ale to sąsiad autora wnioskuje o skablowanie odcinka linii, być może wspólnie z drugim sąsiadem.
    A autor tego tematu zelu00 pyta tylko o kwestie wyrażenia zgody na tą ich inwestycję.

OK, jakiś szkic.
    Który sąsiad chce tę linię skablować?
  • #26 21348688
    Zelu00
    Poziom 15  
    zbich70 napisał:
    napisał:
    Przypomnę, że takie inwestycje wykonywane są w całości na koszt zlecającego, występującego o skablowanie.
    Ale to sąsiad autora wnioskuje o skablowanie odcinka linii, być może wspólnie z drugim sąsiadem.
    A autor tego tematu zelu00 pyta tylko o kwestie wyrażenia zgody na tą ich inwestycję.

Dziękuje za zrozumienie, bo już myślałem, że ze mną jest coś nie tak i nie potrafie ułożyć pytania :-)
  • #27 21348694
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #28 21348695
    clubber84
    Poziom 38  
    Zelu00 napisał:
    potrafie ułożyć pytania

Pytania postawiłeś dobre, tylko dyskusja trochę zboczyła.
    Więc, jeśli sąsiedzi obok ciebie się zgadali, że nie chcą "drutów" nad swoimi głowami, to bez omijania są tylko dwie opcje:
    - skablowanie na całej trasie od słupa do słupa (potrzebna twoja zgoda)
    - postawienie słupów w granicach działek graniczących z twoją, jak zaprezentowałeś na szkicu, gdzie u nich "druty" znikną pod ziemią, a nad twoją działką nadal będą wisieć (niepotrzebna twoja zgoda).
    Uwaga! Powyższe, to tylko przykłady.

Pozdrawiam
  • #29 21348710
    zbich70
    Poziom 43  
    Czterech właścicieli działek i jedna linia SN przecinająca wszystkie działki.
    Nie możecie dogadać się między sobą oraz z OSD, żeby to zrobić tak, aby dla wszystkich było korzystne?
    Spotkajcie się wszyscy sąsiedzi w jednym miejscu, zaproście przedstawiciela OSD, z UG też.
    Na pewno da się wypracować rozwiązanie, które będzie pasować wszystkim.
  • #30 21349019
    stomat
    Poziom 39  
    Zbychu, ale ty jeszcze nie skumałeś że nie chodzi o to żeby było lepiej tylko żeby "dożreć" sąsiadowi? Autor pyta czy będzie potrzebna jego zgoda bo zamierza się nie zgodzić i w ten sposób utrudnić sąsiadowi przedsięwzięcie.

Zelu00 napisał:
    1. Czy ZE zgadza się na wkopywanie częściowe linii? czy np. jeżeli już wyraża zgodę to musi ta linia iść w ziemi pomiędzy istniejącymi słupami (1 i 2).
    2. Czy jeżeli ZE zgadza się na postawienie słupa 3 i częsciowe zakopanie linii to i tak pozostali sąsiedzi muszą wyrazić na to zgodę ze względu na to, że np. istnieje ryzyko iż słup 3 nie bedzie idealnie wkopany w osi biegnięcia aktualnej linii i co za tym idzie istnieje ryzyko, że na sąsiednich działkach delikatnie , ale mimo wszystko zmieni się położenie linii napowietrznej?

1- zgadza się jeżeli nie można się dogadać jak ludzie.
    2- nie.

Podsumowanie tematu

✨ Sąsiad planuje przeniesienie napowietrznej linii średniego napięcia (SN) na działce, co rodzi pytania o konieczność uzyskania zgody sąsiadów. W dyskusji podkreślono, że jeśli linia ma przechodzić przez działkę autora, jego zgoda będzie niezbędna. W przypadku, gdy sąsiad chce jedynie przenieść linię na swojej działce, a nowy słup będzie w granicach jego działki, zgoda autora nie jest wymagana. Wymiana słupów i zakopanie linii wzdłuż granic działek sąsiadów również nie wymaga zgody autora, o ile nie zmienia to przebiegu linii nad jego działką. W przypadku demontażu linii napowietrznej, zgoda właściciela działki jest konieczna, jeśli prace wymagają wejścia na jego teren. W dyskusji zwrócono uwagę na brak przepisów dotyczących minimalnych odległości między słupami oraz na praktyczne aspekty związane z realizacją takich inwestycji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA