logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawnie sterować mieszanym CO z kotłem Immergas Victrix Exa 24 i sterownikami Tech i Salus?

mlody1320 17 Gru 2024 13:32 522 6
  • #1 21352096
    mlody1320
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam, kupiłem dom, w którym jest zainstalowane ogrzewanie w systemie mieszanym. Dom kilkuletni, parterowy o powierzchni 100m2. Ogrzewanie się dzieli mniej więcej 50/50 jeśli chodzi o stosunek grzejniki/podłogówka (3 grzejniki w pokojach, 2 w łazienkach, podłogówka w salonie, kuchni, korytarzu i łazienkach).
    Dom ogrzewany kotłem gazowym immergas victrix exa 24. Dziwne mi się wydawało, że grzejniki w pokojach są momentami zimne. Piec jest sterowany sterownikiem salus, który znajdował się w salonie. Dopóki salon się nie nagrzał grzejniki w pokojach grzały. Po nagrzaniu salonu sterownik wysyłał sygnał do kotła i wyłączał go. Przeniosłem więc sterownik do pokoju z grzejnikiem i już jest lepiej, ale...
    Dopatrzyłem, że obie pompki są podpięte do jednego sterownika tech st21, który nie steruje nimi niezależnie. Zacząłem drążyć temat, stąd moja prośba o pomoc. Czy mógłby mi ktoś doradzić, czy to wszystko jest dobrze ze sobą spięte? Ewentualnie jak powinno to wyglądać zgodnie ze sztuką?
    Wydawało mi się, że pompki powinny działać niezależnie. Dobrze myślę, że powinien być zamontowany sterownik pomp, który obsługuje 2 pompy niezależnie i do tego drugi sterownik temperatury salus lub inny (jeden do części z podłogówką, drugi do pokoju)? A może pompa grzejników powinna działać bez przerwy? Nie znam się na instalacjach CO, dlatego załączam zdjęcia. Będę wdzięczny za pomoc.
    Dodam, że aktualnie temperatura na podłogówkę jest ustawiona na 28-30 st., temperatura na piecu 40st. Zainstalowane sprzęgło to Afriso BLH 801. 
    Podgrzewacz gazowy Immergas Victrix EXA 24 z widocznymi pokrętłami i wskaźnikami. Sterowniki systemu grzewczego z wyświetlaczem temperatury Kotłownia z zainstalowanym kotłem gazowym i bojlerem pod schodami. Instalacja grzewcza z elementem sprzęgła hydraulicznego Afriso BLH 801 i rurami miedzianymi. Zawór mieszający i rozdzielacz rur grzewczych w ścianie. Zawory i rurki w systemie ogrzewania podłogowego. Zawór mieszający na instalacji grzewczej.
  • #2 21352144
    sorier
    Poziom 30  
    Ocena: 633
    Zgodnie ze sztuką, to na podłogówce powinien być zawór 3D z siłownikiem sterowanym wg krzywej grzewczej. A kocioł wg własnej krzywej grzewczej powinien zasilać "wprost" grzejniki z głowicami termostatycznymi. Obie pompy powinny pracować właściwie non stop.

Co to za Salus, jakiś lepszy czy zwykły on/off?
  • #3 21352261
    mlody1320
    Poziom 9  
    Jest to zwykły Salus on/off, model 091FLRFv2. W jaki sposób mógłbym podpiąć to co mam bez ingerencji w orurowanie przed zimą? 
  • #4 21352281
    sorier
    Poziom 30  
    Ja bym ten zwykły sterownik pokojowy zostawił do sterowania pompy grzejników, a dołożył drugi (marka dowolna) do sterowania pompą podłogówki, ale nie zwykły (oparty na histerezie), ale pwm. Dobrze też było by założyć do kotła pogodówke. Czyli maksimum efektów przy minimalnej inwestycji.
  • #5 21352315
    mlody1320
    Poziom 9  
    Możesz proszę trochę rozwinąć temat dodatkowych urządzeń? W tym momencie Salus steruje kotłem on/off, a sterownik ST21 działaniem pompek. Jeśli dobrze rozumiem, potrzebny jest inny sterownik pompek, który obsłuży sygnał wejściowy z dwóch regulatorów pokojowych i będzie sterował 2 pompami oraz kotłem (np. Tech ST517)? Sterowanie PWM, o którym piszesz, ma dotyczyć pompki czy kotła?
  • Pomocny post
    #6 21352572
    sorier
    Poziom 30  
    Sterowniki pokojowe mają sterować pompami, każdy swoim obiegiem grzewczym. Kocioł powinien się wyłączyć dopiero gdy oba sterowniki dadzą sygnał off. Sterownik pwm do pompy podłogówki. Nie jest to idealne rozwiązanie, ale najprostsze do wprowadzenia na szybko. To dlatego że nie masz zawory 3D z siłownikiem, więc nie możesz regulować temperatury idącej na podłogę.
    Sterowanie pwm polega na cyklicznych włączeniach i włączeniach tak by temperatura w pomieszczeniu jak najmniej się wahała, a podłoga się nie wychładzała albo przegrzewała.
    Jak to obsłużysz elektrycznie to już zależy jaki będziesz miał osprzęt. Może to być taki integrator jak wspomniany ST517.
  • #7 21353070
    mlody1320
    Poziom 9  
    Dzięki za podpowiedź, spróbuję coś takiego ogarnąć :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował system ogrzewania mieszanym w domu z kotłem gazowym Immergas Victrix Exa 24, gdzie występują problemy z równomiernym ogrzewaniem grzejników. Po przeniesieniu sterownika Salus do pokoju, poprawiła się sytuacja, jednak obie pompki są podpięte do jednego sterownika Tech ST21, co nie pozwala na niezależne sterowanie. Zaleca się zastosowanie zaworu 3D z siłownikiem oraz dodatkowego sterownika PWM do pompy podłogówki, aby poprawić efektywność systemu. Sterowniki pokojowe powinny sterować pompami w każdym obiegu grzewczym, a kocioł powinien wyłączać się dopiero po sygnale off z obu regulatorów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA