logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przenieść linię SN z działki budowlanej? Porady i doświadczenia

sp5wcx 14 Mar 2006 10:20 2246 3
REKLAMA
  • #1 2412171
    sp5wcx
    Poziom 33  
    Ocena: 311
    Pytanie zadaję w imieniu kolegi bez stałego dostępu do internetu. Cytuję:
    "Jak wywalczyć od ZE przeniesienie linii SN i jednego słupa z mojej działki budowlanej. Obecność tej linii uniemożliwia mi uzyskanie pozwolenia na budowę w takim zakresie, w jakim by mi to odpowiadało. Linia ta została wybudowana w latach 70-tych, gdzie nikt nikogo o zgodę nie pytał. W ówczesnych czasach teren był zakwalifikowany jako rolniczy, obecnie jako przeznaczony pod zabudowę jednorodzinną i usługi. Proszę o wszelkie linki do stron gdzie takowe tematy są poruszane, jakieś wyroki sądów w tych sprawach itp itd ... Wiem że temat jest ciężki, ale liczę na jakieś wskazówki.
    Kontakt mejlowy: eldom(_at_)poczta.npc.pl
    Pozdrawiam
    Robert"
    Koniec cytatu.

Ja ze swojej strony też przyłączam się do prośby, bo temat może być ciekawy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2419193
    Voyagerr
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Spróbuj poczytać na http://ise.pl/forum/
    Kiedyś tam były poruszane podobne zagadnienia ale teraz jakoś nie potrafię tego odnaleźć...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2419678
    Jarek68
    Poziom 21  
    Ocena: 85
    Witam , sprawę raczej widzę kiepsko, ja też mam taką linie i dowiadywałem się czy da się coś z tym zrobić ale dałem sobie spokój. Możesz zwrócić się do ZE o przestawienie takiej linii ale wtedy koszty przebudowy musi pokryć osoba zwracająca się o takie przestawienie, a koszty mogą być spore. Możesz zwrócić się do URE - Urząd Regulacji Energetyki w Warszawie tu masz adres strony http://www.ure.gov.pl URE jest urzędem nadzorującym ZE. Do URE najlepiej zadzwonić lub na pisać, przedstawić całą sytuacje, jak oni nie pomogą to będzie trudno i kosztownie. Pozdrawiam Jarek.
  • Pomocny post
    #4 2420923
    tosiek1
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Ja na miejscu kolegi zainteresowałbym tym tematem sąsiadów przez których działki też przebiega linia.U nas zrobili zebranie i petycje podpisana przez ponad 30 osób przez których działki tez przebiega linia złozyli w urzędzie gminy.Okazało sie ze można dostac na to nawet dofinansowanie.Marnowały sie piekne dzialki ale teraz sie ruszyło w temacie.Okazało sie również ze gmina dostaje niezłe pieniądze za to że linia przebiega przez jej teren.
    Pozdrawiam i życze pomyślnego rozwiązania sprawy.
REKLAMA