logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch WLM24441PL Logixx 6 Błąd E23 - mokro na dnie po zdjęciu obudowy

DIY 17 Gru 2024 21:55 438 11
REKLAMA
  • #1 21352833
    DIY
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Błąd E23 w pralce Bosch WLM24441PL - Logixx 6.
    Po zdjęciu obudowy na dnie mokro...

Gdzie szukać przyczyn? kilka msc temu wykręcałem grzałkę - jeżeli to ma jakieś znaczenie...
  • REKLAMA
  • #2 21352869
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6927
    E23 to aktywny układ przeciwzalaniowy.
    Jeśli sam narozlewałeś to usunąć wode, jeśli nie to zlokalizować i zneutralizować wyciek.
  • #3 21352877
    wiesio016
    Poziom 22  
    Ocena: 125
    Tu podobny temat ,https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3130129.html
  • #4 21354626
    DIY
    Poziom 10  
    Ok. Wczoraj zrobiłem trzy lekkie prania firan na otwartej pralce (góra i tył) - było Ok.
    Dziś jedno większe no i sprawa wyjaśniona. Woda pojawia się z przodu na środku.
    Awaria była po praniu z programem antyzagnieceniowym czyli z większą ilością wody, aktualnie są to ilości bardzo niewielkie.

Teraz tylko zastanawiam się... Kołnierz? Sprężyna? Uszczelka? Widzę, ze wszystko jest w N...h.pl.
    Warto oryginalne?

Drzwi były kiedyś 'na siłę' otwierane (jest w moich wątkach - śrubokrętem) i wydaje mi się, że od tego czasu troszkę potrafi pociec tej wody - widać to nawet czasem z przodu pralki.
  • REKLAMA
  • #5 21354772
    mrice
    Moderator AGD
    DIY napisał:
    Teraz tylko zastanawiam się... Kołnierz? Sprężyna? Uszczelka?

Trzeba ustalić organoleptycznie.

DIY napisał:
    Warto oryginalne?

Zależy jakiej jakości są zamienniki. Różnie bywa, niektóre są jakości orginału, inne tak podłe, że omija sie szerokim łukiem.

DIY napisał:
    wydaje mi się, że od tego czasu troszkę potrafi pociec tej wody

Wątpie by jedno z drugim iało coś wspólnego.
  • #6 21354787
    DIY
    Poziom 10  
    Kupię cały zestaw i problemie :)
    Kwoty niewielkie i różnice w cenie też.
    Tylko ten fartuch... 91 zł vs 360
  • #7 21354900
    mrice
    Moderator AGD
    Po czym się okaże, że cieknie z czegoś innego i przepłacisz w częściach usługę naprawy :lol: , ale jak chcesz, twój wybór.
  • REKLAMA
  • #8 21354913
    DIY
    Poziom 10  
    Przy zakupie przez net mam 14 dni na zwrot.
    A zacznę wymianę od samego fartucha, który i tak ma urwany niewielki fragment w środku bębna.
  • #9 21354925
    mrice
    Moderator AGD
    DIY napisał:
    Przy zakupie przez net mam 14dni na zwrot.

Pod warunkiem nierozpakowania i nie montowania.
  • #10 21512808
    DIY
    Poziom 10  
    Zanim zabiorę się za robotę, pytanie.
    Czy da się w tym modelu wymienić bez zdjęcia przedniej ścianki? Widziałem na YT filmiki, na których tak robią...

Jeżeli nie, to:

Po zdjęciu blatu i wyjęciu szufladki odkręcam cały panel kontrolny? Czy nie trzeba w tym przypadku?
  • REKLAMA
  • #12 21513107
    mrice
    Moderator AGD
    Wymieniać fartuch bez zdjęcia frontu ? Ponoć Chuck Norris tak robi, ale to jak remont silnika w samochodzie przez rure wydechową.
    Chcesz, próbuj, ale polegniesz.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Bosch WLM24441PL Logixx 6 zgłasza błąd E23, który oznacza aktywację układu przeciwzalaniowego wskutek wykrycia wycieku wody. Po zdjęciu obudowy zauważono wilgoć na dnie urządzenia, a woda pojawia się z przodu pralki, szczególnie po programach z większą ilością wody, np. antyzagnieceniowym. Możliwą przyczyną jest uszkodzony fartuch (kołnierz) drzwi, który ma niewielkie uszkodzenie wewnątrz bębna, lub inne elementy uszczelniające jak sprężyna czy uszczelka. Wymiana fartucha jest rekomendowana, przy czym oryginalne części są droższe, ale zamienniki mogą mieć różną jakość. Wymiana bez zdjęcia przedniej ścianki jest technicznie możliwa, lecz bardzo trudna i niezalecana. Przy zakupie części przez internet istnieje możliwość zwrotu w ciągu 14 dni pod warunkiem ich nieużywania i nierozpakowania. Dla dokładnej diagnostyki i montażu warto skorzystać z rysunków złożeniowych dostępnych na stronie Bosch Home po wpisaniu numeru E pralki.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA