logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modernizacja rozdzielnicy: wymiana Etimat na Hager lub Eaton, montaż szyn łączeniowych

grzech73 14 Gru 2024 22:30 657 10
REKLAMA
  • #1 21348560
    grzech73
    Poziom 12  
    Witam wszystkich. Chciałbym zmodernizować rozdzielnicę u siebie w domu. Elektryk, który ją wykonywał ok. 20 lat temu, zrobił zasilanie od góry i dalej za pomocą mostków z przewodu 4 mm zasilił poszczególne wyłączniki nadprądowe. Wyłączniki są firmy Etimat. Modernizacja polegałaby na zastąpieniu owych mostków z przewodu szynami łączeniowymi i wymianie Etimatów na Hagery. Problem w tym, że Hager przewidział miejsce na szynę tylko na dole aparatu, czyli w moim przypadku musiałbym zamontować Hagery "do góry nogami". Moje pytanie - czy takie rozwiązanie jest dopuszczalne? Myślałem też nad Eatonami, one mają miejsce na szynę zarówno na dole, jak i na górze, a z tego co wyczytałem, wyłącznik nadprądowy zadziała niezależnie, z której strony ma podłączone zasilanie. Może zostawić te Etimaty w spokoju, a założyć tylko szyny, bo jest taka możliwość? Od razu napiszę, że nie ma możliwości przeniesienia zasilania na dół z powodu zbyt krótkich przewodów od odpływów. Będę wdzięczny za wszystkie sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 21348570
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6623
    grzech73 napisał:
    Będę wdzięczny za wszystkie sugestie.
    To może pokaż chociaż jakieś fotki tego ustrojstwa.
    Bo z opisu wynika tylko, że jest tam jakiś galimatias. Ale nie widząc go możemy tylko pogdybać.
  • REKLAMA
  • #3 21348595
    grzech73
    Poziom 12  
    Proszę, oto fotka.

Skrzynka rozdzielcza z bezpiecznikami i przewodami elektrycznymi.
  • REKLAMA
  • #4 21348603
    zbich70
    Poziom 43  
    grzech73 napisał:
    Chciałbym zmodernizować rozdzielnicę u siebie w domu.
    To na czym ta "modernizacja" miałaby polegać?
    Żeby tylko usunąć mostki z drutu i założyć szyny grzebieniowe?
    No to faktycznie "modernizacja" na tak szeroką skalę, że klękajcie narody. ;)

A może najpierw zastanów się czy zabezpieczenia B20 są odpowiednie do przekrojów przewodów.
  • REKLAMA
  • #5 21348612
    grzech73
    Poziom 12  
    Tak. Wymiana drutów na szyny i ewentualnie wymiana wyłączników nadprądowych na lepszej jakości, no i poprawki w montażu przewodów tam, gdzie miedź widać. Nie chcę tu rewolucji i robić wszystko od nowa. Wykonanie jest jakie jest, ale jak do tej pory nie miałem problemów z instalacją. A Ty co byś jeszcze zrobił?
  • #6 21348626
    zbich70
    Poziom 43  
    grzech73 napisał:
    A Ty co byś jeszcze zrobił
    Pomiary okresowe?
  • #7 21348632
    grzech73
    Poziom 12  
    Przyznam się, że nie były dawno robione. A coś poza tym?
  • #8 21348654
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 21348671
    grzech73
    Poziom 12  
    Różne opinie o Etimatach słyszałem, dlatego zapytałem. A o co konkretnie chodzi z tą różnicówką 3F, bo gdzieś mi się już obiło o uszy, że powinna być inna. Chodziło o ciągłość przewodu N. To jaka powinna być?
  • #10 21348679
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 21348690
    grzech73
    Poziom 12  
    Jasne, przecież sam nie będę robił. Mam takiego znajomego elektryka, niech to zobaczy. W sumie to, co jest teraz, też elektryk z uprawnieniami robił.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje modernizację rozdzielnicy w swoim domu, polegającą na wymianie mostków z przewodu 4 mm na szyny łączeniowe oraz zastąpieniu wyłączników nadprądowych marki Etimat na produkty Hager lub Eaton. Pojawiły się wątpliwości dotyczące montażu Hagery, które przewidują miejsce na szynę tylko na dole, co wymusiłoby ich montaż "do góry nogami". Użytkownik rozważa również pozostawienie Etimatów i jedynie dodanie szyn. W dyskusji poruszono kwestie związane z odpowiedniością zabezpieczeń, pomiarami okresowymi oraz doborem wyłączników do przekroju przewodów.
REKLAMA