logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ocena rozdzielnicy deweloperskiej ETI – co poprawić, wymiana różnicówki, nowe obwody

crash2k 04 Cze 2025 10:26 528 7
REKLAMA
  • #1 21569322
    crash2k
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witajcie, mam do oceny deweloperską skrzynkę rozdzielczą. Co prócz różnicówki 3 fazowej zasilającej obwody 1 fazowe i osprzętu ETI wypadałoby wymienić/poprawić ?
    Będę dokładał 3 obwody i myślałem nad blokiem rozdzielczym za wyłącznikiem głównym żeby to po bożemu spinać, dodaniem bezpieczników kombinowanych dla łazienek i pralki + wymianę różnicówki 3f na 1f.

Wnętrze skrzynki rozdzielczej z zamontowanymi wyłącznikami nadprądowymi, różnicówkami i szynami połączeniowymi; widoczne przewody i jedno wolne miejsce po bezpieczniku.

P.S. Wiem że brakuje jednego bezpiecznika nadprądowego, a tu przyczyna:

Nadpalony przewód elektryczny trzymany w rękawicy roboczej obok uszkodzonego wyłącznika nadprądowego.

Nie wiem co tu się stało, ale wyszło to dopiero po zdjęciu osłony :o
  • REKLAMA
  • #2 21569408
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2635
    Można dołożyć blok rozdzielczy. Ale połączenia i rozgałęzienia linką zakończoną tulejkami także jest poprawny.
    Choć osobiście jestem zwolennikiem połączeń szynami grzebieniowymi. W przypadku połączeń rozłącznik-ogranicznik-RCD można wykonać szynami grzebieniowymi 4P.
    Dzięki temu masz dużą pewność połączeń, zwłaszcza w stosunku do zacisków śrubowych w takich blokach, dokręcanych bez użycia wkrętaka dynamometrycznego. Dokręcając na wyczucie albo taki zacisk jest dokręcony zbyt słabo, albo zbyt mocno i następuje miażdżenie przewodu śrubą.
    Ten upalony przewód to prawdopodobnie został wsadzony nie w zacisk tylko pod zacisk. Słaby styk to wzrost rezystancji styku, a wzrost rezystancji styku to wzrost mocy strat wydzielanej w postaci ciepła. Wzrost temperatury, zwiększa utlenianie powierzchni przewodu, a zwiększone utlenianie to wzrost rezystancji styku i "koło się zamyka".

Co to są bezpieczniki kombinowane?
  • REKLAMA
  • #3 21569538
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3524
    Jak wygląda sprawa podłączenia zabezpieczeń na środkowej szynie po prawej stronie? Gdzie, do czego, ile faz?
  • REKLAMA
  • #4 21569540
    crash2k
    Poziom 12  
    elpapiotr napisał:
    Jak wygląda sprawa podłączenia zabezpieczeń na środkowej szynie po prawej stronie? Gdzie, do czego, ile faz?

Są podpięte pod tą rożnicówkę nad sobą :/

Dodano po 1 [minuty]:

Plumpi napisał:
    Co to są bezpieczniki kombinowane?

Miałem na myśli wyłączniki ;) takie różnicowo-nadprądowe jak np Hager ADC916D B16A
  • #5 21576228
    crash2k
    Poziom 12  
    Mam jeszcze pytanie, dotychczas wydawało mi się że montowanie wyłącznika różnicowo-prądowego 3F dla obwodów jednofazowych to nie jest dobra praktyka chociazby ze względu na wyłączenie większego obwodu w przypadku zadziałania wyłącznika, upływności w instalacji, myślałem także że problem z brakiem N i nagłe zasilenie urządzeń napięciem 400V dotyczy tylko RCD3F. Okazuje się że o ile pierwsze 2 pkt jakoś można uzasadnić to już ostatni jest bez znaczenia bo przy RCD1F też może do tego dojśc.
    Z ciekawości pobrałem sobie program do projektowania rozdzielnic od Hagera, ma on ciekawą funkcję która automatycznie poprzez wizarda proponuje rozkład i urządzenia w rozdzielnicy. Jakie było moje zaskoczenie jak program od Hagera moją skrzynkę zaprojektował praktycznie 1:1 z tym co mam obecnie... Podzielił całośc na 3szt RCD z tym że dla oświetlenia które obecnie jest u mnie na 1 fazie on wrzucił na RCD3f ...
    Co o tym sądzicie ?
  • #6 21576487
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 533
    crash2k napisał:
    Podzielił całośc na 3szt RCD z tym że dla oświetlenia które obecnie jest u mnie na 1 fazie on wrzucił na RCD3f ...
    Co o tym sądzicie ?

Bardzo możliwe, że program Hagera projektuje wg. niemieckich norm, a tam jedną z zasad jest nie więcej niż 2 obwody na RCD jednofazowy i 6 obwodów na RCD trójfazowy z podziałem po 2 na każdą z faz. Jest to spowodowane założeniem, żeby nie przekraczać prądów uplywowych, które mogą wystąpić naturalnie w urządzeniach, więc ogranicza się ilość obwodów, ale też urządzeń. Przyjęto współczynnik 0,3 x 30 mA= 9 mA, który nie spowoduje nieuzasadnionego zadziałania RCD, czyli poniżej progu dla RCD typu A = 10,5 mA.
  • #7 21576596
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3505
    crash2k napisał:
    Z ciekawości pobrałem sobie program do projektowania rozdzielnic od Hagera
    Podzielił całość na 3szt RCD z tym że dla oświetlenia które obecnie jest u mnie na 1 fazie on wrzucił na RCD3f ...
    Co o tym sądzicie ?
    Twórca programu zrobił tylko to, żeby intalacja spełniała wymagania norm.
  • REKLAMA
  • #8 21618675
    Janek088
    Poziom 11  
    Ocena: 31
    Przecież nie ma sensu wymieniać różnicówek 3f na 1f bo zasilają obwody 1 fazowe.

Podsumowanie tematu

✨ Ocena rozdzielnicy deweloperskiej ETI wskazuje na konieczność wymiany różnicówki 3-fazowej zasilającej obwody jednofazowe na różnicówki 1-fazowe, co jest dyskusyjne, gdyż niektórzy uważają, że nie ma to sensu. Zalecane jest dołożenie bloku rozdzielczego za wyłącznikiem głównym dla poprawy połączeń, przy czym preferowane są szyny grzebieniowe 4P zamiast połączeń linką z tulejkami, aby zapewnić pewność i trwałość styków. Problemem jest także uszkodzony przewód, prawdopodobnie spowodowany niewłaściwym umieszczeniem pod zaciskiem, co prowadzi do wzrostu rezystancji i nagrzewania. Dyskutowano o stosowaniu bezpieczników kombinowanych (różnicowo-nadprądowych) np. Hager ADC916D B16A, szczególnie dla łazienek i pralek. Program do projektowania rozdzielnic Hagera automatycznie proponuje układ z podziałem na różnicówki 3-fazowe i 1-fazowe zgodnie z niemieckimi normami, które ograniczają liczbę obwodów na RCD, aby uniknąć nieuzasadnionych wyłączeń spowodowanych prądami upływowymi. W praktyce stosowanie różnicówek 3-fazowych dla obwodów jednofazowych jest powszechne, choć budzi kontrowersje ze względu na ryzyko wyłączenia większej części instalacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA