logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Instalacja wyłączników schodowych i krzyżowych w domu piętrowym - jak to zrobić?

myd3lkofa 17 Gru 2024 14:57 177 2
  • #1 21352191
    myd3lkofa
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    Witam szanownych forumowiczów. Chciałbym poprosić o pomoc teoretyczną przy instalacji. Otóż mam rozkminę przy wyłącznikach schodowych i krzyżowych. Dom piętrowy z klatką schodową oraz wiatrołap w połowie drogi na parter, spocznik na półpiętrze. Punkty świetlne: wiatrołap, parter oraz półpiętro. Wyłączniki wiatrołap, parter, półpiętro oraz piętro. Zapalanie parteru zostawiam tylko na parterze sprawa prosta. Załączenie światła na półpiętrze tj parter, półpiętro i pietro i to też proste. Nie wiem jednak jak zrobić zapalanie wiatrołapu z parteru i samego wiatrołapu. Tzn wiem ale na pojedynczych schodowych a chciałbym na parterze podwójną ramkę z pojedynczym wyłącznikiem oraz podwójnym. Czy da radę tak to ogarnąć jak przy trzech pojedynczych? Chcę to na dwóch obwodach ogarnąć.
  • Pomocny post
    #2 21352218
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1463
    Oprócz klasyki (gdzie "schodowy" jest słusznie na pierwszej pozycji) już dość dużo jest elektronicznego sterowania lampami, tam, już "wszystkie chwyty dozwolone" w tym samoczynne wyłączanie itd... z małymi wymagania na ilość przewodów
  • #3 21650226
    myd3lkofa
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    Schodowe pojedyncze z krzyżowych poszły na jednym 4 x 1,5 mm², a podwójne schodowe dwa razy 5 x 1,5 mm² i została jedna wolna żyła.
REKLAMA